ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 26

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
po przeniesieniu bazy krzaki :D
b4rt3z
po przeniesieniu bazy z yoyo na forall pojawiły mi sie krzaki a nie piekne polskie literki Grin co mam zrobic w takiej sytuacji??

z góry thx za pomoc !

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 06:44:57
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
decymka
Hm .... też czekam na odpowiedź. Ale póki co sama próbuję coś zmieniać metodą prób i błędów. Już klika razy wgrywałam bazę danych Smile . Myślę, że tu nikt nie wie co zrobić, ponieważ przejrzałam całe forum. Jedyne wyjście zmieniać wszystkie znaki już we wgranej bazie danych. (Trochę jestem pogięta Smile )
...Nie bierzmy życia zbyt poważnie...

nauczycieleprzedszkola.pl
Barbie
Wchodzisz w phpmyadmin i zmieniasztam na polskie znaki to co jest zakrzacone.

Bardzo latwe szukasz w kazdej tabeli i zmieniasz zakrzaczenie.
Edytowane przez Barbie dnia 13.04.2006 20:05:47
>>>AvE LiNuX<<<

www.bigparty.pl
b4rt3z
jasne... tylko ze to nie jest 5 wyrazów Wink togeo jest dosc sporo Smile nie ma innego sposobu?

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Brak polskich liter występuje przy niezgodności kodowania baz. I zmiana kodowania z phpmyadmin już na wgranej bazie nic nie da bo to jest kolejne przekodowanie a nie powrót do pierwotnego. Czysta baza powinna mieć takie kodowanie jak pierwotna, szczególnie gryzie się latin2 z latin1(@decymka) bo to całkiem inne sytemy kodowe Utf8 i latin1 tolerują się wzajemnie i nie ma tych problemów. Należy więc na starcie stworzyć bazę z odpowiednim kodowaniem jeśli phpmyadmin nie pozwoli skasować i stworzyć nowej bazy, należy zmienić. kodowanie czystej bazy startowej(jeszcze bez wgranych tabel fusion) przez zapytanie sql i dopiero wgrywać bazę fusion pierwotną i z tego sytemu z PA ładować swoją kopię bazy(starą).
@Barbie głosisz herezję w bazie większość polskich liter ma postać krzaków i to jest prawidłowe-tylko te krzaki są różne przy różnym kodowaniu.
Więc jeśli po Twojemu to na żywca tekst ze strony do worda-który pokaże błędy-poprawić i przez edycję z Poziomu PA wkleić poprawiony tekst.
Edytowane przez wlodekp dnia 13.04.2006 22:24:06

wlodekp.europa.pl
b4rt3z
w starej i nowej bazie mam utf8
Edytowane przez b4rt3z dnia 13.04.2006 22:40:08

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
To bardzo ciekawe i wgrywasz ją oczywiście z fusiona z PA? jeśli tak to ja Ci to sprawdzę ftp wlo.kom.pl uzytkownik Twój nic- hasło to samo(prześlij bazę)
Edytowane przez wlodekp dnia 13.04.2006 23:06:09

wlodekp.europa.pl
b4rt3z
To bardzo ciekawe i wgrywasz ją oczywiście z fusiona z PA

nie... po wgrywaniu bazy ktora kopiowalem w PA nie bylo całych newsów wiec kopie zrobilem phpadminem Smile

/////edit/////

ok juz zrobilem Wink

thx za pomoc!
Edytowane przez b4rt3z dnia 14.04.2006 09:16:45

decymka
wlodekp napisał:
(@decymka) bo to całkiem inne sytemy kodowe Utf8 i latin1 tolerują się wzajemnie i nie ma tych problemów. Należy więc na starcie stworzyć bazę z odpowiednim kodowaniem jeśli phpmyadmin nie pozwoli skasować i stworzyć nowej bazy, należy zmienić. kodowanie czystej bazy startowej(jeszcze bez wgranych tabel fusion) przez zapytanie sql i dopiero wgrywać bazę fusion pierwotną i z tego sytemu z PA ładować swoją kopię bazy(starą).

A ja już w innym poście napisałam, że teraz nie mam dostępu do starej bazy i posiadam tylko to co skopiowałam z PA. Powtarzam skopiowałam. Zapisałam to w notatniku i pewnie nie zrobiłam odpowiedniego kodowania.
Po drugie w tej starej bazie danych zmieniłam latin1 na latin2 i niestety nadal mam w miejscu liter ł, ą, ź dziwne znaki.
Na stronie głównej poprawiłam, a reszta jeszcze czeka.
b4rt3z napisał:
ok juz zrobilem smiley

To może napiszesz jak?

Pieka
decymka napisał/a:
Zapisałam to w notatniku i pewnie nie zrobiłam odpowiedniego kodowania.

Matko... W notatniku? Dlaczego nie zapytalas kogos o przenoszenie bazy?!
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Hm, gdybym wiedziała, że jej nie odzyskam pewnie zrobiłabym to tak jak należy. A tak tp po prostu się bawiłam i nie spodziewałam się że będę z tego korzystała.
Umiem przenosić bazę danych... to nie było pierwszy raz.
No cóż, a czy teraz mogę coś z tym zrobić?

Pieka
decymka napisał/a:
Hm, gdybym wiedziała, że jej nie odzyskam pewnie zrobiłabym to tak jak należy. A tak tp po prostu się bawiłam i nie spodziewałam się że będę z tego korzystała.
Umiem przenosić bazę danych... to nie było pierwszy raz.
No cóż, a czy teraz mogę coś z tym zrobić?

Teraz musisz to przekonwertowac.
Nie wiem gdzie masz teraz baze, ale np. na http://xon.pl administracja jest w posiadaniu odpowiednich narzedzi sluzacych do tego celu.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Na razie testuję http://prothost.pl i rozmawiałam z administratorem. Też mówił o konwertowaniu jednak nic o narzędziach, więc pewnie takowych nie ma.

Pieka
decymka napisał/a:
Na razie testuję http://prothost.pl i rozmawiałam z administratorem. Też mówił o konwertowaniu jednak nic o narzędziach, więc pewnie takowych nie ma.

Byc moze czas pomyslec o profesjonalistach Grin
W ramach testu polecam http://xon.pl Grin
Przeciez My* na nim stoimy Smile

*-support
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
A jak to się stało, że do Was nie dotarłam? Smile

Pieka
decymka napisał/a:
A jak to się stało, że do Was nie dotarłam? Smile

Pojecia nie mam, ale wiem jedno, zawsze mozesz to naprawic Grin
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Pieka napisał:
Pojecia nie mam, ale wiem jedno, zawsze mozesz to naprawic smiley

Pomyślę o tym. Smile

A bazę już przeniosłam i chyba dobrze, ponieważ mam polskie literki (jakie one są piękne Grin ) Ale zajrzyjcie na moją strone, ponieważ napisy : strona główna i artykuły nie mają litery "ł". Gdzie mogę to zmienić?

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl