Zobacz temat
Prawa autorskie a zmiana własciciela
|
|
LG Fan |
Dodany dnia 14.02.2011 16:35:32
|
Przedszkolak Postów: 65 Pomógł: 2 v7.01.01 Data rejestracji: 26.08.2009 10:24 |
Jakiś czas temu zaproponowano mi stworzenie oraz pomoc w prowadzeniu pewnego portalu. Dla jego potrzeb stworzyłem i dostosowałem thema, przebudowałem parę rzeczy, zrobiłem kilka prostych paneli. Za tą pracę wziąłem wynagrodzenie. Dalsza praca była jakby to powiedzieć wykonywana społecznie. Dzisiaj okazało się że w związku z pewnymi problemami główny administrator przekazał wszystkie obowiązki nowej osobie wskazanej przez właściciela strony, a ta osoba postanowiła zrezygnować z moich usług. Teraz pytanie. Na ile i czy w ogóle może nowy zarządca integrować w rzeczy 1. za które wziąłem pieniądze np. skórka 2. które powstały w późniejszym czasie,a za które nie wziąłem nawet grosza PW od moderatora:
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 17:51:14
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
piotrek199214 |
Dodany dnia 14.02.2011 16:45:41
|
Bywalec Postów: 977 Pomógł: 168 v7.01.05 Data rejestracji: 17.12.2007 21:05 |
Jeżeli ta osoba, która była właścicielem serwisu i przekazała innej osobie prawo do tego. A ty wykonywałeś tylko jakieś usługi na stronie za opłata. To niestety z mojego punktu widzenia nie masz żadnego prawa, bo owym właścicielem jest już inna osoba, która może sobie nie życzyć twojej osoby na stronie jako pomocy technicznej. 1. Może, zostało to wykonane płatnie dla danej strony, a tym właścicielem jest teraz kto inny. 2. Moim zdaniem może we wszystko, bo za to co wziąłeś wynagrodzenie jest aktualnie używane na stronie, za które zapłacił kasę poprzednik, a później przekazał to innej osobie. A działalność społeczna to jest wiadomo, że tak jakbyś pracował miesiąc w schronisku i wiedział że nie dostaniesz kasy, a później zgłosił się po pieniądzę, albo zwrot mojej pracy fizycznej i czasu. Moim zdanie bez sensu i nie za bardzo możliwe. Poszukaj gdzieś może na forach prawnych, bo tutaj np. mój wpis jest tylko oceną z mojej strony, a nie poradą prawną. Pozdrawiam Edytowane przez piotrek199214 dnia 14.02.2011 16:46:00 Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz. |
|
|
LG Fan |
Dodany dnia 14.02.2011 21:08:14
|
Przedszkolak Postów: 65 Pomógł: 2 v7.01.01 Data rejestracji: 26.08.2009 10:24 |
Nie mam problemu z działalnością "społeczną", nie chce za nią żadnego wynagrodzenia. Tu akurat problem jest najmniejszy, a właściwie go nie ma. Nie mam zastrzeżeń co do używania dalej strony nawet jeśli zostanie zmieniona w jakikolwiek sposób forma tej działalności. Chodzi mi jedynie o takie sprawy jak - usunięcie ze stopki moich danych jakby nie było jestem twórcą właśnie tego konkretnego thema - zmiany w kodowaniu nie których plików /choć tutaj też nie będę się upierał zbytnio/ Wydaje mi się że jak ktoś kupił sobie Mercedesa to nie ma prawa do używania jego loga w innych celach. No oczywiście mogę się mylić co do mojej sprawy i dlatego chciałbym poznać opinie innych osób. Edytowane przez LG Fan dnia 15.02.2011 10:01:12 |
|
|
oronsko |
Dodany dnia 14.02.2011 21:28:55
|
Początkujący Postów: 119 Pomógł: 3 Data rejestracji: 10.08.2006 09:37 |
LG Fan napisał/a: Nie mam problemu z działalnością "społeczną", nie chce za nią żadnego wynagrodzenia.Tu akurat problem jest najmniejszy, a właściwie go nie ma.Nie mam zastrzeżeń co do używania dalej strony nawet jeśli zostanie zmieniona w jakikolwiek sposób forma tej działalności. Chodzi mi jedynie o takie sprawy jak - usunięcie ze stopki moich danych jakby nie było jestem twórcą właśnie tego konkretnego thema - zmiany w kodowaniu nie których plików /choć tutaj też nie będę się upierał zbytnio/ Wydaje mi się że jak ktoś kupił sobie Mercedesa to nie ma prawa do używania jego loga w innych celach.No oczywiście mogę się mylić co do mojej sprawy i dlatego chciałbym poznać opinie innych osób. A miałeś umowę z poprzednim właścicielem? Poczytaj sobie o prawach autorskich (odpowiednia ustawa). Jeśli miałeś umowę, a w niej napisane o przekazaniu osobistych praw autorskich na rzecz zamawiającego, to nowy właściciel "jest na prawie". Natomiast, gdy miałeś zapis mówiący, że przekazujesz tylko prawa majątkowe, a prawa osobiste zostają Twoje, to NOWY powinien zostawić informacje o prawach autorskich (jeśli nie na wyświetlonej witrynie to na pewno w kodzie strony o ile takie umieściłeś). Edytowane przez oronsko dnia 14.02.2011 21:30:07 |
|
|
jantom |
Dodany dnia 14.02.2011 22:04:02
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Czyli cofamy się do punktu wyjścia - wszystko zależy od tego, co koledzy ustalili pomiędzy sobą na początku współpracy. Jeśli nie ustalili - to witamy w pierwszej, drugiej, tysięcznej i jeszcze kolejnej przepychance o prawa autorskie. |
|
|
oronsko |
Dodany dnia 18.02.2011 12:35:55
|
Początkujący Postów: 119 Pomógł: 3 Data rejestracji: 10.08.2006 09:37 |
jantom napisał/a: Czyli cofamy się do punktu wyjścia - wszystko zależy od tego, co koledzy ustalili pomiędzy sobą na początku współpracy. Jeśli nie ustalili - to witamy w pierwszej, drugiej, tysięcznej i jeszcze kolejnej przepychance o prawa autorskie. Masz rację, ale pamiętajmy też o tym, że wszelkie sprawy niezapisane w umowie reguluje ustawa o prawach autorskich i kodeks cywilny (umowa o dzieło czy zlecenie). |
|
|
jantom |
Dodany dnia 18.02.2011 15:04:36
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Garść orzechów przeciwko dolarom, że nie spisano jakiejkolwiek umowy, o ustaleniu jej rodzaju nie wspominając. ustawa o prawach autorskich Czego nie neguję, ale żeby móc ją zastosować, należy ustalić właściciela. |
|
Przejdź do forum: |