Zobacz temat
Meta tags a dana strona
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 02.06.2006 22:29:21
|
Początkujący Postów: 102 Data rejestracji: 08.08.2005 21:19 |
Witam mam takie zapytanie ewentualnie wyzwanie. Chodzi mi o cos takiego jak: Osobne meta tagi dla glownej strony osobne dla download osobne dla artykuly osobne dla katalogu stron niestety to nie koniec . Najprawdopodobnie to co napisalem jest możliwe do wykonania wpisując je zpalca do plikow *.php odpowiedniego działu, ale... Żeby nie bylo az tak prosto to chodzi mi o cos takiego zeby ów meta tagi dobierały się automatycznie do utwozonych kategori w danym dziale, tzn. Dział download: meta pobierane np. z nazwy katalogu (id) i tak np. jesli moj meta tag umieszczony jest z palca w download.php to uzupelnia sie na podstawie kategori czyli... np. antywirusy, dom i biuro, internet, etc. Dział download: meta pobiera sie dokladnie na tej samej zasadzie z samych kategori , ale w tym wypadku nazwa strony musi byc rozszezona o nazwe kategori a meta o wszystkie zawarte w niej tytuły. Mam nadzieje ze to niezbyt skomplikowane Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 15:59:13
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
proton |
Dodany dnia 02.06.2006 22:34:32
|
Bywalec Postów: 945 Pomógł: 22 Data rejestracji: 10.11.2005 18:29 |
Nie wiem za bardzo ale może zrobić parę subheader.php np. subheader_dow.php, subheader_art.php, subheader_lin.php w każdym poustawiac odpowiednie meta tagi. Potem tylko w plikach articles.php, downloads.php i weblinks.php odpowiednieo pozmieniać linijkę: |
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 03.06.2006 08:44:27
|
Ja mysle zeby <meta description = $pobierał sie z czegos> np. przy twozeniu katalogu w download lub przy pisaniu artykulu (zjego tematu) Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 03.06.2006 10:38:59
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
www.extreme-fusio... jest w downloadzie chyba taki modzik lub na forum opis jak go zrobić. Jesli jednak nie ma to znajduje się w EP III
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 04.06.2006 13:18:17
|
SebaZ napisał/a: www.extreme-fusio... jest w downloadzie chyba taki modzik lub na forum opis jak go zrobić. Jesli jednak nie ma to znajduje się w EP III Jak juz mowilem w pierwszym poscie... nie ma go na forum bo nie o oto chodzilo a co do extreme-fusion juz raz szukalem ale zeby nie byc goloslownym przetestuje jeszcze raz wszystkie pliki do download. Dam odpowiedz dzis czy jest czy nie. Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
pawkow |
Dodany dnia 04.06.2006 14:08:09
|
Bywalec Postów: 538 Data rejestracji: 05.06.2005 08:27 |
http://php-fusion...ad_id=5545
Zapraszam na motoklimat.pl - Baza wiedzy o samochodach, modele, spalanie, specyfikacje.
|
|
|
Shaolin |
Dodany dnia 04.06.2006 15:40:27
|
Bywalec Postów: 888 Data rejestracji: 23.10.2004 14:59 |
Musiałbyś edytować prawie wszystkie pliki PHP-Fusion. W subheader.php tam gdzie masz keywords i opis wrzucasz zmienne $keywords i $opis a potem w każdym pliku po kolei, przed zaincludowaniem subheader.php, definiujesz je. I tyle - mam tak u siebie i działa. working
|
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 05.06.2006 14:32:41
|
Shaolin napisał/a: Musiałbyś edytować prawie wszystkie pliki PHP-Fusion. W subheader.php tam gdzie masz keywords i opis wrzucasz zmienne $keywords i $opis a potem w każdym pliku po kolei, przed zaincludowaniem subheader.php, definiujesz je. I tyle - mam tak u siebie i działa. No i spoko własnie o to chodzi jaki jest dokladny wzor na te zmienne w praktyce ... jak to masz u siebie rozwiazane jakis przyklad dokladny Wsumie to mi sie rozchodzi o zrobienie tylko ..... Download: gdzie pobiera wszystkie kategorie Download w kategori: gdzie pobiera te nagłowki czyli nazwy progsow I artykuły: pobieranie wszystkich kategori I artykuly w kategoriach: pobieranie tytułów artykułu Nic wiecej nie chce bo sensu nie ma Ale to da szybko i spawnie opisane meta dla poszczegolnych rzeczy. Czekam pozdro. Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 05.06.2006 15:41:51
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
na co czekasz? kurs php w łape i jedziesz - toc to pikuś. 2 linijki w każdym pliku, na jego początku
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Shaolin |
Dodany dnia 05.06.2006 16:09:17
|
subheader.php I teraz w każdym pliku przed: Wrzucasz: Proste prawda? :-) Jeśli chcesz, żeby w keywordsach i opisie pojawiała się np. nazwa danego programu z download, będzie trochę trudniej. Ale i tak na tyle prosto, że poradzi sobie z tym każdy. Musisz po prostu znaleźć nazwę zmiennej, która wyświetla nazwę pliku, a potem wywołać ją i zdefiniować przed zaincludowaniem subheader.php. *hint: nie musisz wcale includować subheader.php na początku każdego pliku, tak jak to jest domyślnie w PHP-Fusion. Możesz go zaincludować kilka razy przy różnych case'ach, np. w downloads.php za wyświetlenie wszystkich kategorii, wyświetlenie zawartości kategorii i wyświetlenie pojedyńczego pliku odpowiada ten sam plik, downloads.php - to nie znaczy, że musisz mieć te same meta-tagi dla wszystkich wymienionych podstron, wystarczy tylko, że zaincludujesz subheader.php i zdefiniujesz $opis w odpowiednim miejscu. working
|
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 05.06.2006 18:45:05
|
SebaZ napisał/a: na co czekasz? kurs php w łape i jedziesz - toc to pikuś. 2 linijki w każdym pliku, na jego początku Ja cie naprawde rozumiem .... ale znam sie troche na php z tym, że.... Ja bazowalem przez rok na jPortal.... Rozgryzlem i przegryzlem.... w php-fusion od 31maja tak wiec... struktura jest fajna juz mi sie podoba chyba zaczne grzebać. Ale takie rzeczy co pytam to na już potrzebuje dla swojej strony i nie bardzo mi sie widzi z[cenzura]ać sobie strone ktorą własnie podnioslem po atackach hack-a na jPortal i ledwo odzyskalem dane ... tak wiec prosze o wyrozumialość jak dobrze pujdzie do pol roku cos sie wypowiem ze wiem lub ze zrobilem Thx Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 05.06.2006 23:24:14
|
Troche jednak w strukture trzeba sie zaglebic... Ja mu tak: on mi tak: i wszytko jest ok i oczywiste :D... do teraz. Ja mu tak: on mi tak: Ja mu jak kolwiek : on mi zawsze: Moim zdaniem chodzi tu tlko o to, że chce mu wstawić jakąś definicje z bazy która sie jeszcze nei pobrała przed wyświetleniem strony..... No ok ale co ztym.... Probowałem na dole download zrobić mu $opis = '$data['download_cat_name']'; a $opis zostawić bez niczego nad require_once "subheader.php" to on mi znowu po tważy ... Nikt nie mówił, że chce iść na łatwizne i zrobić tylko tak żeby z palca wpisywać... ja chce zrobić tak, żeby samo sie zawsze uzupełniało ... nie ważne ile jest w tym czasie kategori.... samymi nazwami cat... ;D w8ting Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
Shaolin |
Dodany dnia 05.06.2006 23:35:00
|
Nie, nie... Jeśłi będziesz próbował wrzucić do opisu jakąś zmienną, która nie jest jeszcze przypisana, to skrypt zwróci po prostu pustą wartość w tym miejscu. Parse errory są za to wtedy, gdy pomylisz składnię. Zamiast: Spróbuj tak: Nie jestem pewna, piszę teraz z głowy, ale jeśli nie zadziała to pokombinuj z tym trochę. Tak najogólniej to zmiennych nie możesz brać w cudzysłów, nawet pojedyńczy, bo potem takie błędy "się robią"... Zamiast np. musisz wstawiać: Prędzej czy później zorientujesz się, jak masz robić a jak nie. Przyda się jeszcze edytor html z funkcją kolorowania składni, wtedy możesz nawet bez testowania skryptu sprawdzić, czy składnia jest poprawna. working
|
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 05.06.2006 23:48:57
|
Tak tak tak :D masz racje troche mi sie po... :D i klocki wyszly jak zrobie To jest ok z tym, że: Bo nie jest wczytana jeszcze... wiec.. kombinowałem.. z np. $cos = $data['download_cat_name']; na 92 lini zeby bylo smiesznie po wczytaniu juz wszytkiego :D i potem dopiero probowalem wcisnac pod $opis = $cos ale tez kicha :D... no i teraz rozbija sie o probe :D czy to cos da :Djuz sprawdzam jak nie to kicha ;D ja sugestie twoje na biezaco sprawdzam tak wiec jak masz jakies :D to wal :D zaraz opisze co zrobilem i czy cos to dalo ;d Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 06.06.2006 00:14:46
|
No dobra to moze byc i pomysl :D myslalem zeby zrobic w pliku maincore.php poczym w subheader.php dać i jest luz :D Działa ..... Ale teraz... pomocy :D on niestety daje mi tylk o id 1 czyli podaje nazwe tego pierwszego pliku w download a nie robi neistety listowania..... tytułów po przecinku :D teraz prosze o pomoc :D.... no chyba juz duzo udało mi sie.... dogrzebać .... Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
|
K@iTO |
Dodany dnia 06.06.2006 09:33:44
|
I jak są jakieś propozycje? czy to już w złą strone idzie... i niie ma sensu sie w to pchać... bo np. jest latwiejszy sposob... Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion |
|
Przejdź do forum: |