Zobacz temat
Własna skórka
|
|
AAC |
Dodany dnia 13.01.2006 23:35:41
|
Przedszkolak Postów: 7 Data rejestracji: 13.01.2006 23:33 |
Jak to zrobić, czy istnieją jakieś programy do tego tak jak w HTML'u(np.Front Page)?? |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 01:24:49
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
crasch |
Dodany dnia 13.01.2006 23:46:49
|
Zaawansowany Postów: 1473 Data rejestracji: 02.01.2005 01:21 |
hehe, polecam Ci obcykać ciekawy artykuł na stronie www.webmer.tk HOW TO THEME - czyli o tworzeniu skórek do PHP-Fusion (art by sonar). A tak btw. było setki razy, szukaj.. pozdro ..i to by było na tyle.
28 listopada 2006 |
|
|
AAC |
Dodany dnia 14.01.2006 18:23:41
|
Ale mi chodzi oco innego. Tam jest opisane zeby zmienic kolory czcionek itp, ale ja chce sie dowiedziec jak zmienic kolor np. górnej belki i nagłówka z napisem nawigacja, chce zrobic swoja skurke i jakie programy darmowe najlepiej popieracie do robienia wypasionej grafiki (System WinXP). |
|
|
sonar |
Dodany dnia 14.01.2006 19:55:32
|
Początkujący Postów: 269 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 03.09.2004 18:59 |
Tam jest opisane zeby zmienic kolory czcionek itp, ale ja chce sie dowiedziec jak zmienic kolor np. górnej belki i nagłówka z napisem nawigacja maslo maslane... tam masz PRZYKŁADOWEGO thema! jest on tylko do tego zeby zrozumiec jak wygladaja themy! mozesz zrobic wlasna skorke na podstawie tego szablonu sciagnij sobie gimpa www - moje portfolio
|
|
|
AAC |
Dodany dnia 14.01.2006 20:44:30
|
OK ale tam niema grafiki typu górna belka itp. tam jest tylko grafika na forum itp a ja chce całą reszte grafik gdzie one sa jak je zmienic prosze o wytlumaczenie wszystkiego jak koniowi. Bo mam strone www.aac.xt.pl ale mam głupie skory, chce zrobic swoja i niepowtarzalna. A codo gimpa to go mam ale nieda sie zainstalowac bo tam czegoś niemam. |
|
|
crasch |
Dodany dnia 14.01.2006 21:04:33
|
Zaawansowany Postów: 1473 Data rejestracji: 02.01.2005 01:21 |
Jeżeli Ty nie wiesz jakim program mógłbyś zrobić grafiki to niepowtarzalnej skórki napewno nie zrobisz. A tam, co ci podałem jest ładnie wszystko opisane i nie kombinuj ze tam nie ma tego i owego.. Po prostu przerasta to Ciebie i chcesz łatwiejsze, łatwe rozwiązanie. A program do grafik to najlepiej photshop, tylko odradzam ci sie zabierać za tworzenie niepowtarzalnej skórki z twoim doświadczeniem .. pozdro ..i to by było na tyle.
28 listopada 2006 |
|
|
sonar |
Dodany dnia 14.01.2006 22:53:37
|
Początkujący Postów: 269 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 03.09.2004 18:59 |
hm... wystarczy troche checi... sciagasz ten moj i patrzac na kod innych skorek tworzysz swoja wlasna... nie widze niczego trudnego w tym zeby css dopisac background-image:url(images/plik.gif); ... jesli czegos tam nie masz to to sobie zalatw a photoshop to on... to on sobie troche kosztuje
www - moje portfolio
|
|
|
123tomek |
Dodany dnia 17.01.2006 10:24:33
|
Przedszkolak Postów: 7 Data rejestracji: 29.12.2005 19:01 |
A ja popieram autora posta. Pewnie jemu nie chodzi o samo tworzenie thema jako calosci ale wlasnie o tworzenie grafiki. Szukajac w necie opisow tworzenia skorek do roznych CMSow (nie tylko PHP-Fusiona) zazwyczaj natrafia sie na marne opisy zaczynajace sie od "musisz znac przynajmniej htmla" co powoduje odruch wymiotny kazdej osoby ktora zna sie troche na grafice i tylko na grafice. Jestem na etapie wybierania jakiegos CMS i jednym z glownych kryteriow wyboru poza bezpieczenstwem jest wlasnie latwosc zmiany skory. Niestety brakuje opisu wlasnie takiego lopatologicznego z nastawieniem na grafike - czy tak trudno jest napisac skorke na potrzeby artykulu gdzie wrzuci sie czarny prostokat z napisem "to jest grafika nr 1 - obrazek na gorze strony" i inne "to jest obrazek nr 2 - wyswietla sie przy menu glownym" itp. Wiem ze byc moze tworzenie skorki jest latwiejsze niz sie kazdemu wydaje jednak bedac osoba zdolna w temacie grafika i slaba w tworzeniu stron czy programowaniu w html/php niestety nie znalazlem jeszcze odpowiedniego artykulu o tworzeniu skorki dla poszczegolnych CMSow. A pisanie "bylo setki razy, poszukaj", mija sie z celem bo owszem bylo setki razy ale ani razu nie bylo napisanie porządnie. Pozdrawiam Tomek |
|
|
JazOOn |
Dodany dnia 17.01.2006 12:59:16
|
Ekspert Postów: 2155 Pomógł: 2 v7.02.07 Data rejestracji: 21.02.2005 13:47 |
123tomek napisał/a: Niestety brakuje opisu wlasnie takiego lopatologicznego z nastawieniem na grafike - czy tak trudno jest napisac skorke na potrzeby artykulu gdzie wrzuci sie czarny prostokat z napisem "to jest grafika nr 1 - obrazek na gorze strony" i inne "to jest obrazek nr 2 - wyswietla sie przy menu glownym" itp. bo nazwy klas w każdej skórze są uniwersalne - napisane są tak żeby Php-Fusion wiedział o co chodzi. po 2 - jak napisałes "to jest grafika w menu" itd. - czasem a nawet w większości przypadków skórka ma po prostu wpisany kolor a nie odnośnik do pliku i ty musisz takowy odnośnik do pliku graficznego stworzyć...pokombinuj co jest od czego, popróbuj - rozłóż jakąs skóre na czynniki pierwsze - ja do niedawna też byłem zielony a teraz tworze całkiem ciekawe skórki i to w większości oparte na plikach graficznych |
|
|
jantom |
Dodany dnia 17.01.2006 18:00:48
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
AAC napisał/a: A codo gimpa to go mam ale nieda sie zainstalowac bo tam czegoś niemam. Zgaduję, że nie chciało Ci się przeczytać, że gimp wymaga biblioteki gtk2.0, która również jest do ściągnięcia ze strony projektu http://gimp-win.s...table.html. A co do programów, do tworzenia grafiki, to polecam jeszcze inkscape (do pobrania z http://www.inksca...). |
|
|
AAC |
Dodany dnia 17.01.2006 20:20:24
|
JazOOn napisał/a: bo nazwy klas w każdej skórze są uniwersalne - napisane są tak żeby Php-Fusion wiedział o co chodzi. po 2 - jak napisałes "to jest grafika w menu" itd. - czasem a nawet w większości przypadków skórka ma po prostu wpisany kolor a nie odnośnik do pliku i ty musisz takowy odnośnik do pliku graficznego stworzyć...pokombinuj co jest od czego, popróbuj - rozłóż jakąs skóre na czynniki pierwsze - ja do niedawna też byłem zielony a teraz tworze całkiem ciekawe skórki i to w większości oparte na plikach graficznych A ty dalej niekumasz bazy... Co mnie kod interesuje, ja nieumiem zmienic bo nieznam PHP. HTML owszem ale na średnio zaawansowanym poziomie. Napisze jeszcze raz to co napisal kolega: 123tomek. Czemu nikt z doświadczonych Fusionistów nie napisze artu o tym jak zrobić CMS oparty tylko na grafice czyli: Gotowa strona bez obrazków tylko zamiast nich w kodzie wpisane: obrazek u góry strony i np obrazek menu. JA NIEBĘDE SZUKAŁ W KODZIE BO NIEZNAM PHP ANI TROCHE NI ODROBINKI. Przykład kodu: Hmmm.... Oco chodzi... ja niewiem cotu jest npisane co do czego i z kim naco poco... Wytłumaczcie mi to jak KONIOWI! |
|
|
JazOOn |
Dodany dnia 17.01.2006 20:23:41
|
AAC napisał/a: JazOOn napisał/a: bo nazwy klas w każdej skórze są uniwersalne - napisane są tak żeby Php-Fusion wiedział o co chodzi. po 2 - jak napisałes "to jest grafika w menu" itd. - czasem a nawet w większości przypadków skórka ma po prostu wpisany kolor a nie odnośnik do pliku i ty musisz takowy odnośnik do pliku graficznego stworzyć...pokombinuj co jest od czego, popróbuj - rozłóż jakąs skóre na czynniki pierwsze - ja do niedawna też byłem zielony a teraz tworze całkiem ciekawe skórki i to w większości oparte na plikach graficznych A ty dalej niekumasz bazy... Co mnie kod interesuje, ja nieumiem zmienic bo nieznam PHP. HTML owszem ale na średnio zaawansowanym poziomie. Napisze jeszcze raz to co napisal kolega: 123tomek. Czemu nikt z doświadczonych Fusionistów nie napisze artu o tym jak zrobić CMS oparty tylko na grafice czyli: Gotowa strona bez obrazków tylko zamiast nich w kodzie wpisane: obrazek u góry strony i np obrazek menu. JA NIEBĘDE SZUKAŁ W KODZIE BO NIEZNAM PHP ANI TROCHE NI ODROBINKI. Przykład kodu: Hmmm.... Oco chodzi... ja niewiem cotu jest npisane co do czego i z kim naco poco... Wytłumaczcie mi to jak KONIOWI! kolego , arty są - napisane przez doświadczonego fusioniste, zszywaka - naszego admina, zawarte są na jego stronie http://z-themes.pl, lecz strona jest chwilowo nieczynna |
|
|
jantom |
Dodany dnia 17.01.2006 20:52:39
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
AAC napisał/a: A ty dalej niekumasz bazy... Co mnie kod interesuje, ja nieumiem zmienic bo nieznam PHP. HTML owszem ale na średnio zaawansowanym poziomie. Napisze jeszcze raz to co napisal kolega: 123tomek. Czemu nikt z doświadczonych Fusionistów nie napisze artu o tym jak zrobić CMS oparty tylko na grafice czyli: Gotowa strona bez obrazków tylko zamiast nich w kodzie wpisane: obrazek u góry strony i np obrazek menu. JA NIEBĘDE SZUKAŁ W KODZIE BO NIEZNAM PHP ANI TROCHE NI ODROBINKI. [Wycinek kodu, zbędny do odpowiedzi - jantom] Hmmm.... Oco chodzi... ja niewiem cotu jest npisane co do czego i z kim naco poco... Wytłumaczcie mi to jak KONIOWI! Jeśli mogę się wyrazić, to mimo wszystko, zapoznaj się z technologią CSS (zakładam, że znasz po części znaczniki HTML). Jeśli chcesz tworzyć dobre themy, to bez tego ani rusz. Niewiedza może Cię ograniczać i np. stworzysz bardzo dobre grafiki, ale kolor i wielkość tekstu będzie rozwalał misternie stworzony układ strony. Na necie jest od czorta kursów CSS, a tworząc thema możesz do nich regularnie zaglądać. I nikt nie będzie Cię z tego rozliczać, lecz olśnisz nas i pokażesz, że my, nędzne robaki, niegodne pod twymi stopami się znajdować, o tworzeniu themów nie mieliśmy zielonego pojęcia. Edytowane przez jantom dnia 17.01.2006 20:55:03 |
|
|
dodo |
Dodany dnia 18.01.2006 00:46:58
|
Przedszkolak Postów: 14 Data rejestracji: 26.08.2005 05:24 |
http://www.fusion...ick.glt.pl pffff.... jak sie chce to mozna zrobic wszystko. a jak sie czegos nie wie, to zamiast sie pytac, sie wlazi na taka strone WWW.GOOGLE.PL btw. zobaczcie sobie ta stronke Fusion Kubrick. jeszcze nie skonczylem i na razie jest tylko po angielsku. dobre pod bloga + oczywiscie cala funkcjonalnosc fusion zachowana. pozdro dodo |
|
|
JazOOn |
Dodany dnia 18.01.2006 07:49:20
|
dodo napisał/a: http://www.fusion...ick.glt.pl pffff.... jak sie chce to mozna zrobic wszystko. a jak sie czegos nie wie, to zamiast sie pytac, sie wlazi na taka strone WWW.GOOGLE.PL btw. zobaczcie sobie ta stronke Fusion Kubrick. jeszcze nie skonczylem i na razie jest tylko po angielsku. dobre pod bloga + oczywiscie cala funkcjonalnosc fusion zachowana. pozdro dodo widziałem już twoją skórke zachwalają cie admini oficjalnego supportu w swoim newsie wygląda jak Wordpress...dobra robota! |
|
Przejdź do forum: |