ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 25

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Zapisywanie kopii bazy danych na serwerze
119955
Chciałbym dodać taką funkcję kopii zapasowej, aby przy kliknięciu w button "Stwórz kopię bazy danych na serwerze" robiło kopię i wysyłało ją do folderu w 'localhost/administration/bu' a gdy nacisnę button "Przywróć kopię z serwera" pokazało mi okno z dostępnymi kopiami i mógł wybrać tą, co chce.

PW od moderatora:
  1. Odświeżenie tematu - Pieka 22.08.2012 12:40

Edytowane przez Pieka dnia 22.08.2012 13:13:32

http://strony.szwedzinski.com/
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 07:33:22
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Fasonsql
Według mnie to zły pomysł. Obecna funkcja wykonywania backup jest bardzo dobra. Dlaczego ? Bo kopia jest po to żeby zabezpieczyć nas w razie awarii serwera bądź włamania się na stronę czy serwer. Teraz pomyśl logicznie, mając wszystkie backup'y na serwerze, właśnie ten serwer ulega awarii; tracisz wszystkie dane i z czego to odzyskasz? Najlepiej proponuje wybrać hosting który gwarantuje wykonywanie kopii bazy danych w własnym zakresie i masz święty spokój Wink
Aplikacje Windows Phone | Front-end Developer | Web-Designer

Konto ukryte
I jeszcze dodam, że nawet jak ktoś się włamie na serwer to już całkowicie po ptakach, a tak zawsze możemy odtworzyć stronę nawet po włamaniu czy też jak pisze @Fasonsql po awarii możemy na nowo postawić stronę mając backup'y na kompie.

bartek124
Backupy z założenia trzyma sie na innych maszynach. Dla małej stronki rób to na swoim kompie, dla wiekszych - zajmuja sie tym firmy hostingowe, ktore też, w razie awarii, backupy maja na innych maszynach niż hosting.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
Konto ukryte
No tylko że z tymi firmami różnie by7wa, z tego co wiem ovh, webd i nazwa robią takie backupy ale podobno raz w tygodniu, więc na stronie jak dużo się dzieje dziennie, może być problem, ale z tego co wiem można dokupić taką opcję "buck coś tam" i serwer robi codziennie taki buckup Smile

bartek124
Dziennie są robione bodajże bazy danych. Pliki rzadziej. Tak jak napisałeś, zależy to od usługodawcy. Tak czy siak, lepiej jest mieć serwis sprzed tygodnia z backupu niż w ogóle. Poza tym awaryjność jest naprawdę znikoma. Pomysł z zapisywaniem kopii bazy na serwerze ftp jest chybiony i nie warty realizacji.

www.bartek124.net
Pieka
Firma, którą polecamy poprzez m.in. bannery wykonuje codziennie kopię, a serwery kosztują całkiem przyzwoicie. Czasami warto sprawdzić, co i gdzie się bierze.

I tak, jak koledzy piszą, kopie trzyma się z wielu względów na osobnym serwerze, zazwyczaj przeznaczonym tylko i wyłącznie do tego celu.

PS W PW podałem wtyczki/panele, które wykonują, przynajmniej częściowo to, co chcesz: http://www.php-fu...p;chars=50.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Konto ukryte
Ewentualnie jak się uprzesz tu masz możliwość auto backup'a z wysyłką na maila, https://phpfusion...mod_id=171

bartek124
Biorąc pod uwagę cały czas, że chodzi o małe serwisy, z stosunkowo niewielką bazą danych. Duży serwis może mieć bazę od 100mb, 500mb, 1gb i większe, gdzie nie wyślesz tak łatwo pliku na maila, a backup skryptowy, z poziomu php, może być ciężkostrawny dla maszyny.

www.bartek124.net
Konto ukryte
Tzn tak duży serwis nie przejdzie, ale mniemam że głównie chodzi o te małe, iż wątpię czy duże serwisy się bawią w takie rzeczy prawda? Zapewne zgrywane backupy są ręcznie i wypalane na płytce Smile
Edytowane przez Pieka dnia 22.08.2012 22:45:51

bartek124
Płytki CD to przeszłość. Serwery backupowe, macierze, to w ten sposób przechowywane są wszelkie zapasowe dane.

www.bartek124.net
Pieka
gomez napisał(a):

Ewentualnie jak się uprzesz tu masz możliwość auto backup'a z wysyłką na maila, https://phpfusion...mod_id=171

Po co podajesz linki zewnętrzne, jak mamy to u siebie? Podałem link post wcześniej.

Panowie, przypominam, że temat dotyczy zapisu kopii na serwerze, więc koniec z offem.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl