Zobacz temat
Wirtualny rzut kostką w formie BBCode
|
|
Uter |
Dodany dnia 21.09.2012 20:33:15
|
Przedszkolak Postów: 24 v7.02.05 Data rejestracji: 05.08.2012 20:10 |
Witam, chciałbym umieścić na moim forum gry które wymagają rzutu kostką sześcienną i nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedniej wtyczki czy plików. Chciałbym aby to działało na zasadzie BBCode tak by wystarczyło w poście wpisać komendę, pomyślałem, że najłatwiejszym rozwiązaniem było by gdyby komenda wyświetlała losowy obrazek ściany kostki z danego folderu na forum. Oczywiście nie potrafię tego zrobić, tak więc bardzo proszę o pomoc w zrobieniu czegoś takiego. |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 05:45:16
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
rafnal |
Dodany dnia 22.09.2012 03:36:38
|
Początkujący Postów: 119 Pomógł: 2 Data rejestracji: 02.12.2007 22:08 |
Wszystko pięknie i ładnie ale jak to sobie wyobrażasz? Powiedzmy że mam już zrobione BBCode i jak klikam w przycisk kostka to po dodaniu posta w tym miejscu wyświetla się losowa ściana kostki... Teraz pytanie co dalej bo nie mogę zrozumieć jak ma to działać? Edytowane przez rafnal dnia 23.09.2012 11:14:26 It Is Risky Not To Take Risk.
If You Dont Take Risk, Risk Will Take You... |
|
|
Uter |
Dodany dnia 23.09.2012 01:36:05
|
A co ma być dalej? Tylko tyle. Potrzebny jest mi właśnie taki BBCode do gier RPG na moją stronę. Gdy grasz w taką grę wymagane są rzuty kostką, by sprawdzić czy ci się dana czynność udała czy nie. Najczęściej liczy się to przez rzucenie kilku kostek, czyli kilka kliknięć na rzut kostką i ilość udanych, a nie udanych to od 1 do 3 i od 4 do 6... To tak w skrócie i dużym uproszczeniu. Każdy rzut musi być losowy, tak jakby to był rzut zwykłą kostką, a losowy obrazek takiej jednej ze ścianek kostki symuluje właśnie taki rzut. Tak to sobie wyobrażam tak, niby ma to działać. A widzisz jakiś problem? W tej metodzie/rozwiązaniu? Edytowane przez bogdan dnia 23.09.2012 09:08:56 |
|
|
rafnal |
Dodany dnia 23.09.2012 11:08:34
|
Tak, widzę choćby kilka nieścisłości pomiędzy tym co chcesz a tym co piszesz. Napisałem wcześniej ale chyba mnie nie zrozumiano: Wszystko pięknie i ładnie ale jak to sobie wyobrażasz? Powiedzmy że mam już zrobione BBCode i jak klikam w przycisk kostka to po dodaniu posta w tym miejscu wyświetla się losowa ściana kostki... 1. Jeśli wstawiasz jedno BBCode losową ścianę kostki w wybranym miejscu to wchodzący/odwiedzający: - user 1 widzi np. 3 oczka, - user 2 widzi np. 2 oczka, - user 3 widzi np. 6 oczek, - etc. 2. Jeśli wstawiasz 2 lub więcej BBCode losową ścianę kostki to sytuacja jest taka sama. 3. Chcący się odnosić w jakikolwiek sposób rzutami kostką do czegoś lub czegoś do rzutów kostką to potrzebujesz moduł/wtyczkę do zarządzania a to co opisałeś to jest tylko element wykończenia tej wtyczki. 4. Odpowiadając już na następne pytanie napisze tylko tyle że porównanie/sprawdzenie które masz na myśli przydało by się gdzieś zapisać aby móc się do niego odnieść... btw. Temat powinien brzmieć coś via: "Poszukuję wtyczki wirtualny rzut kostką..." Edytowane przez rafnal dnia 23.09.2012 11:13:57 It Is Risky Not To Take Risk.
|
|
Uter |
Dodany dnia 23.09.2012 16:32:52
|
Mhmm... Rozumiem. Cóż piszesz to do mnie tak jakbym prawił herezje a nie wiem czy doczytałeś. Nie potrafię tego zrobić, nie jestem informatykiem. Korzystam z pomocy tutaj i opisuje jak to widzę ale ciągle się nie znam więc faktycznie są w tym rozwiązaniu błędy. Widziałem kiedyś takie rozwiązanie na innym forum i osiągnęli taki efekt, jednak po edycji posta czy też zalogowani liczka się nie zmienia a to znaczy że jest to wykonalne. Jednak jeśli to zbyt skomplikowane rozwiązanie lub niewykonalne to może jakieś inne proste do wykonania propozycje? Bo widzę że znasz się na tym PS: Wybacz masę błędów po pracy gdy siedzę do późna w pewnej chwili przestaje jasno myśleć i odbija się mocno to na pisaniu logicznych postów. |
|
|
rafnal |
Dodany dnia 23.09.2012 17:33:05
|
PS: Wybacz masę błędów po pracy gdy siedzę do późna w pewnej chwili przestaje jasno myśleć i odbija się mocno to na pisaniu logicznych postów. Nie przeszkadzają mi błędy sam siedzę do bardzo późna w nocy a raczej wczesnego ranka i Cię doskonale rozumiem bo wtedy nikt mi nie przeszkadza i jakoś lepiej mi się myśli... Przechodząc do sedna sprawy: 1. Jest to jak najbardziej wykonalne. 2. Wykonanie tego nie będzie raczej trudne. 3. Będzie potrzebna dodatkowa tabelka w bazie danych gdzie będzie trzeba zapisać wynik losowania z kostki aby później ten wylosowany wynik wyświetlać i mieć możliwość odwołania do tego rekordu z bazy danych. 4. Jestem teraz poza domem i najwcześniej będę mógł do tego zaglądnąć około poniedziałku/wtorku wieczorem. Pozdrawiam It Is Risky Not To Take Risk.
|
|
Uter |
Dodany dnia 23.09.2012 21:43:11
|
Spoko, jeśli wiesz co i jak i jesteś chętny to będę wielce wdzięczny za pomoc . |
|
Przejdź do forum: |