Zobacz temat
Opcja poprzedni i następny odcinek
|
|
lexarks |
Dodany dnia 03.01.2010 13:56:54
|
Przedszkolak Postów: 15 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 11.06.2009 10:18 |
Chcę dokonać modyfikacji na swojej stronie, która by dawała możliwość obejrzenia poprzedniego i następnego filmiku. Problem przedstawia się następująco: 1. Baza: Mam pola ID, Tytuł, Kategoria i inne. 2. Otwieram sobie odcinek o jakimś ID. 3. Potrzebuje teraz przycisków, aby przejść z tego filmiku do następnego lub poprzedniego. Problem: 1. ID nie są kolejnością odcinków. 2. Poprawna kolejność to tytuły. 3. Tytuły to ciąg znaków składający się z tytułu i numeru odcinka, na przykład: JANEK 123 Próbowałem wykonać to już na kilka sposobów, ale żaden nie działa. W phpmyadmin to jest proste, bo wyszukuje odcinki z danej kategorii, potem dodaje sortowanie według tytułów oraz limit na 3 i początek na (przykładowo) odcinek 12. Otrzymuje w ten sposób odcinki 12, 13, 14. W php próbowałem to wykonać podobnie, ale problem stanowi kolejność. Gdyby to było po ID, to nie byłoby problemu. Niestety, kolejność jest po tytule, a tytuł to ciąg znaków, a nie liczba. Kolega podsunął pomysł z tablicą. Żeby wrzucać tytuły do tablicy i traktować je jako "pola" w tablicy. Tu niestety mam kolejny problem, bo przy dużej liczbie odcinków jest to dość obciążające. Czy ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? P.S. Odrzuciłem pomysły ze zmianą tytułów, gdyż to jest czasochłonne. Podobnie z nowym polem w bazie. Musiałbym przejrzeć setki, a może tysiące odcinków. Edytowane przez Pieka dnia 03.01.2010 19:57:14 www.animezone.pl - Twoja strefa anime!
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 00:52:53
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
kefirek |
Dodany dnia 03.01.2010 14:17:21
|
Zaawansowany Postów: 1191 Pomógł: 418 Ostrzeżeń: 1 v6.00.xxx Data rejestracji: 06.04.2008 21:59 |
lexarks napisał/a: Kolega podsunął pomysł z tablicą. Żeby wrzucać tytuły do tablicy i traktować je jako "pola" w tablicy. Tu niestety mam kolejny problem, bo przy dużej liczbie odcinków jest to dość obciążające. Ja bym to zrobił w ten sposób Pobrał z bazy od razu posortowane wyniki według nazwy i id zapisał do tablicy. |
|
|
lexarks |
Dodany dnia 03.01.2010 19:28:22
|
Przedszkolak Postów: 15 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 11.06.2009 10:18 |
Twój pomysł jak najbardziej działa, lecz skorzystałem z czegoś innego, gdyż w twoim pomyśle jest jeden minus. Tworzy się duża tablica z setkami danych. Użyłem dwóch zapytań, potem to ładnie połączyłem i działa, tak jak chciałem. Dziękuję za pomoc i łap "pomógł". www.animezone.pl - Twoja strefa anime!
|
|
Przejdź do forum: |