ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Różne menu
someone
Witam!

Tworzę sobie swojego theme'a lecz pojawia się jeden problem, chciałem aby całość lewego menu była różna od całości prawej, niestety nie udało mi się tego dokonać (w innych systemach portalowych wychodziło to bez błędnie), poszukałem czegoś i nic, z ciekawości też przeglądnąłem kilkanaście stronek opartych na php fusion i to co mnie zdziwiło to to że wszystkie one mają menu identyczne zarówno po lewej jak i po prawej strony... Czyżby dzięki temu silnikowi nie dało się tego dostosować ? Po za tym w ogóle strasznie jportalowa budowa theme'a Pfft (ale tam się da zmienić ;P)

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 16:51:41
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
marpar
w czym problem?? jeżeli znasz się na html,php i css to chyba możesz samemu spróbować zmienić budowe twoich paneli. Po drugie to widocznie userom PF pasuje taki układ paneli iż wybierają własnie ten system :]
userbar_marpar_20.jpg

www.judo.czechowice.pl
someone
Przecież nie będe korzystał z tej metody.... chce aby automatycznie każdy panel po lewej stronie był zupełnie inny od tego po prawej, a z tego co widze musiałbym silnik przebudowywać.... a co jak bym chciał drugi theme z podstawową budową? - musiałbym go znów dostosowywać...

m_i_n
Byl gdzies na forum team nt. roznych menu na kazdej stronie, podawalem tam swoja metode, poszukaj.

http://www.bbproject.net
pawkow
do tego są klasy, i to można zrobić. Widziałem takie stronki gdzieś Smile
Zapraszam na motoklimat.pl - Baza wiedzy o samochodach, modele, spalanie, specyfikacje.

https://motoklimat.pl
someone
"Do tego są klasy" - bezsens, słyszałem wiele dobrych opini o pf a tu się okazuje że żeby najprostszą rzecz zrobić trzeba się z dodatkowymi klasami bawić...

SebaZ
PHP to w dzisiejszej dobie same klasy, czyli programowanie obiektowe (OBP) więc nie płacz, że bezsens, bo nie masz pojęcia co piszesz.

Sposób jest bardzo prosty na to. Nie jestem designerem, ale znam strukture theme.php i zasadę działania skórek w PF.
Są tam funkcje openside(); i closeside(); służą one do zdefiniowania kolejno wyglądu góry i dołu panelu. Pomiędzy nimi umieszcza sie treść panelu.

Jeśli robisz coś na swoją stronke i wiesz gdzie jaki panel będzie się znajdował (lewa <-> prawa) to możesz sobie w skórce zdefiniować jak chcesz te funkcje. Możesz zrobić tak: panel_gora(); i panel_dol(); i wtedy odpowiednio zamiast openside(); i closeside(); używać panel_gora(); panel_dol();. Dla parsera wyglądu stronki to tak obojętne.

To było tak ogólnie napisane. Teraz bardziej do Twojego przypadku.

Ja bym sobie zrobił takie 4 funkcje: panel_gora_l(); i panel_dol_l(); oraz panel_gora_r(); i panel_dol_r();, po których nazwach można wywnioskować łatwo, że stanowią one: góre i dół paneli po lewej stronie oraz odpowiednio po prawej stronie.

Majac te funkcje wystarczy aby ich odpowiednio uzywać tworzac bloki boczne zwane panelami.

Proste?

pozdro
- SebaZ

P.S. hehe nadaje sie ten mój wywód na arta jakiegos chyba Smile
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

someone
Chłopie zastanów się co gadasz.... "CMS" jest po to aby ułatwiać pracę, a nie komplikować ;/

pawkow
O człowieku, wszystko ma swoje graice, nawet PF, poprzekroczeniu tych granic czas zacząć myśleć samodzielnie.

someone napisał/a:
"Do tego są klasy" - bezsens, słyszałem wiele dobrych opini o pf a tu się okazuje że żeby najprostszą rzecz zrobić trzeba się z dodatkowymi klasami bawić...

ja mówiłem o klasach w CSS Smile

Pozatym, nie wiem czy zaauważyłeś, ale masz plik side_left i side_right. Tam sobie możesz zmienić funkcje które będę odpowiadały za budowanie bloków po jednej idrugiej stronie.
Edytowane przez pawkow dnia 06.06.2006 06:33:58
Zapraszam na motoklimat.pl - Baza wiedzy o samochodach, modele, spalanie, specyfikacje.

https://motoklimat.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl