Zobacz temat
Własne podstrony (statyczne i dynamiczne) - prośba o wytłumaczenie
|
|
mint |
Dodany dnia 27.11.2017 14:07:09
|
Przedszkolak Postów: 1 v7.02.07 Data rejestracji: 27.11.2017 13:47 |
To mój pierwszy post na tym Forum, dlatego na początku pozwólcie, że się przywitam ;) więc Witam :) Przechodzę właśnie (dopiero) ze starego poczciwego jPortala na inny CMS - wybrałem Fusion'a :) Nie będę czarował: połatałem jPortala, jak to tylko możliwe, ale już dalej nie da się ratować trupa. Dowiedziałem się, że mój usługodawca wkrótce usunie możliwość korzystania z php5.2 - a na tym właśnie stoi jPortal... Tyle tytułem wstępu. A teraz do rzeczy. W jPortalu bardzo łatwo się tworzy własne działy / podstrony. Zasada prosta: Wystarczyło zapisać i już. Pytanie jest więc krótkie : Kochani: czy ktoś zWas byłby w stanie łopatologicznie wytłumaczyć, jak zrobić własne moduły (choćby tylko samą str statyczną)? Jak ugryźć logo, menu i "zawartość"? Przede mną naprawdę dużo pracy, bo stronę postawioną na jP mam naprawdę porządnie rozbudowaną - bardzo dużo własnych modków , dużo przeróbek... Bardzo Was proszęo pomoc (i wyrozumiałość... ;) ) Z góry bardzo dziękuję! [/code] |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 16:06:40
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Apis |
Dodany dnia 27.11.2017 20:00:00
|
Bywalec Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80 Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Jeśli chodzi o własną podstronę - jak to określasz "statyczną" - wystarczy skorzystać z opcjo "Dodatkowe strony" w Panelu Admina-->Zarządzanie treścią. Tu można stosować kod HTML a więc wklejać całe strony z poprzedniego serwisu. Własne moduły czy wtyczki... Także możliwe. Odwiedź "Pobieralnię" sprzężoną z serwisem PHP-Fusion i zapoznaj się z ofertą modów do PHP-Fusion. Można je także dość łatwo modyfikować dostosowując do własnych potrzeb. Można tworzyć własne panele, korzystając z opcji Panel Administratora-->Zarządzanie stroną-->Panele. Oczywiście trzeba trochę wiedzy z zakresu PHP i HTML, ale skoro modyfikowałeś JPortal zakładam, że masz ją Jeśli więc masz wiedzę - możesz też rozgryźć strukturę "skórki" (szaty graficznej, układu, logo, menu, treści). W plikach na serwerze odszukaj katalog "themes", otwórz folder używanej akurat skórki (np. Gilette) i zapoznaj się z plikami theme.php i style.css a stanie się jasność . Poeksperymentuj z nimi nie zapominając o kopii oryginału. Zajrzyj na moją stronę www a zobaczysz, że można nawet zrobić własną "skórkę" (theme) bazując na jakimś standardowym "szkielecie". Edytowane przez Apis dnia 27.11.2017 20:08:22 |
|
Przejdź do forum: |