Zobacz temat
Komunikat Notice: Undefined index.
|
|
codley |
Dodany dnia 12.08.2010 16:07:10
|
Przedszkolak Postów: 2 Data rejestracji: 12.08.2010 15:53 |
Witam, mam następujący problem: w pliku test.php (przepraszam za zmienne typu $t1, to tylko akt mojej desperacji) wyświetlają mi się komunikaty typu: Rekordy do bazy danych dodawane są bezproblemowo, jednak owe błędy wyglądają mało "estetycznie". Czytałem na ten temat dużo poradników, między innymi o edycji pliku php.ini. W żaden sposób nie potrafię usunąć/ukryć tych komunikatów. Dodam, że gdy usunę z kodu elementy niezbędne dla Fusiona, błędów nie ma. Zdaję sobie sprawę, że pytanie może być śmieszne, lecz chciałbym Was prosić chociaż o wskazówki, które pomogłyby mi usunąć problem. Z góry dziękuję i pozdrawiam ;) Edytowane przez Chemikpil dnia 12.08.2010 16:51:01 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 23:40:42
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Chemikpil |
Dodany dnia 12.08.2010 16:48:11
|
Bywalec Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
Temat był poruszany już wszędzie gdzie mówi się o PHP, ale jako że mam dziś dobry dzień pozwolę sobie odpowiedzieć. Oznacza to nie nieokreślony index a niezdefiniowany index. Problem polega więc na tym że ty od razu bez sprawdzenia używasz tych indeksów by przypisać ich wartości do zmiennych. PHP widzi więc te indexy jako puste o czym informuje ciebie. Tak jak sprawdzasz czy zmienne maja przypisane wartości sprawdź czy przesłane zostały te wartości. Co jeżeli nie zostanie przesłana jakaś wartość np. autor? Nie ma tu żadnej obsługi błędów. Moja rada? If sprawdzającego zmienne najlepiej zamienić na if sprawdzający przesłane wartości. Warto też dodać if-a sprawdzającego czy faktycznie formularz został wysłany, czy dalej jest wypełniany. Dodatkowo warto zabezpieczyć się w funkcje sprawdzające czy to co zostało przesłane jest na pewno tym czego skrypt oczekuje. Pozdro. Edytowane przez Chemikpil dnia 12.08.2010 16:50:12 Nie pisać na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej odsłonie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
codley |
Dodany dnia 12.08.2010 17:36:52
|
Przedszkolak Postów: 2 Data rejestracji: 12.08.2010 15:53 |
Dziękuję za szybką pomoc |
|
Przejdź do forum: |