Zobacz temat
Klasa DbConnect - łączenie z bazą danych
|
|
Chemikpil |
Dodany dnia 11.05.2010 23:33:40
|
Bywalec Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
Witajcie. Ostatnio bawię się w obiektowy PHP (jakoś wcześniej nie było okazji). Dla ćwiczeń wykonałem prostą klasę, łączącą się z bazą i wykonującej zapytania do niej. Nie jest to nic profesjonalnego i nowego, więc proszę o nie pisanie komentarzy tupu, "proste", "takie to i ja potrafię" itp. Dobra do sedna. Klasa o nazwie DbConnect ma za zadanie, jak już wspomniałem, połączyć się z bazą danych i wykonać jakieś zapytania. O to przykład użycia: Działanie krok po kroku:
Jak widać filozofii nie ma. Teraz pytanie do osób obeznanych w temacie. Czy ta klasa jest optymalna, bo być może można zrobić coś lepiej, choć wiem że za dużo w niej nie ma :). Ciekawi mnie też różnica pomiędzy a Szybkość? Na koniec kwestia bezpieczeństwa, bo tu kuleje i to na dwie nogi. Pozdrawiam.
Chemikpil dodał/a następującą plik:
Edytowane przez Chemikpil dnia 11.05.2010 23:37:51 Nie pisać na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej odsłonie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 00:19:29
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
bartek124 |
Dodany dnia 12.05.2010 06:18:33
|
Weteran Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06 Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Po połączeniu z bazą powinieneś usunąć z pamięci dane do bazy, tj. hasło, nazwę itp. Dwa, co z zapytaniami zagnieżdżonymi? |
|
|
Seba0p |
Dodany dnia 12.05.2010 09:39:40
|
Początkujący Postów: 127 Pomógł: 25 Data rejestracji: 24.07.2007 11:28 |
1. Po co zapisujesz dane służące do połączenia się z bazą? Co najwyżej przechowuj uchwyt połączenia z bazą (zwrócona wartość z funkcji mysql_connect). Jeśli chcesz przechowywać tak cenne dane w klasie, to przynajmniej ustaw status ich dostępu na chroniony. 2. Nie widzę sensu czegoś takiego: Od razu w konstruktorze napisz kod odpowiedzialny za połączenie z bazą danych. Skrócimy kod do: 3. W większości przypadków taki kod nie będzie przydatny: W wartości query_fetch zostanie zapisany tylko pierwszy wiersz. Jeśli chcemy wyciągnąć z bazy danych więcej wierszy, to i tak będziemy zmuszeniu do napisania własnego kodu, wykorzystując co najwyżej wartość query. |
|
|
Chemikpil |
Dodany dnia 12.05.2010 11:54:08
|
Bywalec Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
Dobra. Poprawiłem trochę kod:
Kod: Bartek, zapytanie zagnieżdżone to jak na razie dla mnie temat tabu, choć konstruując same zapytanie nie ograniczam go w żaden sposób. Jest ono przekazane do metody i tam wykonane. Tak myślę, choć powtarzam, ja w obiektowości raczkuje dopiero. Pozdrawiam. Nie pisać na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej odsłonie) | ChemikPIL - My twitter |
|
Przejdź do forum: |