ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 20

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Pobranie nazwy użytkownika.
kris_yul
Jest następujący problem.
Jako panel w PHP-Fusion zrobiłem pewną stronę, a dokładnie Shoutboxa. Kliknięcie przycisku "Wyślij" powoduje odwołanie do kolejnego pliku, który otwiera się w tym samym oknie, ale już nie "w obrębie portalu". Czyli chodzi o to, że jak np. w stronie głównej panelu robiłem odwołania do bazy, to nie potrzeba było otwierać nowego połączenia z bazą danych, bo korzystało z tego otwartego przez PHP-Fusion. Niestety jak się otwiera nową czystą stronę to ta strona nie może już korzystać z tego połączenie i niestety podobnie jest z uzyskaniem nazwy aktualnie zalogowanego użytkownika. Potrzebuje jej bo jest to Shoutbox. Dlatego chciałbym się Was zapytać jak uzyskać taką nazwę w nowo otwartym pliku. Jak narazie mam taki pomysł, żeby odczytać IP tego kto otworzył tą stronę, dzięki temu IP w tablicy fusion_online uzyskać ID użytkownika, a następnie dzięki tablicy fusion_users uzyskać porządaną nazwę. Jednak sposób z IP jest nie zbyt dobry, bo jak wiadomo, może ktoś wejść w sieci lokalnej z tego samego IP i nastąpi zgrzyt.

Proszę więc o jakąś propozycję. Może da się jakoś odczytać nazwę aktualnie zalogowanego.

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 18:30:49
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
as
Konia z rzędem, skrzynka gorzoły, wczasy na Hawajach... dla tego, który rozgryzie materię zawartą w Twoim poście w sposób jednoznaczny i zrozumiały
as

Grzes
Czy to znaczy, że jutro wyjeżdzam? :D

Co do tematu, w formularzu masz w jakiś sposób zdefiniowaną właściwość action. Zrób to tak:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

lub tak (zależy czy już przekazujesz jakieś dane:

W docelowej stronie masz do dyspozycji później $_GET['userek_name'] :)

o to biega? Powiedz, że tak <tupie jak małe dziecko> :D:D
Edytowane przez jantom dnia 24.01.2008 10:11:22
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie krzywy.gif

kris_yul
Dokładnie o to mi chodzi, ale jest problem niestety: Ponieważ jest to Shoutbox, więc wybrałem metode przesyłania danych POST. Natomiast to co zaproponowałeś wykorzystuje metodę GET i tu chyba jest jakiś zgrzyt, bowiem gdy zrobię tak jak napisałeś mój panel się w ogólnie wyświetla, zawiesza się w pewnym momencie. W ten sposób się zawieszał zawsze jak było coś nie tak.

Grzes
Możesz pokazać treść tego panelu?
Dodam, że w ten sposób to musi działać Wink

kris_yul

Wiem, że za dużo tych echo, że można by to ścisnąć, ale narazie się skupiłem na najważniejszym.

P.S. Mam pytanie: skąd jest pobierana wartość tej zmiennej $userdata['user_name'] ?
Edytowane przez kris_yul dnia 18.06.2006 11:39:50

Grzes
echo('<form action="/infusions/shoutbox_body_panel/shoutbox_send.php?userek_id='.$userdata['user_name'].'" method="POST" target="_TOP">');

Tablica $userdata deklarowana jest w maincore.php. Zawiera wszystkie pola (kolumny) z tablicy users z danymi aktualnie zalogowanego użytkownika.

kris_yul
Dzięki teraz działa jak zmieniłeś te cudzysłów na apostrof.
Szkoda, że nie ma punktów "Pomógł" Wink
Zaoszczędziłem dzięki temu manewrowi dwóch połączeń z bazą danych.

P.S. Jakby ktoś nie wiedział to robię modyfikację: Shoutbox by Przemo w PHP-Fusion.
Edytowane przez kris_yul dnia 18.06.2006 13:03:12

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl