Zobacz temat
Czy możliwość tworzenia MultiGrup przydała by się wam? | ||||||||||||||||
|
MultiGrupy - Grupy złożone z kilku grup
|
|
Kikiro |
Dodany dnia 02.05.2011 15:59:30
|
Przedszkolak Postów: 65 Pomógł: 2 v7.02.07 Data rejestracji: 05.11.2006 17:29 |
Witam, wiele razy już od czasu swojej rejestracji na tym forum, poszukiwałem informacji właśnie apropo multigrup. Nie wiem czy brak znalezienia jakiejkolwiek wzmianki na ten temat świadczy o moim braku umiejętności wyszukiwania (wątpię) czy też nie interesuje was ten temat. Postanowiłem się więc sam z nim zmierzyć. tabelę user_groups rozszerzyłem o 1 kolumnę: group_multi i tam postanowiłem dodawać - póki co ręcznie - grupy powiązane w przypadku takiej konieczności. Czyli idea jest taka że jeśli to pole pozostaje puste to grupa jest traktowana jak normalna grupa jednak gdy zostanie wypełnione o wartości, którymi są ID grup podrzędnych, wtedy jest traktowana jako MultiGrupa. Przykładowa wartość pola group_multi: 1.2.3 - świadczyła by o powiązaniu grupy 1,2 i 3. dodatkowo zmieniłem oczywiście funkcję: checkgroup() w pliku maincore.php zmodyfikowany kod funkcji checkgroup()
Jednak kod ten wymaga sporo zapytań do bazy dlatego moje pytannie do was czy macie jakieś inne propozycje rozwiązania tego problemu? (testowane na PHP-Fusion v7.02.01) Edit: w sumie dziś na spokojnie wykonując testy, dochodzi praktycznie 1 zapytanie i nie ma żadnych przesłanek oby czas ładowania strony się wydłużył. Zatem polecam testować i dawać znać mimo wszystko czy macie jakieś lepsze rozwiązanie.. Edytowane przez Kikiro dnia 03.05.2011 08:30:45 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 12:25:27
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost |
Przejdź do forum: |