ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 24

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
PHP-Fusion i UTF-8
lantis
Jak zmodyfikować skrypty Fusion, aby korzystało tylko i wyłącznie z UTF-8? MySQL również.

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 14:20:27
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
SebaZ
zmieniasz kodowanie strony w plikach językowych. Oraz ustawiasz w global.php utf-8
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

lantis
Dzięki, a co z kodowaniem znaków w bazie danych MySQL?

SebaZ
zostawiasz latin2
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

lantis
Zostawienie latin2 nie wchodzi w grę [jak już zmieniam kodowanie to wszędzie, poza tym latin2 to staroć, po coś w końcu wymyślono to utf Smile - zalet można trochę wymienić ]- zależy mi na całkowitej zmianie na UTF-8. Co zrobić aby Fusion zapisywał [i odczytywał] dane w MySQL jako UTF-8?

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Możesz pozostawić kodowanie takie jakie było, a jak już chcesz koniecznie UTF8 to do dyspozycji jest utf8_general_ci a jest także, utf8_polish_ci na którym wielu z nas pracuje.

wlodekp.europa.pl
stamp
ja mam latin2 Pfft, swoją drogą zmiana wszystkich wartości na UTF8 w bazie może być BARDZO CZASOCHŁONNA
Aurox Linux 11.0 (wkrótce przesiadka na coś lepszego Grin)
[img]http://img299.imageshack.us/img299/7748/pubmylife3b5d1423815846fl5.png[/img]

@stamp-nie wiem czy się rozumiemy? Mówimy o nowej instalacji fusion na bazie utf8 i zmienionymi ustawieniami w plikach instalacyjnych(przekodowane polskie locale na utf8 przed instalacją). Bo żeby mieć polskie znaki ze starej +nowa to już całkiem oddzielna historia. Mam tak zrobioną stronę-bo narazie tylko w takiej osiągnąłem dynamiczną grafikę(GD) z polskimi fontami ttf.

wlodekp.europa.pl
lantis
@wlodekp - właśnie o to mi chodzi. Oprócz zmiany:

"zmieniasz kodowanie strony w plikach językowych. Oraz ustawiasz w global.php utf-8"

co należy jeszcze zrobić? Zostały chyba tylko ustawienia MySQL? Prawdopodobnie trzeba zmienić skrypt tworzący tabelki w bazie - tylko jak?

Pzdr

co należy jeszcze zrobić? Zostały chyba tylko ustawienia MySQL? Prawdopodobnie trzeba zmienić skrypt tworzący tabelki w bazie - tylko jak?
skrypt to gdyby miał przekodowywać-bazę a, może jeszczcze do końca nie powiedziałem-na starcie tworzymy bazę danych-pustą nadając jej jedynie nazwę i właśnie kodowanie utf8, a powstałe tabele fusion po instalacji przyjmują wszystkie automatycznie to kodowanie. Potrzebny jest dostęp do samodzielnego tworzenia bazy i wyboru kodowania(nie wszystkie serwery to oferują) z darmowych tak można było zrobić na sławnym haa.pl (i robiliśmy mając kłopoty z polskimi literami na starcie-posty na forum).
Ja nie mam z tym problemów, bo mam po prostu swoje własne serwery.
Edytowane przez wlodekp dnia 12.03.2006 14:54:47

wlodekp.europa.pl
lantis
Mam dostęp do linii komend mysql.

Jaką komendą utowrzyć bazę danych w utf?

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Czy po utworzeniu bazy danych (w UTF) i zainstalowaniu Fusion (ze zmienionymi locale i global na utf) wszystko będzie działało poprawnie?

Czy może trzeba jeszcze zmodyfikować skrypty zapisujące i odczytujące artykuły/newsy?

Ja pracuję na serwerach zdalnie po ssh, ale w mysql używam phpmyadmin i tu masz wybór kodowania przy tworzeniu bazy, ele polecenie z poziomu serwera w trybie tekstowym: u mnie wygląda tak
po co modyfikowąć skrypty on tylko wykonują polecenia php a wyświetlane dane są w bazie albo w localach(zakodowane-przekodowane UTF8, chyba, że używasz skryptu, którego zawartość-treść ma być wyświetlana na ekranie(i ma polskie litery).

wlodekp.europa.pl
lantis
Dziękuję za pomoc - wszystko działa.

No prawie wszystko - daty [miesiące - słownie] newsów były wyświetlane w ISO8859-2 i gdy w nazwie miesiąca były ogonki to pojawiały się krzaczki. Obszedłem to, ale mało elegancko (skrypt przekodowywuje string otrzymany z showdate() z ISO na UTF-8).

Cieszę się bardzo,że działa, ja mam tę polską datę normalnie z ogonkami przy zapisie w localu-global:
zaznaczam że jest to zapis ścieżki w serwerach UNIX, taki mam. a,że są napewno załączam zawartość pliku LC_TIME:

Edytowane przez wlodekp dnia 05.05.2006 19:59:46

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl