ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 25

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Zaczynam przygodę z PHPFusion
Andrzej_Kmicic
Zainteresowałem się PHPFusion, ponieważ mój dostawca hostingu umieścił te instalację więc spróbowałem. Wydaje się że jest to naprawdę dobre i pomocne narzędzie. Postanowiłem zaadaptować system na własnej stronie. Stronę opublikuję dopiero jak przejrzę i poznam wszystkie niuanse systemu.

Dość dobra przejrzystość kodu zachęciła mnie do kilku modyfikacji.

Co najpierw mnie trochę zdegustowało a mianowicie tagi *code* w których zauważyłem że w wersji instalacyjnej użyto czcionki standardowej o nie stałej szerokości znaku. W wielu zastosowaniach powoduje to brzydkie rozjechania kolumn znaków. Wstawienie tagu <pre> nie pomagało ponieważ tag ten miał w stylach własnie czcionkę o niestałej szerokości. Ale to tzw "pryszcz" i polegał na zmianie wpisu w stylach skórek, dla tagu <pre> na czcionkę o stałej szerokości :
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Ale pozostał jeszcze jeden dylemat w tagach *code* linijki kodu "uzyskują" w prezencie od php-fusion dodatkowe puste linie.
Zamieniłem więc standardową funkcję nl2br wstawiania tagu <br /> na funkcję która nie wstawia tagów nowej linii jeżeli fragment jest otagowany znacznikiem <pre> :

i zamieniłem wszędzie gdzie parser używa standardowej funkcji nl2br na funkcję powyższą.

Zapewne powyważałem otworzone drzwi ale nie ma jak własne rozwiązania, dają największą radochę :).

Co jeszcze a więc w tagach bbcode *code* i *quote* zastosowałem przewijaną ramkę przez wpisanie własnego stylu acode :

Aby nie powielać styli w plikach skórek, wpisałem te style w sekcji header pliku subheader.php

Umieściłem tam również style z uzywanego edytora PHP który to generuje mi stronę html z kolorowaniem składni. Zapewne jest to rozwiązanie lokalne ale wydaje się że niektóre edytory mają opcję kolorowania składni uzywając styli wiec można by się pokusić o takie zastosowanie kolorowania składni.
Wiem że jest GESHI ale sprawdzałem je dla dużych plików czas parsowania jest znaczny i to mnie trochę wkurzyło i dlatego znalazłem własne wydaje się dobre rozwiązanie z użyciem styli.
Do kolorowania skałdni używam własnego bbCodu [PRE]. A fragment kodu kopiuję z wygenerowanego html-a i wstawiam miedzy tagi.
W edytorach dostawiłem przyciski tagów bbCode dla znacznika <PRE> oraz dla GESHI dałem tagi *code=PHP* to dla gości którzy chcą kolorować a nie mogli by nie dysponując stosowanym przezemnie edytorem.

Nawet duże fragmenty nie powoduja spowolnien które występują w przypadku stosowania Geshi.
Mój sposób kolorowania podejrzec można na kawałku ekranu : klikając tutaj
No i jeszcze jedno pozycjonowanie nowego bbCodu przewijanego okna na środek uzyskałem używając tabeli (he he, to pozycjonowanie przydałoby się na TEJ stronie):

to samo zrobiłem dla GESHI :

Na razie tyle, chętnie wysłucham uwag i wskazówek na temat moich wypocin.
pozdrawiam
Edytowane przez Andrzej_Kmicic dnia 17.03.2006 01:31:43
--
Andrzej_Kmicic

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 04:50:45
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
SebaZ
nieźle, nieźle. Wreszcie ktoś zsensem który wie czego chce a co zwłaszcza kapuje co się do neigo pisze.

Ciekawe rozwiązania, brawo!
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

as
Po bliskim spotkaniu z @SebaZ powinieneś mieć też kontakt z osobnikiem o nick'u @Grześ... zdaje się, że nadajecie na jednej fali. Dyskusja i wymiana zdań w wykonaniu waszego TRIO, będzie stała na najwyższym poziomie merytorycznym...

Tak myślę...
as

Andrzej_Kmicic
Jeden z moich paneli dostawionych używa innej bazy danych i pojawił sie problem po zakończeniu skryptu zostaje połączenie na właśnie tą nową bazę i pozostałe elementy PHPfusion pokazują błędy połączenia z bazą ???.

Poradziłem sobie w ten sposób że na końcu skryptu wykonuje powrotne połączenie na baze fusion.
To chyba jest niedoróbka jak sądzicie ?

pozdrowienia
--
Andrzej_Kmicic

SebaZ
Poradziłem sobie w ten sposób że na końcu skryptu wykonuje powrotne połączenie na baze fusion.

Ja innego rozwiązania nie widzę. Często najprostsze sposoby, a wręcz banalne sa najlepsze. Bez kombinowania i babrania w błocie mamy porzadany efekt - czego chcieć więcej... ?
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Grzes
Andrzej_Kmicic napisał/a:
....Dość dobra przejrzystość kodu zachęciła mnie do kilku modyfikacji...

skąd ja to znam Grin

Na razie tyle, chętnie wysłucham uwag i wskazówek na temat moich wypocin.

Powiem tak, nareszcie jakieś niestandardowe modyfikacje i do tego dobre Wink

as napisał/a:
powinieneś mieć też kontakt z osobnikiem o nick'u @Grześ... zdaje się, że nadajecie na jednej fali

... ale ostatnio się zastałem. Brak mi weny i chęci Sad

as napisał/a:
w wykonaniu waszego TRIO, będzie stała na najwyższym poziomie merytorycznym...

dłuższa rozmowa zemną nigdy nie kończy czymś normalnym Grin (sonar dobrze wie o co biega)

nie, jak SebaZ napisał to chyba najlepsze rozwiązania. Także wychodze z założenia, że najgłupsze (w znaczeniu najprostrze) jest najlepsze Smile

SebaZ
@Andrzej_Kmicic - jeśli Twoje dane nie kłamią to jestes znacznie od nas starszy, a się rozwijasz. eXtreme Crew ma Cię juz na oku oby tak dalej a moze.. niespodzianka GrinGrin
Edytowane przez SebaZ dnia 17.03.2006 17:29:41

Andrzej_Kmicic
SebaZ napisał/a:
@Andrzej_Kmicic - jeśli Twoje dane nie kłamią to jestes znacznie od nas starszy, a się rozwijasz. eXtreme Crew ma Cię juz na oku oby tak dalej a moze.. niespodzianka GrinGrin

He he znaczy mam się kryć Smile. Siwy włos nie znaczy że nie możemy gadać normalnie jak to w sieci Smile

--
Andrzej Kmicic
--
Andrzej_Kmicic

wlodi
SebaZ napisał/a:

He he znaczy mam się kryć Smile. Siwy włos nie znaczy że nie możemy gadać normalnie jak to w sieci Smile

--
Andrzej Kmicic

Zgadzam sie, nie liczy sie wiek tylko charakter, umiejetnosci i odpowienie zachowanie. Moge gadac z 10 latkiem który mnie bedzie tylko wkurzał albo nie.

P.S. Pieka chyba czuje sie tak jak ja bym gadał z 2 latkiem GrinGrin

A oto obliczenia jakie dokonałem:
30-16 = 14
14-14= 2
Pieka sorry za to 30 bo nie wiem ile dokładnie masz Wink GrinGrinGrin
Edytowane przez wlodi dnia 17.03.2006 20:38:30

http://telegram.revo.la
SebaZ

--
Andrzej Kmicic

O to własnei mi chodzi Smile

Andrzej_Kmicic
Po zmodyfikowaniu i dodaniu własnych bbCodów do edycji forum, zająłem się edytorami do newsów i artykułów.
Zauważyłem że "wynalazki" w rodzaju GESHI i Edytora TinyMCE strasznie mieszają, jest to zrozumiałe ponieważ autor zdaje się na pracę twórców gotowego komponentu i łatwiej uzyskuje efekt końcowy. Ja jednak zdecydowanie wolę uzywać prostego edytora tekstowego. Wydaje się że lepiej jest napisac wiadomość czy newsa używając czystego kodu html niz zdac się na automaty. Dlatego rezygnuję z udogodnień. Większość newsów pisze przecieź admin więc minimum wiedzy htmlowej musi posiadać. Zresztą bez tej wiedzy edytor nawet rozbudowany niewiele wniesie.
Edytor TinyMCE jest edytorem WYSIWIG a więc piszesz tak jakbyś nie znał się kompletnie na pisaniu w HTML. Za to skutki są nieprzewidywalne. Potem trzeba szukać błedu, edytować html itd itd. Choćby pzrykład z tagiem PRE i zamianą znaków nowej linii czy zamianą znaków specjalnych itd.

Dlatego dziś zająłem się modyfikacją normalnego edytora. Myślę że dodanie kilku przycisków bardziej ułatwi pracę niz w edytorze TinyMCE.

Na pierwszy ogień poszedł wyśrodkowany panel kodu, wykorzystujący styl włąsny który przedstawiłem wcześniej. Aby uzyskac ramkę przewijaną z czionką o stałej szerokości trzeba zawartość tekstową objąć zestawem tagów.

Przypomnę że styl aby był widoczny niezależnie od skórki nalezy wpisać go w sekcje php które drukują nagłówki stron pomiedzy tagi <header></header> albo wpisać go do wszystkich skórek w plikach style.css.
Zauważcie że zestaw tagów otwierajacych mimo że korzysta ze stylu predefiniowanego ma wpisany styl wysokości ramki dodatkowo jako atrybut tagu <div>. Jest to dlatego że możemy wówczas interweniowac w wysokość ramki. Np mamy długi fragment a chcemy wykorzystać przewijanie ramki i ograniczyć wysokość ramki do np: 200 pikseli wówczas wpisujemy recznie zamiast auto np '200px'. Ramka będzie wówczas wysoka na 200 pikseli a zawartość dłuższa będzie przewijana. Jeżeli nie zmienimy wpisu wysokość bramki będzie dostosowana do wysokości tekstu.

Ponieważ "obejmowanie" wpisu wykonuje na stronie skrypt JS. Bardzo łatwo jest do edytora dodać własny przycisk. W edytorze do newsów nie ma przycisku "code" a często w newsach czy artykułach takie fragmenty kodu się wkłada więc opcja ta znakomicie się przyda.
przycisk dodajemy w parze edytorów w pliku : administration/news.php
(pierwsza linijka to istniejąca linijka, druga to dodana linijka tag nowej lini <br> przenosimy za nową linie) :

No i pierwsze koty za płoty, pierwsze udoskonalenie zrobione :). Może coś jeszcze udoskonalić, czekam na pomysły.

pozdrawiam
--
Andrzej_Kmicic

as
Udoskonalaj wszystko, bo my łykamy każdą przydatną nowość jak karmny gąsior gałki...
A o nasze trawienie się nie przejmuj... mamy prosty przewód pokarmowy (jak dżdżownica)...
Edytowane przez as dnia 17.03.2006 22:07:49
as

Andrzej_Kmicic
jeszcze zapomniałem o podglądzie efektów przeróbki :
http://lc.yum.pl/...ekran2.pngi
http://lc.yum.pl/...ekran3.png

pozdrówka
--
Andrzej_Kmicic

as
Robi wrażenie... trzeba przyznać. Powinieneś pamiętać taki film Polski z lat 80' o tytule Nie zaznasz spokoju

Oby tylko Ciebie ten spokój nie minął, co zważywszy na knify przez Ciebie stosowane, może Ci się łacno przytrafić...
as

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl