Zobacz temat
Strona internetowa bez barier
|
|
Konto ukryte |
Dodany dnia 28.12.2012 17:41:38
|
Bywalec Postów: 522 Pomógł: 6 Ostrzeżeń: 4 Data rejestracji: 17.02.2007 02:25 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Witajcie, może to abstrakcja, ale ostatnio coraz częściej się słyszy o tzw. „Strona Internetowa bez barier”, czyli storna z możliwością obsługi dla osób niewidomych. Na tą chwilę postawało bardzo mało takich stron. Myślę, że to trudna sprawa i nie mam pojęcia jak i na jakiej zasadzie działa, ale myślę, że gdyby PHP-Fusion coś takiego wydało można by naprawdę zaistnieć, a i może komuś przydał by się taki mod na stronę. Co o tym myślicie? Link do artykułu: Strona internetowa bez barier |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 23:37:17
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Apis |
Dodany dnia 28.12.2012 20:28:05
|
Bywalec Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80 Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Przesadziłeś: chodzi o strony dla osób słabo widzących a nie niewidomych (niewidomy nie zobaczy kompletnie nic choćbyś wylazł z siebie - nie stworzono jeszcze ekranów Braile'a). Co najwyżej może usłyszeć niektóre treści na stronie (screenreadery). Do rzeczy: strony bez barier zakładają możliwość włączenia dla osób słabo widzących "skórki" opracowanej w odpowiedniej skali barw, silnie kontrastujących - np. żółta czcionka na czarnym tle - oraz możliwość zmiany wielkości czcionki na większą. W PHP Fusion od dawna są już skórki ze zmianą wielkości czcionki oraz palety barw - można byłoby najwyżej jedną z palet opracować dla osób słabo widzących i już mamy stronę bez barier. Tu jest przykład: http://lodzkie.pl...nie_strony (cztery kwadraty z piktogramami po prawej stronie). Zasadność tworzenia takich stron z przełącznikiem jest jednak mocno problematyczna i często krytykowana przez samych zainteresowanych. Szersza i bardzo pouczająca dyskusja na ten temat: http://www.golden...owidzacych Polecam zwłaszcza to: http://dostepny.n...ja-strony/ Edytowane przez Apis dnia 28.12.2012 20:48:53 |
|
|
Konto ukryte |
Dodany dnia 28.12.2012 22:47:02
|
Bywalec Postów: 522 Pomógł: 6 Ostrzeżeń: 4 Data rejestracji: 17.02.2007 02:25 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Dziękuję za odpowiedz, dręczyło mnie to bardzo długo lecz nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi w taki sposób jak Ty to napisałeś. Robi wrażenie Twoja odpowiedź jak i udziela wiele odpowiedzi. Lecz czy nie myślałeś by właśnie zrobić to... "Dobrze" ? |
|
|
Apis |
Dodany dnia 29.12.2012 13:00:31
|
Bywalec Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 v9.03.80 Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Windows i przeglądarki internetowe oferują sporo możliwości, dzięki którym można nieco dopasować stronę do własnych możliwości wzrokowych (powiększanie czcionki, powiększanie całej strony). Sądzę, że nie ma potrzeby opracowywać specjalnych wersji strony dla widzących słabiej - ważne jest aby starannie pisać kod i tak opracować kolorystykę strony aby zapewniać zawsze właściwy stosunek kontrastu czcionki i tła. Z tym niestety jest różnie. Widzę jeszcze dość dobrze mimo słusznego wieku, ale jak zobaczę stronę czarną z czerwoną czcionką od razu dostaję mdłości i już nie interesuje mnie treść choćby była najciekawsza. A jest takich stron bez liku - w tym dość szanowane forum http://xxxxxxx. PW od moderatora:
Edytowane przez Pieka dnia 29.12.2012 13:40:09 |
|
|
bartek124 |
Dodany dnia 29.12.2012 13:12:07
|
Weteran Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06 Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Strona internetowa bez barier to przede wszystkim dobrze napisana strona. HTML5 wprowadza szereg nowych elementów konkretnie opisujących treść strony. Zastąpienie bezmyślnie używanych divów, spanów konkretnymi znacznikami: <article>, <section>, <audio>, <video>, <header>, <footer> itd. O ile dla osób przeglądających strony standardowo w przeglądarce wiele się nie zmienia, to używając w prawidłowy sposób nowych elementów, umożliwimy w przyszłości odczyt strony przez osoby niedowidzące czy nawet niewidome, dzięki temu że czytnik którego użyje niepełnosprawny będzie wiedział jak przedstawić treść strony w sposób intuicyjny, np czytnik głosowy będzie mógł odpowiednio akcentować treść umieszczoną w znacznik emfazy <em> czy <strong>, a zapyta osobę czy odczytać mniej ważny content umieszczony w elemencie <small>. Przygotowywanie jakiejś specjalnej wersji kolorystycznej z dużym kontrastem nie ma raczej sensu, bo sprawe można równie dobrze załatwić uniwersalnie, choćby wtyczką do przeglądarki.
|
|
|
Apis |
Dodany dnia 29.12.2012 14:45:07
|
Przepraszam, Pieka. Powinienem był użyć cudzysłowu, a adres nie był kryptoreklamą lecz li tylko przykładem. Tak czy owak wiadomo jak nie należy projektować stron.
|
|
|
MeTeo |
Dodany dnia 30.12.2012 00:32:39
|
Bywalec Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Ja osobiście nie widzę większego sensu tego projektu, nie z braku szacunku lecz po prostu... Są już takie mechanizmy. Nie najlepiej rozpowszechnione może, ale są. Ctrl + czy Ctrl rolka - skalujemy czcionkę stosownie do potrzeb bez ingerencji w kod. Nie wiem jak w przeglądarkach, ale na iPadzie np. mogę odtworzyć tekst z strony. Nie do końca wiem jak to się dzieje, ale pojawia mi się sam artykuł, sam tekst coś jak przy "drukuj tekst" tylko konkretnie pod czytanie |
|
|
quake3000 |
Dodany dnia 27.03.2014 11:30:54
|
Przedszkolak Postów: 12 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 07.12.2008 12:29 |
Witam, Chciałbym na swojej stronie wprowadzić "Strona internetowa bez barier" postanowić dostosować swojego thema do wymagań, żeby strona miała wyższy kontrast, niestety nie wiem jak zmienić thema po kliknięciu w baner "Większy kontrast" aby strona zmieniła się w poprawionego thema. Czy ktoś już wdrożył na swojej stronie "strona bez barier" w php-fusion? PW od moderatora:
|
|
|
bogdan |
Dodany dnia 27.03.2014 11:31:17
|
Ekspert Postów: 2451 Pomógł: 164 v7.02.07 Data rejestracji: 21.07.2009 12:55 |
W edycji profilu podaj adres strony, wersję PHP-Fusion. Popraw posta, żeby nie trzeba było go czytać na jednym wdechu (interpunkcja i nazwa naszego CMSa). Nie szukaj Szczęścia, lecz dawaj Je innym, a wtedy samo do Ciebie przyjdzie.
Nie ma mnie na GG. |
|
Przejdź do forum: |