Zobacz temat
Blok 800X10000 (Rozwala) ?
|
|
kajojkajoj |
Dodany dnia 06.04.2006 21:10:13
|
Przedszkolak Postów: 1 Data rejestracji: 06.04.2006 21:01 |
Witam, Siedziałem sobie na Post Nuke (to taki system ) od 4-5 lat, wszystkie strony firmowe mam na post nuku, ale niestety obecna www generowała takie ilości zapytania, że baza danych co chwila pada, serwer pada. Szukałem alternatywy i jak na razie skoczyłem sobie na PHP-Fusion ładnie wyglada, jest Support po Polsku i po Angielsku co mnie bardzo cieszy. Na razie testuje na oddzielnym serwerze wszystko aby potem przełaczyć na oficjalna www. No i miałem kilka problemów poradnik przeczytałem tak aby wiedzieć jak Fusion działa. No i teraz mam lekkie schodki, szukajka działa ładnie ale nie bardzo wiedziałem jak mógł ktoś sofrmułowac takie pytanie o ile miał taki problem więc może powiem o co chodzi: To jest strona: http://www.rachub...a/news.php jak widać lewy blok All Categorias.... ładnie ale czemu zbija wszystko w wielką kupę ? To samo się dzieje jak ustawie blok po prawej. Jak ustawie blok bez ramek to jest OK (no ale bez ramek brzydko wygląda sami wiecie). No taki jeden problem. Drugi problem jaki mam to czy można przekonwersować lub wrzucić Newsy z Post Nuke na Php-Fusion (posiadam ponad 1000 newsów zajmujacych prawie 12 MB w bazie danych, ręczne ich przepisywanie odpada) normalnie wrzucic można czy większa zabawa z tym będzie przerabianie ? Mam również baze downloadu dokładnie (CmodsDownload) ponad 3000 plików (przeboleje to już w sumie ale jeżeli można to pod Fusion podłaczyć to będzie ciekawie). Druga sprawa to już raczej do zaawansowanych ludzi z forum lub kogoś kto ma dużą www opartą o ten system. Zdarza mi się po 400 osób online na raz i tak powiedzmy ok 8-10 K unik dziennie + te 50 K odsłon. Czy można lub trzeba coś wyłaczyć przez Panel admina co generuje niepotrzebne zapytania do bazy danych ? oraz czy nie padnie mi strona jak w ciągu 10 sekund wejdzie nagle 300-500 osób ? Ale najbardziej zalezy mi na odpowiedzi z tym rozwalającym się blokiem i konwersacją. Pozdrawiam Karol Ps. Witam Wszystkich Prosze sensownie formuowac tematy (Witam raczej nie jest przedmiotem sprawy..) oraz adresy wstawiac w odpowiednie tagi/Pieka Edytowane przez Pieka dnia 06.04.2006 21:50:20 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 07:48:26
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Pieka |
Dodany dnia 06.04.2006 21:55:11
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Witam Odpowiadajac na pytanie o blok... Mysle, ze zamykanie tagow znacznie ulatwi prace z Fusionem jak i reszta zagadnien zwiazanych z tworzeniem stron. Odnosnie konwersji, to musisz poszukac, ale osobiscie nie zetknalem sie jeszcze z czyms takim. Odpowiadajac na pytanie na temat wytrzymalosci systemu na ilosc jednoczesnych wejsc, to raczej nie martwilbym sie CMS'em, a hostingiem na tego typu portal Jestem jaki jestem
|
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 06.04.2006 22:06:34
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
To jest strona: http://www.rachub...a/news.php jak widać lewy blok All Categorias.... ładnie ale czemu zbija wszystko w wielką kupę ? To samo się dzieje jak ustawie blok po prawej. Jak ustawie blok bez ramek to jest OK (no ale bez ramek brzydko wygląda sami wiecie). - jakich ramek? o co ci z nimi chodzi? - popraw tabelki (TD, TR, TABLE itd...) bo widac ze masz gdzies nie zamkniete tagi i to powoduje zbijanie wszytskiego w "kupę" jak tyo określiłeś Drugi problem jaki mam to czy można przekonwersować lub wrzucić to to akurat nie problem - analizujesz strukture bazy newsów w PostNuke i w Php-Fusion. Piszesz małą pętelkę, która dane z posnuke przeniesie na php-fusion. Kod jest wręcz banalny tylko lepiej wykonac go na loclau bo na serwerze mozesz mieć za krótki czas wykonania skryptuNewsy z Post Nuke na Php-Fusion (posiadam ponad 1000 newsów zajmujacych prawie 12 MB w bazie danych, ręczne ich przepisywanie odpada) normalnie wrzucic można czy większa zabawa z tym będzie przerabianie ? Mam również baze downloadu dokładnie (CmodsDownload) ponad 3000 plików (przeboleje to już w sumie ale jeżeli można to pod Fusion podłaczyć to będzie ciekawie). to samo co z newsamiDruga sprawa to już raczej do zaawansowanych ludzi z forum lub kogoś kto ma dużą www opartą o ten system. jak nawalisz głupich modułów i wtyczek, które tylko zawalają baze i sa pisane przez amatorów nie mających pojęcia o optymalizacji to serwer moze nie wyrabiać... cxhyba że masz dobrego providera....Zdarza mi się po 400 osób online na raz i tak powiedzmy ok 8-10 K unik dziennie + te 50 K odsłon. Czy można lub trzeba coś wyłaczyć przez Panel admina co generuje niepotrzebne zapytania do bazy danych ? oraz czy nie padnie mi strona jak w ciągu 10 sekund wejdzie nagle 300-500 osób ? Php-fusion ma prosty i czytelny kod, ale za tą prostotę się płaci dyżymi ilosciami zapytań. Praktycznie brak jest metod typu SELECT....JOIN...IN itp... Warto pobawić się w cachowanie jakieś. Wymaga to zabawy z kodem ale warte swieczki nawet jesli serwer jest w stanioe wytrzymać z łatwością obecne obciążenie to kiedys granica wytrzymałości mzoe się skonczyć a czasami lepiej jest zabezpieczyć się na takie wypadki Chyba dałem jasne i konkretne odpowiedzi... Jeszcze jakieś pytania? Proszę pytać.. Pozdrawiam SebaZ Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 06.04.2006 22:21:02
|
Nie wiem, czy mam zwidy, czy faktycznie widze dwie takie same odpowiedzi ubrane w rozne slowa?? Prosze tego na przyszlosc nie robic. Jestem jaki jestem
|
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 06.04.2006 22:53:37
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
ha, ha , ha co ty sobie jaja ze mnie robisz? chcesz mnie oczernić? Jak pisałem moje słowa Twoich jeszcze nie było. Spójrz na godziny - to kilka minut róznicy a mój post jest o wiele dłuższy wiec dłuzej pisany - zastanów się człowieku i nie kasuj tego Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 07.04.2006 09:28:22
|
SebaZ napisał/a: ha, ha , ha co ty sobie jaja ze mnie robisz? chcesz mnie oczernić? Jak pisałem moje słowa Twoich jeszcze nie było. Spójrz na godziny - to kilka minut róznicy a mój post jest o wiele dłuższy wiec dłuzej pisany - zastanów się człowieku i nie kasuj tego Nie denerwuj mnie!! Ostrzegam. Piszesz nie na temat i w dodatku jestes bezczelny!! Skoro nie nauczyli w domu, to ja tym bardziej nie bede probowal uczyc Cie kultury!. Koniec, zamykam. Edytowane przez Pieka dnia 07.04.2006 10:13:25 Jestem jaki jestem
|
|
Przejdź do forum: |