ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 41

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Zmiana metody kompresji zdjęć przy dodawaniu ich do galerii
BenLomax
Witam.
Pytanie wiąże się z dodawaniem zdjęć do galerii. Czy dodawanie zdjęcia poddawane są jakieś kompresji, zmniejszającej rozmiar pliku a co za tym idzie jego jakość?

Co do miniaturek można to ustawić z poziomu PA.

Jeśli tak, to gdzie i jak można to zmienić?

Wiadomość doklejona:
Widzę, że nikt nie może mi pomóc w tym temacie Sad.

A czy mógłbym prosić o dokładne wskazanie plików odpowiedzialnych za kompresję zdjęć, ja doszedłem do tego - /includes/photo_functions_include.php ale nie jestem pewien na 100%.

Chcę poprawić jakość wstawianych zdjęć, ponieważ niektórzy userzy nie są zadowoleni z ich jakości.

Zdjęcie w rozdzielczości 640x480 94,7k po dodaniu "waży" 32,3 k, czyli zmniejszyło rozmiar 3 krotnie tracąc na tym na jakości.

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 02.10 - 21:48

Edytowane przez BenLomax dnia 02.10.2009 13:18:39
21293.png

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 03:04:08
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
W PA => Zarządzanie stroną => Ustawienia galerii zdjęć : Metoda kompresji miniatur: GD lub GD2.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
BenLomax
@Pieka, dzięki za odpowiedź.

Pieka napisał/a:
W PA => Zarządzanie stroną => Ustawienia galerii zdjęć : Metoda kompresji miniatur: GD lub GD2.

Hmm czegoś tu nie rozumiem. Myślałem, że to dotyczy miniatur a nie średniego i największego formatu zdjęć.

Dziś na próbę zmieniłem GD2 na GD1, miniatury wyglądały fatalnie, zaś średnie zdjęcia miało taki sam format.

Tu jest podobny temat:
http://www.php-fu...ost_127043

Wiadomość doklejona:
Znalazłem takie coś na http://netinfo.ne...oteka-php/

ZAPIS
imagejpeg ($obraz [, $ścieżka do zapisu [, int $jakość]] )
Podobnie działają imagepng, imagegif, imagebmp.

Który pliki odpowiadają za zmianę rozdzielczości zdjęć dla średniego i dużego zdjęcia?

Wiadomość doklejona:
Ha, już wiem co obniża jakość fotek - włączony znak wodny! Tak, tak kto by pomyślał Shock. Przy wyłączonym znaku wodnym zdjęcie wygląda jak powinno.

Teraz kwestia jak poprawić jakość zdjęć z włączonym znakiem wodnym!?
Edytowane przez BenLomax dnia 03.10.2009 21:31:51
21293.png

lomcskw
Odświeżam temat. Jak zachować oryginalną jakość zdjęcia po przesłaniu na serwer, przy włączonym znaku wodnym?
Pozdrawiam Smile

piotrek199214
Po prostu w kodzie nie ingerujesz w parametry tylko zostawiasz puste lub to eliminujesz.
Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.

www.piocom.eu
lomcskw
A mógłbyś troszkę jaśniej?

Połączony z 28 październik 2013 10:12:
Jak już wiadomo, zdjęcia przesyłają się na serwer w dobrej jakości, która spada jeśli serwer "w locie" nakłada znak wodny. Przy tej operacji funkcja imagejpeg stosuje domyślną jakość, czyli 75%. Wymagane zmiany są następujące:

- w pliku includes/photo_functions_include.php we wszystkich wystąpieniach funkcji imagejpeg dopisujemy trzeci parametr o wartości 100, czyli ma być np. imagejpeg($thumbimage, $thumbfile,100)

- w pliku photo.php robimy to samo, ostatnie wywołanie funkcji ma tylko jeden parametr, żeby było jak należy musimy tam dopisać NULL, czyli ma być ImageJPEG(($image2 ? $image2 : $image),NULL,100)

I już! Drobną wadą tego rozwiązania są dosyć duże pliki przesyłane do klienta, dlatego w ostatniej instrukcji można ustawić nieco niższą jakość obrazka, ja ustawiłem 95% i jest bardzo dobrze, czyli u mnie mam ImageJPEG(($image2 ? $image2 : $image),NULL,95)

Pozdrawiam Smile
Edytowane przez lomcskw dnia 28.10.2013 10:12:37

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl