ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Meta tags a dana strona
K@iTO
Witam mam takie zapytanie ewentualnie wyzwanie.

Chodzi mi o cos takiego jak:
Osobne meta tagi dla glownej strony
osobne dla download
osobne dla artykuly
osobne dla katalogu stron

niestety to nie koniec Grin. Najprawdopodobnie to co napisalem jest możliwe do wykonania wpisując je zpalca Grin do plikow *.php odpowiedniego działu, ale...

Żeby nie bylo az tak prosto to chodzi mi o cos takiego zeby ów meta tagi dobierały się automatycznie do utwozonych kategori w danym dziale, tzn.

Dział download: meta pobierane np. z nazwy katalogu (id) i tak np. jesli moj meta tag umieszczony jest z palca w download.php to uzupelnia sie na podstawie kategori czyli...

np. antywirusy, dom i biuro, internet, etc.

Dział download: meta pobiera sie dokladnie na tej samej zasadzie z samych kategori , ale w tym wypadku nazwa strony musi byc rozszezona o nazwe kategori a meta o wszystkie zawarte w niej tytuły.

Mam nadzieje ze to niezbyt skomplikowane
Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion

www.9dragons.svajs.eu
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 15:59:13
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
proton
Nie wiem za bardzo ale może zrobić parę subheader.php np. subheader_dow.php, subheader_art.php, subheader_lin.php w każdym poustawiac odpowiednie meta tagi. Potem tylko w plikach articles.php, downloads.php i weblinks.php odpowiednieo pozmieniać linijkę:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

http://www.mortek.pl
K@iTO
Ja mysle zeby <meta description = $pobierał sie z czegos>
np. przy twozeniu katalogu w download lub przy pisaniu artykulu (zjego tematu) Grin

www.9dragons.svajs.eu
SebaZ
www.extreme-fusio... jest w downloadzie chyba taki modzik lub na forum opis jak go zrobić. Jesli jednak nie ma to znajduje się w EP III
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

K@iTO
SebaZ napisał/a:
www.extreme-fusio... jest w downloadzie chyba taki modzik lub na forum opis jak go zrobić. Jesli jednak nie ma to znajduje się w EP III

Jak juz mowilem w pierwszym poscie... nie ma go na forum bo nie o oto chodzilo a co do extreme-fusion juz raz szukalem ale zeby nie byc goloslownym przetestuje jeszcze raz wszystkie pliki do download. Dam odpowiedz dzis czy jest czy nie.

www.9dragons.svajs.eu
pawkow
http://php-fusion...ad_id=5545
Zapraszam na motoklimat.pl - Baza wiedzy o samochodach, modele, spalanie, specyfikacje.

https://motoklimat.pl
Shaolin
Musiałbyś edytować prawie wszystkie pliki PHP-Fusion.
W subheader.php tam gdzie masz keywords i opis wrzucasz zmienne $keywords i $opis a potem w każdym pliku po kolei, przed zaincludowaniem subheader.php, definiujesz je. I tyle - mam tak u siebie i działa.
working

K@iTO
Shaolin napisał/a:
Musiałbyś edytować prawie wszystkie pliki PHP-Fusion.
W subheader.php tam gdzie masz keywords i opis wrzucasz zmienne $keywords i $opis a potem w każdym pliku po kolei, przed zaincludowaniem subheader.php, definiujesz je. I tyle - mam tak u siebie i działa.

No i spoko Grin

własnie o to chodzi jaki jest dokladny wzor na te zmienne w praktyce ... Grin jak to masz u siebie rozwiazane jakis przyklad dokladny Grin

Wsumie to mi sie rozchodzi o zrobienie tylko .....

Download: gdzie pobiera wszystkie kategorie
Download w kategori: gdzie pobiera te nagłowki czyli nazwy progsow
I artykuły: pobieranie wszystkich kategori
I artykuly w kategoriach: pobieranie tytułów artykułu

Nic wiecej nie chce bo sensu nie ma Grin

Ale to da szybko i spawnie opisane meta dla poszczegolnych rzeczy.

Czekam Grin pozdro.

www.9dragons.svajs.eu
SebaZ
na co czekasz? kurs php w łape i jedziesz - toc to pikuś. 2 linijki w każdym pliku, na jego początku
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Shaolin
subheader.php

I teraz w każdym pliku przed:

Wrzucasz:

Proste prawda? :-)
Jeśli chcesz, żeby w keywordsach i opisie pojawiała się np. nazwa danego programu z download, będzie trochę trudniej. Ale i tak na tyle prosto, że poradzi sobie z tym każdy. Musisz po prostu znaleźć nazwę zmiennej, która wyświetla nazwę pliku, a potem wywołać ją i zdefiniować przed zaincludowaniem subheader.php.

*hint: nie musisz wcale includować subheader.php na początku każdego pliku, tak jak to jest domyślnie w PHP-Fusion. Możesz go zaincludować kilka razy przy różnych case'ach, np. w downloads.php za wyświetlenie wszystkich kategorii, wyświetlenie zawartości kategorii i wyświetlenie pojedyńczego pliku odpowiada ten sam plik, downloads.php - to nie znaczy, że musisz mieć te same meta-tagi dla wszystkich wymienionych podstron, wystarczy tylko, że zaincludujesz subheader.php i zdefiniujesz $opis w odpowiednim miejscu.
working

K@iTO
SebaZ napisał/a:
na co czekasz? kurs php w łape i jedziesz - toc to pikuś. 2 linijki w każdym pliku, na jego początku

Ja cie naprawde rozumiem Grin.... ale znam sie troche na php Grin

z tym, że....

Ja bazowalem przez rok na jPortal.... Rozgryzlem i przegryzlem....
w php-fusion od 31maja Grin tak wiec... struktura jest fajna juz mi sie podoba

chyba zaczne grzebać. Ale takie rzeczy co pytam to na już potrzebuje Grin dla swojej strony i nie bardzo mi sie widzi z[cenzura]ać sobie strone ktorą własnie podnioslem po atackach hack-a na jPortal i ledwo odzyskalem dane Grin...

tak wiec prosze o wyrozumialość

jak dobrze pujdzie do pol roku Grin cos sie wypowiem ze wiem Grin lub ze zrobilem Grin

Thx Grin

www.9dragons.svajs.eu
K@iTO
Troche jednak w strukture trzeba sie zaglebic...

Ja mu tak:

on mi tak:

i wszytko jest ok i oczywiste :D... do teraz.

Ja mu tak:

on mi tak:

Ja mu jak kolwiek :

on mi zawsze:

Moim zdaniem chodzi tu tlko o to, że chce mu wstawić jakąś definicje z bazy która sie jeszcze nei pobrała przed wyświetleniem strony.....

No ok ale co ztym....

Probowałem na dole download zrobić mu

$opis = '$data['download_cat_name']'; a $opis zostawić bez niczego nad require_once "subheader.php"

to on mi znowu po tważy

...

Nikt nie mówił, że chce iść na łatwizne i zrobić tylko tak żeby z palca wpisywać... ja chce zrobić tak, żeby samo sie zawsze uzupełniało ... nie ważne ile jest w tym czasie kategori.... samymi nazwami cat... ;D

w8ting

www.9dragons.svajs.eu
Shaolin
Nie, nie... Jeśłi będziesz próbował wrzucić do opisu jakąś zmienną, która nie jest jeszcze przypisana, to skrypt zwróci po prostu pustą wartość w tym miejscu. Parse errory są za to wtedy, gdy pomylisz składnię.

Zamiast:

Spróbuj tak:

Nie jestem pewna, piszę teraz z głowy, ale jeśli nie zadziała to pokombinuj z tym trochę.

Tak najogólniej to zmiennych nie możesz brać w cudzysłów, nawet pojedyńczy, bo potem takie błędy "się robią"... Zamiast np.

musisz wstawiać:

Prędzej czy później zorientujesz się, jak masz robić a jak nie. Przyda się jeszcze edytor html z funkcją kolorowania składni, wtedy możesz nawet bez testowania skryptu sprawdzić, czy składnia jest poprawna.
working

K@iTO
Tak tak tak :D masz racje troche mi sie po... :D i klocki wyszly

jak zrobie

To jest ok z tym, że:

Bo nie jest wczytana jeszcze...

wiec.. kombinowałem.. z

np.

$cos = $data['download_cat_name'];

na 92 lini zeby bylo smiesznie po wczytaniu juz wszytkiego :D

i potem dopiero probowalem wcisnac pod $opis = $cos

ale tez kicha :D...

no i teraz rozbija sie o probe :D czy to cos da :Djuz sprawdzam jak nie to kicha ;D ja sugestie twoje na biezaco sprawdzam
tak wiec jak masz jakies :D to wal :D

zaraz opisze co zrobilem i czy cos to dalo ;d

www.9dragons.svajs.eu
K@iTO
No dobra to moze byc i pomysl :D

myslalem zeby zrobic

w pliku maincore.php

poczym w subheader.php dać

i jest luz :D

Działa .....

Ale teraz... pomocy :D

on niestety daje mi tylk o id 1 czyli podaje nazwe tego pierwszego pliku w download a nie robi neistety listowania..... tytułów po przecinku :D teraz prosze o pomoc :D....

no chyba juz duzo udało mi sie.... dogrzebać ....

www.9dragons.svajs.eu
K@iTO
I jak są jakieś propozycje? czy to już w złą strone idzie... i niie ma sensu sie w to pchać... bo np. jest latwiejszy sposob...

www.9dragons.svajs.eu
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl