ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 28

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Wirtualny rzut kostką w formie BBCode
Uter
Witam, chciałbym umieścić na moim forum gry które wymagają rzutu kostką sześcienną i nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedniej wtyczki czy plików. Chciałbym aby to działało na zasadzie BBCode tak by wystarczyło w poście wpisać komendę, pomyślałem, że najłatwiejszym rozwiązaniem było by gdyby komenda wyświetlała losowy obrazek ściany kostki z danego folderu na forum. Oczywiście nie potrafię tego zrobić, tak więc bardzo proszę o pomoc w zrobieniu czegoś takiego.

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 05:45:16
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
rafnal
Wszystko pięknie i ładnie ale jak to sobie wyobrażasz?
Powiedzmy że mam już zrobione BBCode i jak klikam w przycisk kostka to po dodaniu posta w tym miejscu wyświetla się losowa ściana kostki...

Teraz pytanie co dalej bo nie mogę zrozumieć jak ma to działać?
Edytowane przez rafnal dnia 23.09.2012 11:14:26
It Is Risky Not To Take Risk.
If You Dont Take Risk,
Risk Will Take You...

Uter
A co ma być dalej? Tylko tyle. Potrzebny jest mi właśnie taki BBCode do gier RPG na moją stronę. Gdy grasz w taką grę wymagane są rzuty kostką, by sprawdzić czy ci się dana czynność udała czy nie. Najczęściej liczy się to przez rzucenie kilku kostek, czyli kilka kliknięć na rzut kostką i ilość udanych, a nie udanych to od 1 do 3 i od 4 do 6... To tak w skrócie i dużym uproszczeniu. Każdy rzut musi być losowy, tak jakby to był rzut zwykłą kostką, a losowy obrazek takiej jednej ze ścianek kostki symuluje właśnie taki rzut. Tak to sobie wyobrażam tak, niby ma to działać.

A widzisz jakiś problem? W tej metodzie/rozwiązaniu?
Edytowane przez bogdan dnia 23.09.2012 09:08:56

rafnal
Tak, widzę choćby kilka nieścisłości pomiędzy tym co chcesz a tym co piszesz.

Napisałem wcześniej ale chyba mnie nie zrozumiano:
Wszystko pięknie i ładnie ale jak to sobie wyobrażasz?
Powiedzmy że mam już zrobione BBCode i jak klikam w przycisk kostka to po dodaniu posta w tym miejscu wyświetla się losowa ściana kostki...

1. Jeśli wstawiasz jedno BBCode losową ścianę kostki w wybranym miejscu to wchodzący/odwiedzający:
- user 1 widzi np. 3 oczka,
- user 2 widzi np. 2 oczka,
- user 3 widzi np. 6 oczek,
- etc.

2. Jeśli wstawiasz 2 lub więcej BBCode losową ścianę kostki to sytuacja jest taka sama.

3. Chcący się odnosić w jakikolwiek sposób rzutami kostką do czegoś lub czegoś do rzutów kostką to potrzebujesz moduł/wtyczkę do zarządzania a to co opisałeś to jest tylko element wykończenia tej wtyczki.

4. Odpowiadając już na następne pytanie napisze tylko tyle że porównanie/sprawdzenie które masz na myśli przydało by się gdzieś zapisać aby móc się do niego odnieść...

btw. Temat powinien brzmieć coś via: "Poszukuję wtyczki wirtualny rzut kostką..."
Edytowane przez rafnal dnia 23.09.2012 11:13:57
If You Dont Take Risk,
Risk Will Take You...

Uter
Mhmm... Rozumiem. Cóż piszesz to do mnie tak jakbym prawił herezje a nie wiem czy doczytałeś. Nie potrafię tego zrobić, nie jestem informatykiem. Korzystam z pomocy tutaj i opisuje jak to widzę ale ciągle się nie znam więc faktycznie są w tym rozwiązaniu błędy. Widziałem kiedyś takie rozwiązanie na innym forum i osiągnęli taki efekt, jednak po edycji posta czy też zalogowani liczka się nie zmienia a to znaczy że jest to wykonalne.
Jednak jeśli to zbyt skomplikowane rozwiązanie lub niewykonalne to może jakieś inne proste do wykonania propozycje? Bo widzę że znasz się na tym Smile

PS: Wybacz masę błędów po pracy gdy siedzę do późna w pewnej chwili przestaje jasno myśleć i odbija się mocno to na pisaniu logicznych postów.

rafnal
PS: Wybacz masę błędów po pracy gdy siedzę do późna w pewnej chwili przestaje jasno myśleć i odbija się mocno to na pisaniu logicznych postów.

Nie przeszkadzają mi błędy sam siedzę do bardzo późna w nocy a raczej wczesnego ranka i Cię doskonale rozumiem bo wtedy nikt mi nie przeszkadza i jakoś lepiej mi się myśli...

Przechodząc do sedna sprawy:
1. Jest to jak najbardziej wykonalne.
2. Wykonanie tego nie będzie raczej trudne.
3. Będzie potrzebna dodatkowa tabelka w bazie danych gdzie będzie trzeba zapisać wynik losowania z kostki aby później ten wylosowany wynik wyświetlać i mieć możliwość odwołania do tego rekordu z bazy danych.
4. Jestem teraz poza domem i najwcześniej będę mógł do tego zaglądnąć około poniedziałku/wtorku wieczorem.

Pozdrawiam
If You Dont Take Risk,
Risk Will Take You...

Uter
Spoko, jeśli wiesz co i jak i jesteś chętny to będę wielce wdzięczny za pomoc Smile.

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl