ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 21

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Asus Benq, Fujitsu, Acer - 3000zł, który?
SebaZ
Jestem studentem. Na notebook mam przeznaczone jakieś 3000zł z tym, że ta kwota raczej maksimum.

Standardowo jak to lapek dla studenta: głównie prace biurowe, programowanie, ale w jakieś gierki zagrać by sie przydało (choć ostatnio często nie gram) wystarczy, że strategie jakieś pójdą Smile

A oto modele na którymi się zastanawiam:

ASUS A6RP-AP002 http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=produkt&pid=4399

Benq Joybook R55EG http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...BenQ_R55EG.html
tutaj mam wątpliwości co do procka, bo karta graficzna jest wypasiona jak na lapka w tej cenie, jednak z prockiem 1,4 różnie może być, czy podoła? czy nie za słaby procek?

BenQ Joybook R53EG http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...mp;filtr=szukaj
a oto jego obiecująca recenzja http://twojepc.pl/artykuly.php?id=benq_joy...eg&strona=1

Acer Aspire 3103 WLMi - LX.ABK05.231 http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...LXABK05231.html

Fujitsu Amilo PRO V2085 VFY:APED20856-4K2PL http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cenni...0856-4K2PL.html

Przyznam szczerze, że osobiście jestem za ASUSem lub którymś z BenQ.
Asus dlatego, że ogólnie jest dobrej jakości (podobno) i parametry niczego sobie, w dodatku te gratisy (torba, myszka itd...) na które sobie nie pzowolę w innych modelach (kasa Sad )
Natomiast pierwszy BenQ ogólnie za całość: przy procku w miare dobra karta graficzna (Radeon X600). Drugi BenQ ma grafę marzenie, jednak ten procek 1,4 jakoś do mnei nei przemawia.

Co sadzicie o tych modelach? Który byście wybrali i dlaczego?

Z góry dzięki za pomoc,
Pzodrawiam
Seba
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 03:49:07
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
jantom
Osobiście odpuściłbym sobie te oparte na Celeronach M (prądożerność, mój laptop z Celeronem M 1,4GHz na samej baterii ledwo się wyrabia z odpaleniem z płyty filmu DVD (wytrzymuje do ok 2 godzin, wykorzystane oprogramowanie - domyślny WinXP + kodeki DVD/DivX etc.), praktycznie nic nie wiem o laptopach opartych na Sempronach64 M (co do poprzednich ich wersji spotykałem się z opiniami, że zżerają baterię jeszcze szybciej niż Celerony). Czyli sam wybrałbym ten oparty na Centrino - uważam, że laptop ma działać jak najdłużej bez prądu. Oczywiście przy założeniu, że chcesz z niego korzystać bez większych ograniczeń.

http://jantom.info
SebaZ
celerony m4xx to nowe własnie procki Centrinio Pfft mobilne procki z oszczędzaniem baterii.Pobiera wtedy prad kiedy potrzebuje
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Używam simensa amilo prp-jeszcze troche szybszy jak ten co podałeś:
Z moich doświadczeń:
celeron w notebook-bedzie bardzo wolny, bez 512(mam 1024) nie ma co startować, grafika-akurat nie dbam bo za cenę można mieć normalny rakieta, ważna gwarancja jak najdłuższa-wiele wychodzi w trakcie, trzeba dobrze się wstrzelić-bo na rynku wtórnym-sprzedaż trudna.
Używam: do prezentacji multimedialnych z rzutnikiem, podgląd na ekranie, obsługa baz sql; microsoft-zintegrowane pakiety fk(pełna) przerzutu danych, programowania cyfrowych central tel systemów rcp i kd, telewizji przemysłowej-zrzuty na dysk no magnetowid, rack-router itd.
Zainstalowany corel suite 12 chodzi bez problemów, dodatkowo mysz usb, transwerter-com bo nie ma, radzi sobie ok ze zrzutem filmów z kamery po dv(wbudowane) nero visjon, w pakiecie norton ghost-używam do image boot dvd(więc można eksperymentować)
Zmieniam nootbok co 2-3 lata-cenowo najtanie wychodzi acerr, używam tylko intel-bo nie raz dwa systemy unix _winxp pro. Przekonałem się, że markowy sprzęt wydajność-optymalizacja. Tu mogę poszaleć-płaci firma.
Za 3000 ciężko będzię-optymalny-bo w zasadzie później nic już nie dołożysz(ważny pierwszy strzał). Tyle z moich ponad 10 letnich-starć z notebookami (kiedyś jeszcze dok-station klawiatura duże dyski itd.).
Edytowane przez wlodekp dnia 23.09.2006 08:40:43

wlodekp.europa.pl
SebaZ
no tyle to ja wiem Smile a weź podaj jakis model Smile" podałem te kilka i pytam o opinię o nich bo raczej będzie któryś z nich.

No wiec ja bym kupił z twojej listy:
Fujitsu Amilo PRO V2085 VFY:APED20856-4K2PL ta górna moja pisanina miała nacelu optowanie za nim.

wlodekp.europa.pl
SebaZ
tzn, słyszałem, że FS jest taki "reprezentatywny" Smile mam też na oku V3505.
Wiesz przyznam szczerze, że zależy mi na parametrach a nei na wyglądzie i mobilności. Kupiłbym nawet i ACERa ale moją plastikową i tandetną obudowe i sie strasznie szybko niszczy, a studenckim życiu nie łatwo bedzie o zniszczenia Pfft a być moze bedę chciał kiedyś sprzedać sprzecicho

Zniszczyć to jeśli non stop będziesz nosił to i tak się zniszczy. W ogóle to nie wiem czy-dla studenta kupno nootebok to dobry pomysł-wywalisz kupe kasy a i tak nie będziesz wiecznie zadowolony. Nie wiem czy te studja to miejscowe czy z przeprowadzką. Akademik np. najlepszy małe compaq-hp, dell stacja robocza obecnie 2.4G nuwki z mag niesprzedane tanie-ddr2 też+ciekły też(probl graf-agp-obudowa). I jeśli już to pewnie, że nie szpan-ale możliwości. A bateria tylko jak nie ma możliwości ~. Bo te parametry po ładowaniach-katalogowe-to kit. Ja mam w szafie i używam jak potrzebny-normalnie niewygodnie, drogo-i nie wszystko jak bym chciał. Centrino nie oferuje jeszcze szybkich procków-a te dwurdzeniowe-cena-możliwości-astronomia. Ale tak kosztują wynalazki-górna półka
Wszysko jednak, to indywidualne potrzeby każdego i zawsze będzie kompromis.
Używane dużo taniej-ale w tym przypadku spore ryzyko jeśli nie ma fabrycznych gwarancji. Tyle i Salomonowe WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE.
No ten V3505 akurat dwurdzeniowy 1.6 bardzo dobre parametry wszedzie brak-wiec idzie 3050-w promocji widzę.
Edytowane przez wlodekp dnia 23.09.2006 11:50:39

wlodekp.europa.pl
SebaZ
Wybór padł na BenQ R55EG, już stoi na biurku, jednak dopiero go zaznajamiam Pfft oprócz tego, że czasami siedze na dachu kładąc blachodachówke GrinGrin

Pierwsze wrażenie jest takie: boski GrinGrin System zainstalowany na wejściu to Linpus 9.xx (xx to jakas liczba była ale nie pamietam Wink ) działął przez godiznkę, odpaliłem, pobawiłęm sie w konfigurację i sruuu zainstalowałem Windowsa XP GrinGrin

Dziś wieczorkiem pewnie będe na forum juz z nowej machiny pisał do was, wiec wtedy podziele sie wieksza ilościa wrażen z wami Smile

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl