Chciałem w formularzu wysyłającym treść , dane wstawić kilka pól , nie widocznych dla użytkownika.
Mam pytanie czy musowo w formularzu odbierającym dane , wprowadzać nowe wartości do odbioru tych ukrytych pól formularza.
Wstawię działający formularz ,ale źle jest taki formularz wypełniać.<form action="https://cc.ccc.pl/vv/konvvr/test" method="post">
Treść <textarea name="temat"><details><summary> Krótki tytuł </textarea><br>
tytuł<textarea name="tresc"></summary><p></p>Rozszerzony opis Rozszerzony opis
Rozszerzony opis Rozszerzony opis Rozszerzony opis<p></p></details></textarea>
<input type="submit" value="Wyslij" />
</form>
Sądziłem iż może dało by się pójść na skróty ale tak nic nie wysyła.
<form action="https://vv.vv.pl/art/vv/test" method="post">
<input type="hidden" name="temat"value="<details><summary>"/>
Treść <textarea name="temat"> Krótki tytuł </textarea><br>
<input type="hidden" name="temat"value="</summary><p></p>"/>
tytuł<textarea name="tresc">Rozszerzony opis treść Rozszerzony opis treść Rozszerzony opis treść<p></p></details></textarea>
<input type="hidden" name="tresc"value="<p></p></details>"/>
<input type="submit" value="Wyślij" />
</form>
Tak wygląda mój plik odbierający dane.
<?php
// Jeżeli dane z formularza zostaną wysłane wykona się kod zawarty w klamrach warunku else
}else{
$temat = $_POST['temat'];
$temat = addslashes($temat); // zawsze pamiętajmy aby dane były parsowane. Funkcja addslashes dodaje znak \ przed cudzysłowami dzięki temu nie musimy się obawiać ze zmienna zaszkodzi naszej bazie.
$tresc = $_POST['tresc'];
$tresc = addslashes($tresc);
// następnie tworzymy zmienną $do_zapisu która formatuje temat i tresc dzięki czemu odczyt z pliku będzie przejrzysty.\
// poniższy kod doda dane w postaci:
// Jakiś temat
// Jakaś tam treść<br />
//
$do_zapisu = $temat."\n".$tresc."\n\n";
// następnie otwieramy plik dane.txt który wcześniej musimy stworzyć, wstawić w tym samym katalogu co index.php i nadac mu prawa do zapisu 777
$fp = fopen('k1.cache', 'a');
// Funkcja fwrite dopisuje dane do pliku
fwrite($fp, $do_zapisu);
// zamykamy połączenie z plikiem
fclose($fp);
echo "Wiadomość została wysłana.";
}
?>
/////////////////////////////////////////////
Ponieważ sam znalazłem 70% odpowiedzi może ktoś podpowie jak rozwiązać pozostałą część.
O tuż w pliku odpowiadającym za zapis można po pierwszej zmiennej z formularza $temat wstawić dodatkowe informacje.
Zrobiłem to tak .$do_zapisu = $temat."</summary><p></p>]".$tresc."<p></p></details><p>\n";
I to działa sprawdzałem .
Natomiast nie wiem jak po zmiennej $do_zapisu = Wstawić przed zmienną $temat tych kilka znaków.
<p><details><summary> .
Próbowałem z różnymi nawiasami ale nawet niema co tego pokazywać.
.
Edytowane przez Zbigniew@ dnia 28.01.2023 19:49:12
|