Zobacz temat
Asus Benq, Fujitsu, Acer - 3000zł, który?
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 22.09.2006 22:34:39
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
Jestem studentem. Na notebook mam przeznaczone jakieś 3000zł z tym, że ta kwota raczej maksimum. Standardowo jak to lapek dla studenta: głównie prace biurowe, programowanie, ale w jakieś gierki zagrać by sie przydało (choć ostatnio często nie gram) wystarczy, że strategie jakieś pójdą A oto modele na którymi się zastanawiam: ASUS A6RP-AP002 http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=produkt&pid=4399 Benq Joybook R55EG http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...BenQ_R55EG.html tutaj mam wątpliwości co do procka, bo karta graficzna jest wypasiona jak na lapka w tej cenie, jednak z prockiem 1,4 różnie może być, czy podoła? czy nie za słaby procek? BenQ Joybook R53EG http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...mp;filtr=szukaj a oto jego obiecująca recenzja http://twojepc.pl/artykuly.php?id=benq_joy...eg&strona=1 Acer Aspire 3103 WLMi - LX.ABK05.231 http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...LXABK05231.html Fujitsu Amilo PRO V2085 VFY:APED20856-4K2PL http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...0856-4K2PL.html Przyznam szczerze, że osobiście jestem za ASUSem lub którymś z BenQ. Asus dlatego, że ogólnie jest dobrej jakości (podobno) i parametry niczego sobie, w dodatku te gratisy (torba, myszka itd...) na które sobie nie pzowolę w innych modelach (kasa ) Natomiast pierwszy BenQ ogólnie za całość: przy procku w miare dobra karta graficzna (Radeon X600). Drugi BenQ ma grafę marzenie, jednak ten procek 1,4 jakoś do mnei nei przemawia. Co sadzicie o tych modelach? Który byście wybrali i dlaczego? Z góry dzięki za pomoc, Pzodrawiam Seba Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 03:49:07
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
jantom |
Dodany dnia 22.09.2006 23:15:59
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Osobiście odpuściłbym sobie te oparte na Celeronach M (prądożerność, mój laptop z Celeronem M 1,4GHz na samej baterii ledwo się wyrabia z odpaleniem z płyty filmu DVD (wytrzymuje do ok 2 godzin, wykorzystane oprogramowanie - domyślny WinXP + kodeki DVD/DivX etc.), praktycznie nic nie wiem o laptopach opartych na Sempronach64 M (co do poprzednich ich wersji spotykałem się z opiniami, że zżerają baterię jeszcze szybciej niż Celerony). Czyli sam wybrałbym ten oparty na Centrino - uważam, że laptop ma działać jak najdłużej bez prądu. Oczywiście przy założeniu, że chcesz z niego korzystać bez większych ograniczeń. |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 23.09.2006 01:07:15
|
celerony m4xx to nowe własnie procki Centrinio mobilne procki z oszczędzaniem baterii.Pobiera wtedy prad kiedy potrzebuje
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 23.09.2006 08:32:46
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Używam simensa amilo prp-jeszcze troche szybszy jak ten co podałeś: Z moich doświadczeń: celeron w notebook-bedzie bardzo wolny, bez 512(mam 1024) nie ma co startować, grafika-akurat nie dbam bo za cenę można mieć normalny rakieta, ważna gwarancja jak najdłuższa-wiele wychodzi w trakcie, trzeba dobrze się wstrzelić-bo na rynku wtórnym-sprzedaż trudna. Używam: do prezentacji multimedialnych z rzutnikiem, podgląd na ekranie, obsługa baz sql; microsoft-zintegrowane pakiety fk(pełna) przerzutu danych, programowania cyfrowych central tel systemów rcp i kd, telewizji przemysłowej-zrzuty na dysk no magnetowid, rack-router itd. Zainstalowany corel suite 12 chodzi bez problemów, dodatkowo mysz usb, transwerter-com bo nie ma, radzi sobie ok ze zrzutem filmów z kamery po dv(wbudowane) nero visjon, w pakiecie norton ghost-używam do image boot dvd(więc można eksperymentować) Zmieniam nootbok co 2-3 lata-cenowo najtanie wychodzi acerr, używam tylko intel-bo nie raz dwa systemy unix _winxp pro. Przekonałem się, że markowy sprzęt wydajność-optymalizacja. Tu mogę poszaleć-płaci firma. Za 3000 ciężko będzię-optymalny-bo w zasadzie później nic już nie dołożysz(ważny pierwszy strzał). Tyle z moich ponad 10 letnich-starć z notebookami (kiedyś jeszcze dok-station klawiatura duże dyski itd.). Edytowane przez wlodekp dnia 23.09.2006 08:40:43 |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 23.09.2006 09:11:45
|
no tyle to ja wiem a weź podaj jakis model " podałem te kilka i pytam o opinię o nich bo raczej będzie któryś z nich.
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 23.09.2006 09:45:28
|
No wiec ja bym kupił z twojej listy: Fujitsu Amilo PRO V2085 VFY:APED20856-4K2PL ta górna moja pisanina miała nacelu optowanie za nim. |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 23.09.2006 10:33:14
|
tzn, słyszałem, że FS jest taki "reprezentatywny" mam też na oku V3505. Wiesz przyznam szczerze, że zależy mi na parametrach a nei na wyglądzie i mobilności. Kupiłbym nawet i ACERa ale moją plastikową i tandetną obudowe i sie strasznie szybko niszczy, a studenckim życiu nie łatwo bedzie o zniszczenia a być moze bedę chciał kiedyś sprzedać sprzecicho Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 23.09.2006 11:39:49
|
Zniszczyć to jeśli non stop będziesz nosił to i tak się zniszczy. W ogóle to nie wiem czy-dla studenta kupno nootebok to dobry pomysł-wywalisz kupe kasy a i tak nie będziesz wiecznie zadowolony. Nie wiem czy te studja to miejscowe czy z przeprowadzką. Akademik np. najlepszy małe compaq-hp, dell stacja robocza obecnie 2.4G nuwki z mag niesprzedane tanie-ddr2 też+ciekły też(probl graf-agp-obudowa). I jeśli już to pewnie, że nie szpan-ale możliwości. A bateria tylko jak nie ma możliwości ~. Bo te parametry po ładowaniach-katalogowe-to kit. Ja mam w szafie i używam jak potrzebny-normalnie niewygodnie, drogo-i nie wszystko jak bym chciał. Centrino nie oferuje jeszcze szybkich procków-a te dwurdzeniowe-cena-możliwości-astronomia. Ale tak kosztują wynalazki-górna półka Wszysko jednak, to indywidualne potrzeby każdego i zawsze będzie kompromis. Używane dużo taniej-ale w tym przypadku spore ryzyko jeśli nie ma fabrycznych gwarancji. Tyle i Salomonowe WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE. No ten V3505 akurat dwurdzeniowy 1.6 bardzo dobre parametry wszedzie brak-wiec idzie 3050-w promocji widzę. Edytowane przez wlodekp dnia 23.09.2006 11:50:39 |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 26.09.2006 17:08:24
|
Wybór padł na BenQ R55EG, już stoi na biurku, jednak dopiero go zaznajamiam oprócz tego, że czasami siedze na dachu kładąc blachodachówke Pierwsze wrażenie jest takie: boski System zainstalowany na wejściu to Linpus 9.xx (xx to jakas liczba była ale nie pamietam ) działął przez godiznkę, odpaliłem, pobawiłęm sie w konfigurację i sruuu zainstalowałem Windowsa XP Dziś wieczorkiem pewnie będe na forum juz z nowej machiny pisał do was, wiec wtedy podziele sie wieksza ilościa wrażen z wami Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
Przejdź do forum: |