ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 19

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Uważasz pomysł oddzielnego PA jako użyteczny?
Tak Tak 76%[29 głosów]
Nie Nie 8%[3 głosów]
Myślę, że nie będzie cieszyć się dużą popularnością Myślę, że nie będzie cieszyć się dużą popularnością 16%[6 głosów]
Głosów ogółem : 38
 Drukuj temat
Oddzielny Panel Administratora
Crom
Witajcie,

Ostatnio przymierzam się do nowego projektu. Chciałbym stworzyć nowy, odświeżony, uproszczony i ulepszony Panel Administratora. Będzie charakteryzować się swoją niezależnością od skórek całego silnika, bowiem będzie on korzystać z własnej skórki (skórek?). Dlaczego miałoby to być lepsze? Moim skromnym zdaniem, przejrzysty panel administratora, który będzie dobrze rozplanowany z pewnością niejednemu właścicielowi strony zaoszczędzi trochę czasu. Chciałbym poukrywać zaawansowane opcje, a te najbardziej przydatne w jakiś szczególny sposób uwydatnić. Ktoś może powiedzieć, że będzie to kłopotliwe, jeśli ktoś będzie aktualizować stronę. Tutaj mam jeden ciekawy pomysł, który myślę, że załatwi to pytanie, bo nie będzie trzeba się martwić tym, że jak nadpiszemy pliki, to wszystko się zepsuje. Zapewne większość z Was widziała proponowany wygląd PA przez twórców Extreme Fusion. Myślę, że mój nie będzie od niego odstawać funkcjonalnością (możliwe, że będzie stanowić samoistną konkurencję, jeśli chodzi o rozplanowany interfejs).

Napiszcie proszę, czy spodobał Wam się ten pomysł. Może, zanim go odrzucicie, to przedstawię Wam proponowany przeze mnie wygląd oraz listę funkcjonalności, które w tej chwili spisuję, a wygląd projektuję. Proszę o obiektywne opinie Smile

EDIT:
Prosiłbym też o uzasadnienie Waszych głosów, jeśli ktoś miałby ochotę i czas. Na pewno ułatwiłoby mi to wybór Smile
Edytowane przez Crom dnia 18.10.2011 15:35:28

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 11:42:06
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Rocky12
Moim zdaniem pomysł dobry i może cieszyć się popularnością- czegoś takiego nie ma, a nie każdy umie "wyjąć" PA z Extreme-Fusion, bądź nie każdy chce to robić.
Ja jestem na TAK.
Sugeruję funkcjonalność, ale także odmienność od Extreme-Fusion żeby nie toczyć zbędnych dyskusji o "kopiowaniu" pomysłów.
Pomogłem? - Wciśnij pomóż!

Drecha
O ile widzę, PA zostanie "wyciągnięty" z PHP-Fusion Smile

Crom
PA zostanie przerobiony. Wiele funkcji zostanie użytych z PHP-Fusion, ale nie w surowej wersji, tylko mocno zmodyfikowanej. Nic nie będzie robione na wzór PA z Extreme Fusion, ani nic wyciągane. Będzie to unikalny mod.

Myślę, że jutro wrzucę screenshot'a proponowanego wyglądu oraz zarys funkcjonalności.

Gander
Użytkowałem już wiele CMS-ów, które mają oddzielny strukturalnie panel administracyjny i bardzo ubolewałem nad faktem że PHP-Fusion nie jest wykonany w podobny sposób. Takie rozwiązanie podoba mi się z dwóch powodów. Po pierwsze odrębny panel administracyjny ma zawsze ten sam układ (dla innych to może być problem akurat) niezależnie od zastosowanej skórki, po drugie zaś jeśli instalowana skórka jest trefna, zrobi syf tylko na wierzchu. Sam swego czasu zastanawiałem się nad wykonaniem takiej modyfikacji, głównie w projekcie MyFusion, ale nigdy się na to nie zdecydowałem. Jeśli rozpoczniesz zdecydowanie ten projekt, chętnie będę go obserwował, a nawet może zaoferuję Ci swoją pomoc jeśli będę mógł Ci w czymś pomóc Smile

gander.solutions
Crom
Uwaga!

Podjąłem decyzję - wszczynam projekt (nazwy jeszcze nie mamy), bo wraz z użytkownikiem Xerxes postanowiliśmy, że ten projekt jest warty dużej uwagi, bo może cieszyć się dużą popularnością. Jutro zakładamy projekt na Sourceforge, tworzymy repozytorium do SVN'a i powoli zaczynamy działać. Jeśli ktoś jest chętny, aby nas wesprzeć to serdecznie zapraszamy pisać do mnie na PW bądź GG: 5288499.

Już jutro wrzucimy wieczorem proponowany layout.

Gander
SVN? A może GIT-a? A zresztą trzymaj repo w czym chcesz ;]

gander.solutions
Xerxes
Jednak projekt będziemy trzymać na code.google.com, ponieważ jest bardzo prosty w obsłudze i kompatybilny programem SVN z którego korzystamy. Poza tym, nie potrzebujemy rozbudowanej funkcjonalności "bo nie tworzymy facebooka" Smile

www.phpinnovation.pl
Drecha
Czekamy na efekty pracy Grin

Crom
Witajcie!

Niedawno zakładałem temat odnośnie pomysłu oddzielnego PA do PHP-Fusion. Nie zagłosowało wiele osób, bo lekko ponad 20, ale to wystarczyło do tego, żeby uznać projekt za ciekawy i warty uwagi. Sam nie chciałem podejmować się realizacji całości, bo wiem, że trwałoby to parę miesięcy ze względu na brak czasu. Do projektu dołączył Xerxes i razem będziemy go prowadzić.

Jeśli jesteście ciekawi naszych pomysłów, propozycji i całości przyszłego systemu, to serdecznie zapraszamy Was do przeczytania dokumentacji, którą codziennie aktualizujemy oraz do obejrzenia proponowanego przez nas layout'u.

Dokumentacja:
https://docs.goog...t?hl=en_US

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 20.10.2011 15:35

Drecha
Wygląda bardzo ciekawie Grin

neotronik
Może moja wypowiedz nie będzie tak cenna z racji ze dopiero zacząłem przygodę, ale szybko się uczę biorąc pod uwagę że wszystko muszę sam wykombinować i nie mam kogo zapytać, a odpowiedzi na tym forum jak dotąd były olane, ale nie dziwie się skoro pyta zupełnie zielony.

Jednak bawiąc się tym już kilka dni jestem ZA, w standardzie ustawienia są jak dla mnie mocno rozbite, np. jak działam coś na użytkownikach to nie chce skakać miedzy zakładkami i szukać tylko rozwinąć użytkownicy i mieć wszystko w jednym miejscu.
Z poziomu zwykłej obsługi jak najbardziej będzie to przydatny mod.
Jednak proponuje dać coś takiego jak zmiana na opcje profesjonalną gdzie będzie wszystko co tylko można, oczywiście poukładane lepiej niż w standardzie.
Nie chce gotowego rozwiązania a dobrego pokierowania przykładem.

neotronik.prv.pl
djdandi
Witam i ja dołożę swoje 5 groszy jak już powstaje nowy ulepszony PA to prosił bym aby była zawarta tam taka opcja że jak klikniemy na np. newsy to aby była lista wszystkich tytułów newsów i z boku możliwości edytuj usuń zmień uprawnienia i tak dalej to samo z artykułami użytkownikami i dodatkowymi stronami. Po co klikać milion razy jak można tylko za pomocą dwóch kilknięć mieć to co potrzeba.
Jak jeszcze wpadną mi jakieś pomysły to napiszę.
Pozdrawiam all

http://pogoda.brzanekonline.pl
Xerxes
djdandi napisał(a):

Witam i ja dołożę swoje 5 groszy jak już powstaje nowy ulepszony PA to prosił bym aby była zawarta tam taka opcja że jak klikniemy na np. newsy to aby była lista wszystkich tytułów newsów i z boku możliwości edytuj usuń zmień uprawnienia i tak dalej to samo z artykułami użytkownikami i dodatkowymi stronami. Po co klikać milion razy jak można tylko za pomocą dwóch kilknięć mieć to co potrzeba.
Jak jeszcze wpadną mi jakieś pomysły to napiszę.

Wnioskuję, że to ma być taki panel gdzie w rządku jest wszystko ustawione w następujący sposób:

Tytuł newsa -> Edytuj | Usuń | Przyklej

Tak? Bez listy rozwijanej.

www.phpinnovation.pl
djdandi
Dokładnie to samo z artykułami i innymi danymi.
Można przy tym jeszcze dodać nazwę kategorii gdzie znajduje się dany news, artykuł, użytkownik do jakiej należy grupy itp.

PW od moderatora:
  1. Ogólna uwaga - khaman 22.10.2011 13:06

Edytowane przez Drecha dnia 23.10.2011 13:46:35
Pozdrawiam all

http://pogoda.brzanekonline.pl
Detektyw Monk
Skoro wypowiadają się też nowicjusze to może ja też coś dopowiem. Pomysł jak najbardziej dobry i z pewnością zdobędzie popularność. Mam jednak dwa pytania:
  1. Czy logowanie do panelu będzie osobne (jak np. w WordPress), czy razem ze zwykłym kontem?
  2. Czy po instalacji tego panelu będzie można używać też starego (jeden administrator woli standardowy, a drugi ulepszony)?

www.revelation.on-deck.eu
Xerxes
Dbamy o to aby iAdmin był nie przeszkadzającym modułem do PHP-Fusion. Nie będzie miał wpływ na oryginalne pliki PHP-Fusion jak i również jego panelu administracyjnego.

Logowanie będzie na takiej zasadzie przez protokół HTTPS. Jeśli administrator będzie zalogowany w standardowym panelu PHP-Fusion, to po wejściu na iAdmin będzie mógł już zarządzać, jeśli jednak nie jest zalogowany to przeniesie go na stronę logowania gdzie połączenie będzie szyfrowane.

To będzie tak wyglądało, jeśli jednak coś chcecie więcej to zapytajcie CROM'a bo on się zajmuje skryptem logowania Smile

PS. Na SVN przekroczyliśmy już 50 commitów, layout logowania jest skończony a strony głównej na wykończeniu Wink

www.phpinnovation.pl
Detektyw Monk
No to na razie jestem chętny do używania owego panelu Smile Mam jeszcze jedno pytanie - Panel będzie kompatybilny z v7.01, czy v7.00? Wiem, że to trochę głupie pytanie, bo modyfikacja jest dość spora, ale może zamierzacie zadbać o kompatybilność.

www.revelation.on-deck.eu
Xerxes
Niestety nie. Dlatego, że PHP-Fusion jest ciągle rozwijanym projektem to wybraliśmy najnowszą wersję PHP-Fusion. W starszych wersjach są inne połączenia z bazą danych więc na nowszych by już to nie zadziałało.

Jednak pisząc ten post, wpadłem na pomysł wykonania integracji starszych wersji z nowymi. Miejmy nadzieję, że się uda. Jednak na dzień dzisiejszy, działamy na najnowszej wersji.

www.phpinnovation.pl
Crom
Panel najprawdopodobniej bez żadnych dodatków będzie kompatybilny z PHP-Fusion 7 (począwszy od pierwszej wersji 7 do 7.02.03). Planujemy zrobić mały support do wcześniejszych wersji, ale to pewnie wyjdzie dopiero z czasem, czy taki zabieg będzie konieczny.

Czy logowanie do panelu będzie osobne (jak np. w WordPress), czy razem ze zwykłym kontem?

Logowanie do systemu będzie się odbywać za pomocą formularza logowania, gdzie jako nazwę użytkownika podawać będziemy nasz login (administratora) w PHP-Fusion, a jako hasło - hasło administratora konta z PHP-Fusion.

Czy po instalacji tego panelu będzie można używać też starego (jeden administrator woli standardowy, a drugi ulepszony)?

Będzie można korzystać z obu (planowana jest opcja w ustawieniach - wyłączenia możliwości korzystania ze starego).

Połączony z 02 listopad 2011 21:17:
Witam serdecznie! Szukamy osób, które chętnie pomogą nam wspólnie tworzyć iAdmin. Chętnie podzielimy się wiedzą oraz doświadczeniem. Wszystkich chętnych zapraszam serdecznie do kontaktu - GG: 5288499

PW od moderatora:
  1. Ogólna uwaga - Drecha 02.11.2011 23:58

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl