Zobacz temat
Nawigacja w panelu - zbiór możliwych modyfikacji
|
|
zszywak |
Dodany dnia 17.02.2005 21:15:29
|
Bywalec Postów: 382 Data rejestracji: 09.11.2004 23:19 |
Jak modyfikować Nawigację Pionową w pliku /fusion_infusions/navigation_panel/navigation_panel.php: ############################################# A - Standartowe ustawienia wbudowane w PHP Fusion v 5.00 1. Wstawianie lini oddzielającej - robimy to tak: wchodzimy w Panel Admina/Menu strony i dodajemy naszą linię według zasady: - Nazwa: --- -URL: --- -kolejność : numer wiersza w którym ma pojawic się linia 2. Wstawianie nazwy oddzielającej jakąś grupę odnośników - w Panelu Admina/Menu strony: - Nazwa: Twoja nazwa -URL: --- -kolejność : numer wiersza w którym ma pojawic się nazwa grupy odnośników ############################################ B - Modyfikacje standartowych ustawień 1. Możemy edytować wygląd nazwy oddzielającej grupy linków, i wstawić tam np: jakąs grafikę w podkładzie: - otwieramy plik: navigation_panel.php i znajdujemy linie: możemy zrobić wiekszy odstęp, dodać grafikę itd... możemy też całkowicie zmienić wygląd przez edycję stylu - otwieramy plik styles.css z katalogu naszej skórki i tworzymy styl wyglądu, odszukujemy: i zmieniamy standardowe ustawienia, możemy wstawić tu w tle jakąś grafikę, zmienic zupełnie wygląd takiego tekstu oddzielającego (każdemu według jego potrzeb;)). 2. jesli chcemy mieć np: jakąś grafikę w nawigacji, np: zamiast zwykłej linii - linie w formacie jpg, gif albo inny wyróznik, moze to być gwiazdka, znaczek itd, które oddzielałyby poszczególne odnośniki w nawigacji, robimy tak: - edytujemy ten sam pliki: navigation_panel.php - odnajdujemy linie: - pod tymi liniami dopisujemy kod: oczywiście musimy już mieć wczesniej przygotowany jakiś odpowiedni obrazek, np: grafika.gif, umieszczony w katalogu: fusion_images. Nastepnie wchodzimy w Panel Admina/Menu strony i dodajemy w linkach menu: - Nazwa: grafika -URL: - -kolejność : numer wiersza w którym ma pojawic się grafika oddzielająca poszczególne grupy linków Co dzieki temu uzyskamy? mozliwość wstawiania standartowych lini oraz własnych - graficznych. 3. Jesli chcemy wstawić jakis tekst w nawigację nie będący linkiem ani grafiką oddzielającą tylko zwykłym tekstem, możemy zrobić tak: - edytujemy plik: navigation_panel.php z katalogu: /fusion_infusions/navigation_panel/ i odnajdujemy linie: - pod tym kodem wstawiamy taki: - możemy wstawic dowolną ilość w/w kodu, oczywiście w każdym nowo wstawionym nalezy zmienić nazwę danej grupy linków, np: - zapisujemy plik i wchodzimy do Panelu admina/Menu strony: tam dodajemy nazwy grup naszych linków w menu: - Nazwa: nasza nazwa, którą wpisalismy w pliku navigation_panel.php, np: Menu główne -URL: pojedynczy znak - -kolejność : numer wiersza w którym ma pojawic się nazwa, w tym przypadku - Menu główne, będzie to numer: 1 - Kazdą kolejna nazwę robimy w w/w sposób, pamietając zawsze o dodaniu znaku - tam gdzie URL w ten sposób uzyskamy w nawigacji posegregowane grupy odnośników, nazwanych według naszego uznania, a dodatkowo bedziemy mieli mozliwośc tworzenia standartowych lini i standartowych nazw oddzielających poszczególne grupy linków. - Kazdą kolejna nazwę robimy w w/w sposób, pamietając zawsze o dodaniu znaku - tam gdzie URL I to juz koniec małych modyfikacji pliku navigation_panel.php, mozna pobawić sie w/w kodem, pole do popisu jest duże. W taki sposób mozna stworzyć atrakcyjnie i niestandartowo wygladającą nawigację. Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2010 22:14:40 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 19:46:46
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
exittt |
Dodany dnia 02.01.2010 21:58:22
|
Przedszkolak Postów: 24 Data rejestracji: 31.10.2008 14:19 |
A ja podłączę się pod temat. Mam taki problem, W momencie gdy jest ponad 100 linków w nawigacji, pojawia się problem przy dodawaniu nowych, ponieważ w miejscu wpisywania kolejności są tylko 2 miejsca, czyli max 99. Strasznie to utrudnia życie Pomógłby ktoś zrobić tak, aby można było wpisać tam 3 cyfry?? Z góry wielkie dzięki. |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 02.01.2010 22:13:46
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
W tabeli site_links zmien w polu link_order wartosc pola SMALLINT na 3. Standardowo jest 2, stad tylko 99.
Jestem jaki jestem
|
|
|
exittt |
Dodany dnia 02.01.2010 22:56:19
|
Szukałem tego w kilku plikach powiązanych z nawigacją i nie mogę tego znaleźć. "W tabeli" a mógłbyś troszkę dokładniej? Z góry dzięki. |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 02.01.2010 23:28:54
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Nie pliki, baza danych
Jestem jaki jestem
|
|
|
exittt |
Dodany dnia 02.01.2010 23:54:25
|
Dobra, dzięki wielkie A ja już zgłosiłem się z tym fantem do swojego guru od serwera Pozdrawiam |
|
|
moras1987 |
Dodany dnia 06.04.2010 01:52:41
|
Przedszkolak Postów: 1 Data rejestracji: 29.03.2010 19:18 |
Mam problem i z wyzej wymienionym nie moge sobie poradzic. Otóz na mojej stronie www.mosirsierpc.p... w panelu nawigacyjnym mam za male odstepy miedzy odnośnikami. Oddzielilem je linia jednak nie podoba mi sie to. Jak moge sobie z tym poradzic zeby miedzy wierszami byly wieksze odstepy??? |
|
Przejdź do forum: |