Zobacz temat
Zastąpienie obrazków BBCode ikonkami Font Awesome
|
|
kanthey |
Dodany dnia 14.08.2014 22:16:50
|
Przedszkolak Postów: 12 Pomógł: 1 v7.02.04 Data rejestracji: 30.12.2013 15:07 |
Czy jest możliwość zastąpienia obrazków BBCode czymś innym np. tego ? Chodzi mi głównie o zastąpienie tych obrazków font ikonkami dokładnie Font-Awesome. |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 18:39:10
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Cruseiro |
Dodany dnia 15.08.2014 20:21:40
|
Przedszkolak Postów: 29 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 1 v7.02.06 Data rejestracji: 27.03.2012 18:06 |
Najpierw zrob sobie jakis obrazek, ktory bedzie odpowiadal obrazkowi, ktory podales wyzej, czyli smiley.png, i kiedy zrobisz ten obrazek, zapisz go jako smiley.png, skasuj smiley.png od PHP-Fusion i wgraj swoj obrazek. Krotko mowiac, zrob inna ikone zapisjujac ja np. smiley.png, usun ta od PHP-Fusion i wgraj swoja ikonke. Nie powinno to byc nic trudnego, poniewaz jest to zwykla podmianka. |
|
|
kanthey |
Dodany dnia 15.08.2014 23:06:07
|
Przedszkolak Postów: 12 Pomógł: 1 v7.02.04 Data rejestracji: 30.12.2013 15:07 |
Już sobie poradziłem i podzielę się tym z wami. Jestem fanem font-awesome 3.2.1 (proszę sprawdzić sobie w google co to takiego), bardzo fajnie można sobie tym upiększyć stronę. Dla mnie ikonki na forum czy w shoutboxie z PHP-Fusion nie są zbyt ładne, a można je zamienić na coś bardzo fajnego czyli na te font ikonki. Niektórzy nie lubią i nie chcą jak ktoś kopiuje ich obrazki, a mogą być w tym przypadku te ikonki, więc starają się wymyślić coś żeby tych ikonek nikt nie skopiował. Potrzebny nam będzie font-awesome 3.2.1 do pobrania Tutaj. Z tej strony pobieracie font ikonki i wrzucacie do swojego thema. Na tej stronie jest opisane osadzanie tych ikonek ale w razie problemów pomóc mogę. Po wrzuceniu i osadzeniu font-awesome w swoim themie trzeba zmienić plik, bbcode_include.php który znajduje się folderze includes.Jeżeli w tym pliku nic nie zmieniałeś to w 90 linijce kodu wrzucasz ten o to kod: $bbicons['smiley'] = 'icon-smile'; $bbicons['b'] = 'icon-bold'; $bbicons['i'] = 'icon-italic'; $bbicons['u'] = 'icon-underline'; $bbicons['mail'] = 'icon-paper-clip'; $bbicons['img'] = 'icon-picture'; $bbicons['center'] = 'icon-align-center'; $bbicons['small'] = 'icon-font'; $bbicons['code'] = 'icon-qrcode'; $bbicons['color'] = 'icon-tint'; $bbicons['quote'] = 'icon-quote-right'; $bbicons['url'] = 'icon-globe'; $bbicons['size'] = 'icon-text-width'; Przykład do modyfikacji pod siebie. ['smiley'] - między cudzysłowem wpisujemy nazwę kodu BBCode, w tym przypadku smiley czyli uśmiechy/emotikonki. Po znaku = 'icon-smile'; - między cudzysłowem wpisujemy nazwę font ikonki Pełna lista font ikonek tutaj I możesz cieszyć się font-ikonkami na swoim forum lub shoutboxie PW od moderatora:
|
|
Przejdź do forum: |