ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Potrzebna znajomosc mySQL...
-Avar-
No wiec...mialem strone zrobiona w php-fusion na hostingu 60free.ovh.org, lecz bylem niusatyfakcjonowany pojemnoscia bazy danych mySQL i postanowilem przeniesc cala strone na inny darmowy hosting (byehost). Zrobilem w tym celu kopie bazy danych, sciagnalem, wyslalem pliki na "nowy" ftp i w tym momencie pojawia sie problem... Tworze baze danych na byehost o takich smaych parametrach (danych) jak na ovh, by uniknac problemow w dzialaniu, uzyskuje dostep do bazy przez phpmyadmin i...gdy chce "wgrac" stara baze danych z pliku tekstowego wyskakuje blad,iz baza avar ju istnieje-owszem, musialem zrobic taka baze, by moc uzyskac dostep do phpmyadmina i tym samym do mozliwosci agrania starej bazy na serwer. Pierwsze pytanie/mozliwosc-w jaki sposob mozna zmodyfikowac plik sql, by nie tworzyl bazy, ktra po rpostu musi istniec (inaczej nei uzyskam dostepu do phpmyadmin), tylko by poprzestal na tworzeniu kolejnych tabel w tejze bazie... Probowalem juz to robic smaemu, lecz uzyskalem taki oto komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Mozna to rozwiazac inaczej...Jelsi podalibyscie mi serwer "zdalnego" mySQL to moglbym podac jego dane przy instalacji php-fusioan, jednak musialby on posiadac mzoliwosc tworzenia bazy danych z poziomu PMA... Czy znacie moze jakis tego typu? :)

Dziekuje za odpowiedzi z gory, pozdrawiam!!
Edytowane przez -Avar- dnia 09.05.2006 14:51:55

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 12:52:43
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
decymka
A próbowałeś przywrócić bazę danych z PA? Jeśli masz tabele to powinno się tylko przywrócić.
...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...

nauczycieleprzedszkola.pl
-Avar-
ale to jest na innym serwerze... tak poza tym nic nie wiem o tkaiej opcji w PMA Pfft Mozesz to ewentualnie przyblizyc? Wink

EDIT:Tabele mam w pliku tekstowym z innego serwera.Tyle ze plik ten tworzy rowniez nowa baze, na co nie pozwala serwer(chce wgrac nowe tabele do istniejacej bazy, niestety nie moge tworzyc kolejnej-hosting na to nie pozwala, zreszta i-tal nic by to nie rozwiazalo...)
Edytowane przez -Avar- dnia 10.05.2006 07:15:42

jantom
Czytajmy przyklejone tematy: Przenoszenie na inne serwer.

http://jantom.info
-Avar-
Tak tak-czytalem-nic nie znalazlem,pewnie dlatego bracie ze nie pytam sie o szczegoly "przywracania" tabel i znam w miare podstawy przenoszenia bazy-to co zrobilem jak najbardziej zgadza sie z tematem podwieszonym (post Pieki).Prosze tylko o:
a)odpowiednia modyfikacje pliku .sql, by nie tworzyl nowej bazy (itp-szczegoly juz zostaly napisane w pierwszym poscie)
b )propozycje hostingu baz mySQL, ktory zaoferuje mi wgranie mojej bazy (schowanej w pliczku)

Jantom-nie pisalbym ZADNEGO tematu/zadawal pytania, jesli znalazlbym na nie odpowiedz na forum (a zawsze najpierw jej szukam Wink )

Pozdrawiam
Edytowane przez -Avar- dnia 10.05.2006 14:20:59

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Polecenie do tworzenia nowej bazy danych w mysql jest analogiczne jak do tworzenia tabeli i brzmi:
więc jeśli ci ono zawadza to je usuń, nie wiem jednak jak Ci się udało doprowadzić do takiego konfliktu-bo ja robiłem to niejednokrotnie z bazą ovh też i nie miałem tego typu problemów. Niejednokrotnie pisałem już o zaletach stosowania manipulacją bazą z PA fusion-ale chyba to nie dociera-wiec powtarzam po raz już ostatni:
nie ma kłopotu z polskimi literami
baza jest ładowana bezpośrednio z serwera, a co za tym idzie-nie ma znaczenia prędkość łącza-czas wykonywania skryptu(bardzo ważne przy dużych bazach-gdzie przy phpmyadmin i bazie bez kompresji są nikłe szanse na załadowanie jej bez podziału na części.
więc jeśli istnieje baza to zrób tak jak jak z tabelami:
w Twoim kodzie, i po kłopocie.

ALE UWAGA!!! OSTROŻNIE Z POLECENIEM DROP BO, SKASOWAĆ NIE PROBLEM ALE MOŻESZ NIE MIEĆ UPRAWNIEŃ DO TWORZENIA NOWEJ BAZY I BĘDZIESZ UGOTOWANY!!!
Edytowane przez wlodekp dnia 10.05.2006 17:21:01

wlodekp.europa.pl
-Avar-
OOO-wielkie dzieki Wlodek!! Wreszcie rozwiazanie...tylko teraz-u mnie tak slabo z mySQL i nie za bardzo wiem, gdzie wstawic to polecenie..oczywiscie poprobuje po swojemyu, jednak wolalbym, jesli ktos opisze mi to dokladnie-pewność po pierwsze ;)

EDIT: no tak-zrobilem to "po swojemu" i po zaimportowaniu bazy(od chwili nacisniecia przycisku), strona lduje si eprzez dluzsza chwile jakby wgrywala baze, a jednak po chwili ladowania NIC SIE NIE DZIEJE... :(
Czy ktos moze napisac mi dokladny ciag skladni?
Pierwsze linijki mojego pliku sql wyggladaja nastepujaco:

Gdzie mam wstawic podana funkcje? :)

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!!
Edytowane przez -Avar- dnia 10.05.2006 21:28:38

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Przy robieniu kopi z phpmyadmin dostępne są jeszcze przełączniki ustawień i pzy prawidłowym wyborze początek twojej kopii powinien wyglądać tak:
zwróć uwagę na drop if exist(usuń jeśli istnieje) i create table if not exist(utwórz jeśli nie istnieje) tej pierwszej u Ciebie nie ma i przez to ten błąd.

I JESZCZE JEDNO stworzyłeś kopię bazy z ustawień globalnych mysql gdybyś najpierw wybrał bazę i tworzył kopię nie byłoby tych problemów, bo kopia nadpisałaby tabelę w Twojej bazie, a taka kopia wygląda w ten sposób początek:
Teraz chyba bardzo wyraźnie widać różnicę, i co usunąć(początek związany z tworzeniem bazy).
Edytowane przez wlodekp dnia 11.05.2006 00:24:22

wlodekp.europa.pl
-Avar-
dobrze wiec-teraz poczatek pliku tesktowego mojej bazy wyglada nastepujaco:

A jednak gdy importuje baze nic sie nie dzieje... :P
Gdy znajde toszki czasu porpboje dostac sie do starej bazy i zgrac tabele pojedynczo...

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl