ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 21

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Jak zrobić własną strone WAP? bez znajomości WML :)
SebaZ
Przeglądając zasoby WorldWideWeb natrafiłem na bardzo prostą i bardzo funkcjonalną klasę PHP generującą dokumenty WML, czyli strony internetowe napisane językiem WML, tworzące jakże popularne teraz strony WAP. Co czyni je tak popularnymi? a no to, że są dostępne z poziomu telefonów komorkowych, gdyż do ich przegladania nie potrzeba specjalnej przeglądarki zainstalowanej w komórce.

Najbardziej ucieszyło mnie to, że autorem tej klasy (a raczej 2 klas o czym sie zaraz przekonacie) jest Polak, niejaki Marcin Laber.

No ale dość już tych informacji wstępnych, przechodzimy do rzeczy, a mianowicie do instalacji tejże klasy na PHP-Fusion i innych CMS'ach, a także dowolnych stronach, gdyż opis ten jest i będzie uniwersalny.

Co będzie potrzebne:

-> Plik mlswap.php. Zamieszcze tutaj oryginalny plik klasy i najlepiej będzie jesli wy też tak zrobicie na swoich stronach:
mlswap.php
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Osoby znające trochę tematykę programowania w PHP zauważyli, że w kodzie powyżej zawarte sa 2 klasy, o których wspominałem na samym początku. Są to klasy: wml_doc oraz wml_card i na nich jest wszystko oparte

-> Przeglądarka WAP (najbardziej znana to Opera, Firefox oraz IE nie umożliwiają wyświetlania dokumentów WML a tym samym stron WAP)
-> telefon komórkowy z opcją WAP

Dokumentacja - spis metod i funkcji

class wml_doc - klasa główna, odpowiedzialna za wyświetlanie strony WAP

function add_card($card) - funkcja tworząca karty/podstrony, parametr $card to zmienna, w której znajduje się wcześniej utworzona karta za pomoca klasy wml_card opisanej niżej

function add_button($title, $action = "prev", $href = "") - funkcja dodająca przycisk ponad nagłówkiem karty/podstrony, parametr $title - napis na przycisku, parametr $action w obecnej wersji klasy przyjmuje 2 opcje: prev - wtedy przycisk pełni funkcję WSTECZ oraz options - wtedy przenosi pod adres zawarty w parametrze $href

function show() - funkcja parsująca, generująca i wyświetl;ająca stronę WAP

class wml_card - klasa odpowiedzialna za wygląd i elementy znajdujace się na poszczególnych kartach

function create($title = "Main", $id = "main") - funkcja tworząca nową karte/podstronę, parametr $title - jest to tytuł danej karty, parametr $id - opcjonalny, jest to unikalna nazwa danej podstrony

function add_timer($time, $url, $name = "maintimer") - funkcja przekierowująca na strone z parametru $url jesli czas podany w $time już minął, parametr $name jest opcjonalny

function add($code) - funkcja podobna do echo() w PHP, wyświetla co jest podane w $code - dozwolony jest XHTML

Sposób użycia - przykłady

Chcąc stworzyć stronę WAP na samym początku czy to Strony Dodatkowej w PHP-Fusion, czy to w dowolnym pliku *.php należy załadować nasza klasę podając właściwą ścieżke do pliku którego zawartośc podałem w pierwszym punkcie instrukcji:

Następnym krokiem jest stworzenie conajmniej 2 zmiennych, które będa korzystały z obu klas:

Teraz trzeba "stworzyć" wygląd pierwszej strony w zmiennej $card1:

Na koniec wystarczy zainicjować nową kartę w dokumencie WML oraz wyświetlić wszystko w przeglądarce:

Oczywiście strona WAP może zawierać także podstrony, do których moga prowadzic linki na stronie głównej. W tym celu ponownie inicjujemy wszystko z tym, że teraz stworzymy 2 podstrony:

Aranżujemy wygląd obu kart:

Istnieje jeszcze możliwość dodania przycisków nad nagłówkiem podstrony za pomocą metody add_button z klasy wml_doc. A robi się to tak, że przed wyświetleniem strony WAP
wstawiamy kod w stylu
wklejcie te przyciski z przykładu powyżej i sami zobaczcie jaki to da efekt.

To wszystko....

No i "mały" instruktarz się skończył. Mam nadzieję, ze to się komuś przyda. Piszcie w tym temacie (i tylko w nim, na GG nie odpowiadam) co jest nie tak, co możnaby dodać, ewentualnie o co rozszerzyć klase do generowania dokumentów WML, bo świadom jestem, ze nie zawiera ona wszystkiego (jak chociażby parametr $action w języku WML ma conajmniej 4 opcje, a tutaj są dostępne tylko 2).

Wszelkie prawa zastrzeżone! Autorem tekstu jest Sebastian (SebaZ) Zaborowski. Publikacja gdziekolwiek tylko za zgodą autora.
Copyrights © 2006 by SebaZ

Edytowane przez SebaZ dnia 03.08.2006 00:21:40
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 07:48:05
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
A ja od siebie dodam, ze jak to wyglada w rzeczywistosci mozna zobaczyc na stronie autora klas, czyli na mwap'ie: http://mwap.kerne... Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
hehe, zapomniałem o przykładzie Pfft
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Krzyk
byscie mogli chociaz dac screena Pfft bo korzystam z FF wiec mi to nie trybi Wink

http://e-krzyk.pl/
SebaZ
to uzyj telefonu albo zainstaluj operę.
Co da screen? jak w przegladrace wyglada inaczej niż na komórce Smile Jest inna kolorystyka

Krzyk
zebym mial forse na koncie Pfft to moze bym wszedl Wink
a opery to nie chce mi sie instalowac ;P juz i tak mam burdel na kompie Grin

http://e-krzyk.pl/
Pieka
Krzyk napisał/a:
zebym mial forse na koncie Pfft to moze bym wszedl Wink
a opery to nie chce mi sie instalowac ;P juz i tak mam burdel na kompie Grin

Malo masz emulatorow w sieci???
Osobiscie polecam Opere lub WinWAP'a.
Jak chcesz za free to Klondike Grin , ale zapomnij o kolorach Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
lycon5
A co zrbić jeśli ma się problem z polskimi znakami ??
Wiem, kiedyś byłem niemiły. Zapomnijmy...
http://www.basket...

www.basketinfo.pl
SebaZ
a fakt! przyłapałeś mnie :) zapomniałem dodać, ze możliwa jest zmiana kodowania danej strony WAP, bo domyslnie ustawione jest UTF-8.
Aby zmienic kodowanie należy przed:

wstawić linijkę
gdzie zamiast iso-8859-2 daje się potrzebne kodowanie znaków

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl