Zobacz temat
Boczne marginesy na stronie
|
|
Rafal111 |
Dodany dnia 06.02.2014 22:37:58
|
Przedszkolak Postów: 17 Data rejestracji: 14.06.2012 08:03 |
W zależności od wyboru templatki boczne marginesy mają różny rozmiar. Czy teraz gdy większość użytkowników ma duże monitory, trzeba robić stronę z tymi bocznymi pustymi paskami? Jeśli tak to czemu w innych stylach ich nie ma i jak je zrobić? |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 17:39:59
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Apis |
Dodany dnia 07.02.2014 08:26:08
|
Bywalec Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80 Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Każda skórka (styl) ma zdefiniowaną szerokość w arkuszu stylów CSS. Może to być określone w pikselach (stała szerokość niezależnie od ekranu np. 1000 px - tak jak moja strona), lub w % szerokości ekranu użytkownika. Niektóre skórki mają w style.css zdefiniowaną szerokość jako 100% ekranu użytkownika i wówczas zawsze "rozciągają się" nie pozostawiając marginesów. Inne mają np. 75% i niezależnie od rozdzielczości ekranu pozostawiają po bokach marginesy choć też rozciągają się lub zwężają dostosowując się do ekranu. Są wady i zalety obu sposobów (procenty i sztywna wartość w pikselach) ja jednak jestem zwolennikiem tej drugiej opcji gdyż umieszczone w treści stron "rozciągających się" grafiki (np. top strony) nie skalują się przecież wraz ze stroną i psują wygląd serwisu zostawiając puste miejsca. Wygląda to okropnie. Strona o stałej szerokości utrzymuje swój kompozycyjny układ niezależnie od rozdzielczości ekranu - zwiększają lub zmniejszają się jedynie marginesy właśnie. Margines może być także elementem graficznym i jest dodatkowym uzupełnieniem kompozycji strony. |
|
Przejdź do forum: |