ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 17

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Dodawanie wielu fotek w poście na forum umieszczanych w wybranym albumie galerii
MariuszL
Witam.
Szukałem na forum i dowiedziałem się że będzie dodana ta funkcja (dodawanie większej ilości załączników w postach forum) w kolejnej odsłonie php fusion.

Mam jednak pytanie - czy jest sens i oczywiście czy ktokolwiek z was podjął by się zrobić coś takiego :

- dodawanie załączników a dokładniej tylko fotek, korzystając po części z mechanizmu tworzenia galerii i jej funkcji dodawania zdjęć. Chodzi dokładnie oto by utworzyć jeden katalog w galerii do którego wrzucane byłyby wszystkie foty z forum. Można by (jeżeli istnieje teoretyczna i praktyczna możliwość) stworzyć funkcję dodawania zdjęcia w poście, tworzyłaby ona miniaturę na forum(z linkiem otwierającym fotkę w całym rozmiarze w kolejnym oknie). Po załadowaniu danego zdjęcia dodawałaby funkcja owa kod do treści posta i pozwalała by na dodanie kolejnego zdjęcia. Po zapisaniu posta wiadomo, że w treści już widzielibyśmy tylko miniatury określone jakimś rozmiarem.

Lub inna opcja - tworzenie galerii i wykorzystywanie linków do miniatur jako obrazków wstawianych do treści posta. Można by zrobić coś takiego jak funkcję dodającą jakieś zdjęcie z wybieralnej galerii ,,,

Może temat już był poruszany - lecz naprawdę przydałaby się takowa funkcja na forum.
Edytowane przez Pieka dnia 21.10.2009 23:40:50

www.skrzydlate-chelmno.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 20:57:08
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Do tego celu mozesz wykorzystac BBCode Fotosika: http://www.php-fu...d_id=20576, z tym, ze zdjecia sa przechowywane u nich na serwerze, a nie na localhoscie. Dla jednych to plus, a dla innych minus tego rozwiazania, wszystko zalezy od podejscia. Mozesz to potraktowac jako substytut proponowanego przez siebie rozwiazania.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
MariuszL
Pieka - a zapytam z ciekawości, nie|ma możliwości zmienić opcji dodawania załącznika z jednej sztuki na stałe - na np. około 5? Tak by było przy pisaniu posta 5 identycznych opcji dodawania załącznika? W zależności od tego ile z nich wykorzystasz, tyle będzie załączników w danym poście. Poprawiłoby to trochę sytuację.
Edytowane przez Pieka dnia 22.10.2009 00:30:02

Pinhead
Wiesz co, Mariusz ? odradzam takie rozwiązanie. Bardziej z przyczyn socjotechnicznych niż technicznych.
Jak ci userzy zaczną wrzucać foty do galerii, by je zalinkować na forum, a masz zarazem włączona autoryzację zdjęć przez admina, to, chłopie, nie odejdziesz od kompa, bo ci userzy będą ciągle siedzieć na głowie z prośbami byś autoryzował zdjęcie bo chcą je dodać do forum. Jeżeli masz z kolei zmodyfikowany submissions.php do poziomu, na jakim admin nie musi publikować fot, to będziesz miał co chwila
prośby o usuwanie fotek "bo się pomyliłem".
Linkowanie fotek w tagi [img][/img] z zewnętrznych serwów to naprawdę najlepsze rozwiązanie.

www.altergothic.pl
MariuszL
Pinhead napisał/a:
Wiesz co, Mariusz ? odradzam takie rozwiązanie. Bardziej z przyczyn socjotechnicznych niż technicznych.
Jak ci userzy zaczną wrzucać foty do galerii, by je zalinkować na forum, a masz zarazem włączona autoryzację zdjęć przez admina, to, chłopie, nie odejdziesz od kompa, bo ci userzy będą ciągle siedzieć na głowie z prośbami byś autoryzował zdjęcie bo chcą je dodać do forum. Jeżeli masz z kolei zmodyfikowany submissions.php do poziomu, na jakim admin nie musi publikować fot, to będziesz miał co chwila
prośby o usuwanie fotek "bo się pomyliłem".
Linkowanie fotek w tagi [img][/img] z zewnętrznych serwów to naprawdę najlepsze rozwiązanie.

Nie do końca mnie chyba zrozumiałeś, zależy mi tylko i wyłącznie na takiej opcji:
- w trakcie pisania postu na forum wyświetla się w dolnej części posta 5-6 opcji dodania fotek (załączników). Fotki te zapisywały by się do wcześniej zdefiniowanego katalogu w galerii. Podałem galerię jako przykład ponieważ sądziłem, że będzie to łatwiejsze do wykonania.
Katalog Galerii nie musi być wcale widoczny - służyłby on tylko i wyłącznie za przechowalnię fotek (załączników) z postów na forum.
Po zapisaniu posta - w jego zawartości widzielibyśmy miniatury fotek (bo tylko mi na nich zależy) a po kliknięciu na którąkolwiek z nich otwierałaby się w większym rozmiarze.
Jest to funkcja której teraz naprawdę mi brakuję. Wstawianie odnośników do fotek znajdujących się na innych www jest męczące..
Zmiana załączników w poście jest chyba dosyć uzasadniona, ponieważ inne ważne pliki do zassania można dodawać do downloadu ..
Edytowane przez MariuszL dnia 12.11.2009 21:32:29

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl