Zobacz temat
Jak zrobić własną strone WAP? bez znajomości WML :)
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 03.08.2006 00:19:22
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
Przeglądając zasoby WorldWideWeb natrafiłem na bardzo prostą i bardzo funkcjonalną klasę PHP generującą dokumenty WML, czyli strony internetowe napisane językiem WML, tworzące jakże popularne teraz strony WAP. Co czyni je tak popularnymi? a no to, że są dostępne z poziomu telefonów komorkowych, gdyż do ich przegladania nie potrzeba specjalnej przeglądarki zainstalowanej w komórce. Najbardziej ucieszyło mnie to, że autorem tej klasy (a raczej 2 klas o czym sie zaraz przekonacie) jest Polak, niejaki Marcin Laber. No ale dość już tych informacji wstępnych, przechodzimy do rzeczy, a mianowicie do instalacji tejże klasy na PHP-Fusion i innych CMS'ach, a także dowolnych stronach, gdyż opis ten jest i będzie uniwersalny. Co będzie potrzebne: -> Plik mlswap.php. Zamieszcze tutaj oryginalny plik klasy i najlepiej będzie jesli wy też tak zrobicie na swoich stronach: mlswap.php Osoby znające trochę tematykę programowania w PHP zauważyli, że w kodzie powyżej zawarte sa 2 klasy, o których wspominałem na samym początku. Są to klasy: wml_doc oraz wml_card i na nich jest wszystko oparte -> Przeglądarka WAP (najbardziej znana to Opera, Firefox oraz IE nie umożliwiają wyświetlania dokumentów WML a tym samym stron WAP) -> telefon komórkowy z opcją WAP Dokumentacja - spis metod i funkcji class wml_doc - klasa główna, odpowiedzialna za wyświetlanie strony WAP function add_card($card) - funkcja tworząca karty/podstrony, parametr $card to zmienna, w której znajduje się wcześniej utworzona karta za pomoca klasy wml_card opisanej niżej function add_button($title, $action = "prev", $href = "") - funkcja dodająca przycisk ponad nagłówkiem karty/podstrony, parametr $title - napis na przycisku, parametr $action w obecnej wersji klasy przyjmuje 2 opcje: prev - wtedy przycisk pełni funkcję WSTECZ oraz options - wtedy przenosi pod adres zawarty w parametrze $href function show() - funkcja parsująca, generująca i wyświetl;ająca stronę WAP class wml_card - klasa odpowiedzialna za wygląd i elementy znajdujace się na poszczególnych kartach function create($title = "Main", $id = "main") - funkcja tworząca nową karte/podstronę, parametr $title - jest to tytuł danej karty, parametr $id - opcjonalny, jest to unikalna nazwa danej podstrony function add_timer($time, $url, $name = "maintimer") - funkcja przekierowująca na strone z parametru $url jesli czas podany w $time już minął, parametr $name jest opcjonalny function add($code) - funkcja podobna do echo() w PHP, wyświetla co jest podane w $code - dozwolony jest XHTML Sposób użycia - przykłady Chcąc stworzyć stronę WAP na samym początku czy to Strony Dodatkowej w PHP-Fusion, czy to w dowolnym pliku *.php należy załadować nasza klasę podając właściwą ścieżke do pliku którego zawartośc podałem w pierwszym punkcie instrukcji: Następnym krokiem jest stworzenie conajmniej 2 zmiennych, które będa korzystały z obu klas: Teraz trzeba "stworzyć" wygląd pierwszej strony w zmiennej $card1: Na koniec wystarczy zainicjować nową kartę w dokumencie WML oraz wyświetlić wszystko w przeglądarce: Oczywiście strona WAP może zawierać także podstrony, do których moga prowadzic linki na stronie głównej. W tym celu ponownie inicjujemy wszystko z tym, że teraz stworzymy 2 podstrony: Aranżujemy wygląd obu kart: Istnieje jeszcze możliwość dodania przycisków nad nagłówkiem podstrony za pomocą metody add_button z klasy wml_doc. A robi się to tak, że przed wyświetleniem strony WAP wstawiamy kod w stylu wklejcie te przyciski z przykładu powyżej i sami zobaczcie jaki to da efekt. To wszystko.... No i "mały" instruktarz się skończył. Mam nadzieję, ze to się komuś przyda. Piszcie w tym temacie (i tylko w nim, na GG nie odpowiadam) co jest nie tak, co możnaby dodać, ewentualnie o co rozszerzyć klase do generowania dokumentów WML, bo świadom jestem, ze nie zawiera ona wszystkiego (jak chociażby parametr $action w języku WML ma conajmniej 4 opcje, a tutaj są dostępne tylko 2). Wszelkie prawa zastrzeżone! Autorem tekstu jest Sebastian (SebaZ) Zaborowski. Publikacja gdziekolwiek tylko za zgodą autora. Copyrights © 2006 by SebaZ Edytowane przez SebaZ dnia 03.08.2006 00:21:40 Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 07:48:05
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Pieka |
Dodany dnia 03.08.2006 02:10:40
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
A ja od siebie dodam, ze jak to wyglada w rzeczywistosci mozna zobaczyc na stronie autora klas, czyli na mwap'ie: http://mwap.kerne...
Jestem jaki jestem
|
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 03.08.2006 11:03:03
|
hehe, zapomniałem o przykładzie
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Krzyk |
Dodany dnia 03.08.2006 11:35:55
|
Przedszkolak Postów: 25 Data rejestracji: 13.02.2006 18:22 |
byscie mogli chociaz dac screena bo korzystam z FF wiec mi to nie trybi |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 03.08.2006 12:41:35
|
to uzyj telefonu albo zainstaluj operę. Co da screen? jak w przegladrace wyglada inaczej niż na komórce Jest inna kolorystyka Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Krzyk |
Dodany dnia 03.08.2006 12:50:18
|
Przedszkolak Postów: 25 Data rejestracji: 13.02.2006 18:22 |
zebym mial forse na koncie to moze bym wszedl a opery to nie chce mi sie instalowac ;P juz i tak mam burdel na kompie |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 03.08.2006 15:25:50
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Krzyk napisał/a: zebym mial forse na koncie to moze bym wszedl a opery to nie chce mi sie instalowac ;P juz i tak mam burdel na kompie Malo masz emulatorow w sieci??? Osobiscie polecam Opere lub WinWAP'a. Jak chcesz za free to Klondike , ale zapomnij o kolorach Jestem jaki jestem
|
|
|
lycon5 |
Dodany dnia 04.08.2006 17:52:50
|
Przedszkolak Postów: 27 Data rejestracji: 01.04.2006 18:08 |
A co zrbić jeśli ma się problem z polskimi znakami ??
Wiem, kiedyś byłem niemiły. Zapomnijmy...
http://www.basket... |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 04.08.2006 20:01:25
|
a fakt! przyłapałeś mnie :) zapomniałem dodać, ze możliwa jest zmiana kodowania danej strony WAP, bo domyslnie ustawione jest UTF-8. Aby zmienic kodowanie należy przed: wstawić linijkę gdzie zamiast iso-8859-2 daje się potrzebne kodowanie znaków Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
Przejdź do forum: |