Zobacz temat
Drabinka/drzewko fazy pucharowej
|
|
kurys |
Dodany dnia 14.02.2011 12:54:50
|
Przedszkolak Postów: 14 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 08.02.2011 20:13 |
Witam, mam taki pomysł aby opracować drzewko fazy pucharowej zawodów w piłce nożnej lub innym sporcie. Szukałem na forum, ale niestety nie znalazłem niczego podobnego. Korzystam z tabelkownika, ale sprawdza się jeśli chodzi o rozgrywki ligowe i ewentualnie fazę grupową Ligi Mistrzów, a brakuje czegoś do fazy pucharowej. A wyglądać by to miało tak że wyświetlane są nazwy zespołów, które ze sobą grają (ewentualnie z herbami) w postaci takiego drzewka, a także lista meczów które są w danej fazie rozgrywane. Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić? Nie liczę na gotowce, jednak jestem początkujący i sam nie dam rady tego zrobić. A może wystarczy przerobić istniejącą wtyczkę? |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 14:22:38
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
jantom |
Dodany dnia 14.02.2011 23:26:22
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Do samego drzewka (układ, wygląd) możesz spróbować użyć SlickMap CSS - http://astuteo.co... |
|
|
Chemikpil |
Dodany dnia 15.02.2011 08:51:58
|
Bywalec Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
Zawsze zastanawiałem się, jak odwzorować taką drabinkę w HTML. SlickMap CSS to lista linków, które są podzielone na logiczne grupy, więc zastosowanie tutaj listy nieuporządkowanej jest jak najbardziej zrozumiałe. Taka drabinka natomiast to drzewo binarne, tak więc każdy rodzic będzie miał co najwyżej dwójkę potomków. Przykładowa lista musiała by wyglądać tak: Każdy ćwierćfinał posiadał by w sobie kolejne 2 mecze. Dodatkowo tą listę trzeba by pozycjonować od prawej. Czy tego typu rozwiązanie jest dobre, czy lepiej stworzyć kilka bloków div, reprezentujących rundy (1,2,1/4,1/2 itd.), w nich umieścić odpowiednie mecze, i bloki te połączyć liniami, tak że jeden element z następnego bloku łączy się z dwoma elementami z bloku poprzedniego? Nie pisać na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej odsłonie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
kurys |
Dodany dnia 15.02.2011 10:07:12
|
Przedszkolak Postów: 14 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 08.02.2011 20:13 |
Pobrałem SlickMap CSS i próbowałem sprawdzić co ma tam w środku, ale że w CSS jestem jeszcze początkujący, to z tego kodu niewiele zrozumiałem :/ Ale jeszcze posiedzę nad nim i będę próbował. @Chemikpil, czy mógłbyś pokazać przykładowe rozwiązanie finału z blokami div, tak jak zrobiłeś to z listą? Kod listy akurat rozumiem, ale chciałbym też zobaczyć jak to wygląda zrobione za pomocą innej metody. |
|
Przejdź do forum: |