Zobacz temat
Obraz zastępczy za "not valid image"
|
|
Apis |
Dodany dnia 06.12.2015 12:03:44
|
Bywalec Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80 Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Witam wszystkich. Na forum i w komentarzach, gdzie w tagach BBCode można umieszczać obrazy, pochodzące z zewnętrznych źródeł - bardzo często dochodzi do sytuacji, gdy link obrazka staje się nieaktualny, obraz się nie wyświetla a w dzienniku błędów pojawiają się odnośne wpisy. Pół biedy, gdy taki błąd dotyczy forum, bo ów błędny obrazek można łatwo zlokalizować funkcją "szukaj" (wskaże post z tym nieaktualnym obrazkiem). Gdy obrazek a ściślej link do niego umieszczono za pomocą BBCode w komentarzach - sprawa już nie jest łatwa gdyż "szukajka" komentarzy nie przeszukuje. Ale można czasem dojść do tego miejsca za pomocą Google, które wskaże newsa lub artykuł, pod którym trzeba przeszukać wszystkie komentarze (czasem kilkadziesiąt). Mam rozbudowany serwis (z mnogością postów a zwłaszcza komentarzy), który w przyszłym roku będzie obchodził dziesięciolecie i problem wygasłych linków obrazów bardzo mi dokucza Dosłownie codziennie muszę "łowić" wygasłe linki obrazków. Czy można byłoby opracować mechanizm, który zamiast generowania kodu błędu do dziennika pobierałby zdefiniowany obrazek zastępczy (jak w przypadku "pustych" avatarów)? Szukajka suportu nie wskazała mi miejsc, gdzie poruszanoby ten problem (obrazka zastępczego za nieczynne linki obrazów). |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 18:52:31
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
jantom |
Dodany dnia 13.12.2015 12:30:46
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Podrasowałem /includes/bbcodes/img_bbocde_include.php Dalej nie jest idealnie, ale u mnie działało. Błędami w dzienniku dalej wali. Prawdopodobnie potrzeba pobawić się z try ... catch. Rozwiń Kod źródłowy PHP |
|
|
Apis |
Dodany dnia 13.12.2015 17:50:41
|
Bywalec Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80 Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
W zasadzie wyświetlanie błędów w dzienniku jest pożyteczne. Czasem wystarczy korekta adresu obrazka jeśli wiemy, że zmieniła się domena. Przywracamy wówczas w zasobach serwisu wyświetlanie się obrazków. Może w takim razie dałoby się wzbogacić funkcję szukajki PHP-Fusion o przeszukiwanie komentarzy aby w nich zlokalizować błędne adresy BBCode obrazków?
Edytowane przez Apis dnia 18.12.2015 19:45:09 |
|
Przejdź do forum: |