Zobacz temat
Ochrona danych osobowych??
|
|
scorpio70 |
Dodany dnia 21.02.2006 12:04:16
|
Początkujący Postów: 156 Data rejestracji: 14.11.2005 01:43 |
Witajcie, chciałbym uruchomic dyskucje na temat (tytuł). Powiedzcie jak to jest z tą Ochroną Dancy Osobowych (ODO). Znalazłem topic: http://www.php-fu...post_12297 w którym to opisany został sposób na wyłączenie adresu e-mail (wzgląd tylko dla administratora).... ale czy to wystarczy?? Poszukałem na necie info o ODO i się zastanawiam czy nie powinno się umieścić jakiejś informacji na temat "Polityki Prywatności".... w końcu goście rejestrujący się na stronie podają jakieś tam swoje dane..... i co teraz?? Moim zdnaniem, przy rejestracji powinien się ukazać link do "Polityki Prywatności" gdzie w sposób czytelny gwarantowana by była owa ochrona i zarazem gość musiałby zgodzić na przetwarzanie swoich (najczęsciej i tak minimalnych, ale jednak) danych. Zastanawiam się czy z prawnego punktu widzenia mój serwis (inne serwisy też) podlegają pod ODO?? Myślę że temat ciekawy pozdrawiam |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 23:59:28
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
wlodi |
Dodany dnia 21.02.2006 12:07:05
|
Bywalec Postów: 765 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 16.09.2005 23:50 Złamana licencja |
Może to ci troche pomożę. Oczywiście zamiast regulaminu mozesz wstawić informacje o Polityce Prywatności http://www.php-fu...ad_id=3773 |
|
|
scorpio70 |
Dodany dnia 21.02.2006 12:21:03
|
Dzieki @wlodi..... ale dyskucja miała na celu nie wstawienie Polityki Prywatności na stronę.... a zapytanie czy w ogóle tego typu serwisy podlegają ODO?? pozdrawiam edytowane: Dzwoniłem do http://portal.ngo.pl (zajmują się właśnie ODO) ale miła Pani powiedziała, że np: adresu e-mail nie podlega ODO.... tylko tyle się dowiedziałem..... szukamy dalej...pomóżcie Edytowane przez scorpio70 dnia 21.02.2006 12:23:11 |
|
|
wlodi |
Dodany dnia 21.02.2006 12:33:43
|
Bywalec Postów: 765 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 16.09.2005 23:50 Złamana licencja |
Sorry zle przeczytałem pytanie, chyba byłem jeszcze zaspany Sorry za off'a
|
|
|
filipb |
Dodany dnia 21.02.2006 12:47:11
|
Początkujący Postów: 228 Data rejestracji: 14.01.2006 17:41 |
Tyle mówi ustawa, jeśli chodzi o adres e-mail: Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Jednocześnie ust. 2 powołanego przepisu precyzuje, iż osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne. Informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu lub działań (art. 6 ust. 3 powołanej ustawy). W świetle cytowanej definicji, za dane osobowe uznaje się zarówno takie informacje, które pozwalają bezpośrednio na określenie tożsamości konkretnej osoby, jak również takie, które nie pozwalają na jej natychmiastową identyfikację, są jednakże przy pewnym nakładzie kosztów, czasu lub działań wystarczające do jej ustalenia. Nie stanowią natomiast danych osobowych takie informacje, na podstawie których nie jest możliwe zidentyfikowanie osoby oraz takie, na podstawie których wprawdzie można byłoby ją zidentyfikować, lecz wiązałoby się to z nadmiernymi kosztami, czasem lub działaniami. Adres poczty elektronicznej bez żadnych dodatkowych informacji umożliwiających ustalenie tożsamości osoby, co do zasady nie stanowi danej osobowej w rozumieniu powołanej wyżej definicji. Natomiast w wyjątkowych przypadkach, jeżeli elementy treści adresu poczty elektronicznej pozwalają bez nadmiernych kosztów, czasu lub działań na ustalenie na ich podstawie tożsamości danej osoby, można uznać go za daną osobową. USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926) Artykuł 3 1.Ustawę stosuje się do organów państwowych oraz samorządu terytorialnego, a także do innych państwowych i komunalnych jednostek organizacyjnych oraz podmiotów niepaństwowych realizujących zadania publiczne. 2.Ustawę stosuje się również do osób fizycznych i prawnych oraz jednostek organizacyjnych nie mających osobowości prawnej, które przetwarzają dane w związku z działalnością zarobkową, zawodową lub dla realizacji celów statutowych. 3.Ustawę stosuje się do podmiotów określonych w ust. 1 i 2, które mają siedzibę albo miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, nie mają siedziby albo miejsca zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a przetwarzają dane przy wykorzystaniu środków technicznych znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. 4.Ustawy nie stosuje się do osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub domowych. Chyba wszystko Pozdro
Fil |
|
|
scorpio70 |
Dodany dnia 21.02.2006 12:52:55
|
ha!! dzieki @filipb.... dalej drąże temat, a manowicie prowadzę Serwis jako osoba fizyczna....ale prowadząca działalność!! Serwis swój traktuje jako info o mojej tematyce, info o mnie samym, ale zarazem mogę ciągnąć pośrednio z niego korzyści.... np reklama, newsletter... co w takim przypadku?? |
|
|
filipb |
Dodany dnia 21.02.2006 13:07:07
|
Tu już chyba musiał wypowiedzieć się prawnik, chociaż mi się wydaje, że podpadasz w takim układzie pod punkt 2 artykułu 3, choć jeśli strona ma wyłacznie charakter informacyjny, a zyski czerpiesz z reklam to punkt 2 nie ma zastosowania. Poza tym, trzeba rozróżnić przetwarzanie a zbieranie. Artykuł 24 W przypadku zbierania danych osobowych od osoby, której one dotyczą, administrator danych jest obowiązany poinformować tę osobę o: 1)adresie swojej siedziby i pełnej nazwie, a w przypadku, gdy administratorem danych jest osoba fizyczna - o miejscu swojego zamieszkania oraz imieniu i nazwisku, 2)celu zbierania danych, a w szczególności o znanych mu w czasie udzielania informacji lub przewidywanych odbiorcach lub kategoriach odbiorców danych, 3)prawie wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania, 4)dobrowolności albo obowiązku podania danych, a jeżeli taki obowiązek istnieje, o jego podstawie prawnej. (10) Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli: 1)przepis innej ustawy zezwala na przetwarzanie danych bez ujawniania faktycznego celu ich zbierania, 2)osoba, której dane dotyczą, posiada informacje, o których mowa w ust. 1. ten artykuł też sporo wyjaśnia. Zobacz jeszcze art. 32 i 33 Pozdro
Fil |
|
|
scorpio70 |
Dodany dnia 21.02.2006 13:18:42
|
no to może wystarczy zamieścić info o "Polityce Prywatności- PP" wskazać w tekscie PP wszystkie ewentualne za i przeciw związane z ODO... i spoko? |
|
|
filipb |
Dodany dnia 21.02.2006 13:26:31
|
Wystarczy zamieścić kilka informacji o polityce prywatności, po co, dlaczego, w jakim celu zbierane są informacje o danych osobowych, powołaj się na jakis artykuł z ustawy i wsjo. Ewentualną polemikę z ustawą darowałbym sobie
Pozdro
Fil |
|
Przejdź do forum: |