Zobacz temat
Specyficzny artykuł...
|
|
soja |
Dodany dnia 08.11.2006 21:12:29
|
Przedszkolak Postów: 9 Data rejestracji: 08.11.2006 20:54 |
Witam. Nie zabardzo wiedziałem gdzie napisać, myśle, że ten dział jest najodpowiedzniejszy - jeśli nie - proszę o przeniesienie. Mam stronę, pewnego teamu i wpadłem na pomysł, żeby zrobić podstronę wyświetlającą textboxy, po których uzupełnienu tworzyłby się artykuł, o treści związanej z uzupełnionymi polami. Czy jest może jakis mod, który mógłby mi coś takiego umożliwić? Byc może problem ten jest banalny, jednak prosze o wyrozumiałeość, bo dopiero zaczynam przygodę z php-fusion Pozdrawiam |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 00:45:21
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Pruzio |
Dodany dnia 09.11.2006 19:05:50
|
Początkujący Postów: 177 Data rejestracji: 17.03.2006 19:10 |
To nie php fusion, to php. Musisz powiedzieć dokładnej. Czy to ma się zapisywać czy tylko roz po usupełnieniu ma się wyświetlać ? Opisz dokładniej na jakimś przykładzie. Edytowane przez Pruzio dnia 09.11.2006 19:06:51 |
|
|
soja |
Dodany dnia 10.11.2006 22:08:15
|
Chodzi mi o cos takiego, że mam np. 3 textboxy(Strona Informacyjna). i przycisk. Chciałbym aby po wypełnieniu pół i kliknięciu przycisku przez uzytkownka tworzył się artykuł zawierajacy tekst z textboxów. I moje pytanie jest takie, czy jest np. jakiś mod umożliwiający coś tkaiego, czy musiałbym pisać w PHP? Pozdrawiam |
|
|
Smiechu_ |
Dodany dnia 10.11.2006 22:48:53
|
Przedszkolak Postów: 70 Pomógł: 1 Data rejestracji: 26.10.2006 18:32 |
Nie ma tekiego moda ale napisanie tego samemu to kwestia stworzenia zwyklego formularza w php. Musisz utworzyc dwie strony informacyjne - na jednej umiescisz formularz a na drugiej kod php generujacy tresc. Dane przeslij przez GET (przeslij tez id strony informacyjnej za pomoca ukrytego pola). Nie powinienes miec wiekszych problemow Look inside a typical CSS flamer house. What do you see? Chairs, only chairs.. No tables.
[img]http://www.maxprogram.pl/images/userbary/admin.gif[/img] |
|
|
soja |
Dodany dnia 11.11.2006 16:01:38
|
No tak właśnie myśleałem. Strone z formularzem już mam, mógłbyś mi jeszcze podsunąć jak miałaby wyglądać ta co przetważa kod? Bo nie wiem jak w PHP utworzyc artykuł. Byłbym Ci bardzo wzdzięczny |
|
|
Smiechu_ |
Dodany dnia 11.11.2006 16:22:25
|
Podaj kod formularza i mniej wiecej jak maja byc wykorzystane podane dane, bo inaczej niewiele zdzialam
Look inside a typical CSS flamer house. What do you see? Chairs, only chairs.. No tables.
|
|
soja |
Dodany dnia 11.11.2006 17:09:10
|
Ok, powiedzmy, że formularz wygląda tak: (przykład ;p) I teraz chciałbym utworzyć przycisk, po którego kliknięciu tworzyłby się artykuł w odpowiedznim dziale o treści np. : Cześć jestem $imie $nazwisko, ale mowcie na mnie $nick. Mniej więcej chodzi o coś takiego ;p |
|
|
Smiechu_ |
Dodany dnia 11.11.2006 17:41:58
|
Ok to wyglada to tak: Przede wszystkim trzeba poprawic Twoj formularz: Tak przygotowany formularz zapisujesz jako strone informacyjna. Gdy skrypt bedzie juz gotowy podmienisz page_id (w ukrtym polu) na id strony informacyjnej z wynikami. A teraz przejdzmy wlasnie do tej wynikowej strony. Umieszczamy na niej prosty skrypt php generujacy odpowiednia tresc (dla ulatwienia opatrzylem komentarzami): No i to tyle ;) Look inside a typical CSS flamer house. What do you see? Chairs, only chairs.. No tables.
|
|
soja |
Dodany dnia 11.11.2006 18:43:17
|
Wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś Tylko jeszcze jedna sprawa ;p Teraz tak, jak jest dane są zapisywane do tej storny informacyjej ze skryptem. A czy da się tak zrobić, żeby skrypt generowałnowy artykuł, w którym będą te dane? Potrzebuję coś takiego, żeby więcej użytowników mogło wysyłać te dane i równoczesnie tworzyć nowe artykuły i żeby te dane zostawały na stałe. Mam nadzieje, że da się to zrozumieć co napisałem |
|
|
Smiechu_ |
Dodany dnia 11.11.2006 20:35:16
|
Rozumiem o co Ci chodzi ale to troche bardziej skomplikowane Musisz mi odpowiedziec na kilka pytan: - Jakie dokladnie dane ma definiowac uzytkownik (jesli sam bedziesz potrafil je pozmieniac to nie musisz nic pisac)?? - Czy wszystkie takie artykuly maja byc zapisywane w jednej kategorii, czy ma byc ona definiowana przez uzytkownika? - Jaki ma byc temat oraz opis takiego arta? - Czy uzytkownik ma sam definiowac wlaczenie/wylaczenie komentarzy, ocen, lamanie linii itd?? Jesli nie (a tak byloby logiczniej) to jak maja byc ustawione te opcje? - Co z autorem takiego artykulu?? Najlepiej zrobic by ta strone tylko dla zalogowanych i jako autora podawac rzeczywisty nick usera. Mysle ze uzytkownik powinien miec jednak malo z tych elementow do zdefiniowania bo wtedy takie rozwiazanie mijaloby sie z celem - latwiej byloby po prostu uzyc normalnie opcji "Dodaj artykuł" (do zatwierdzenia). Ale jak mniej/wiecej opiszesz jak mialoby to wygladac to ja napisze skrypt, bo to kwestia tylko wrzucenia odpowiednich danych do bazy... Look inside a typical CSS flamer house. What do you see? Chairs, only chairs.. No tables.
|
|
soja |
Dodany dnia 11.11.2006 21:42:18
|
Właściwie wszystkiego sie domysliłeś ;p - Tak, wsyztkie tematy w jednej kategorii. - Temat i opis- np. nick usera. - Oceny i komentarze włączone. - Tak, jak piszesz ;p Dzięki za odpwiedź Myślę, że teraz wszystko jest jasne |
|
|
Smiechu_ |
Dodany dnia 12.11.2006 11:58:48
|
ok to wszystko jasne :) Strona wynikowa powinna wygladac tak: Pamietaj zeby zmienic wartosc zmiennej $article_cat, na id docelowej kategorii. Z wszelkimi zmianami nie powinno byc juz problemow. Jesli chcesz by user mogl podawac inne dane, to po prostu dodaj nowej pola w formularzu, nastepnie przypisz im krotkie nazwy zmiennych i powstawiaj tam gdzie chcesz w tresci artykulu (mozesz tez inaczej uzyc tych danych, np za pomoca instrukcji warunkowej). Jakby cos nie dzialalo to pisz ;) pozdr. Look inside a typical CSS flamer house. What do you see? Chairs, only chairs.. No tables.
|
|
soja |
Dodany dnia 12.11.2006 15:21:05
|
Wielkie dzięki wszystko działa świetnie Nie widzę tu opcji "pomógł", ale chętnie bym sie jakoś odwdzieczył ;pp Jeszcze raz wielkie thx, bez Ciebie bym sobie nie poradził! Pozdrawiam, soja |
|
Przejdź do forum: |