Zobacz temat
Dzień w którym padły polskie wyszukiwarki mp3
|
|
ftcms |
Dodany dnia 16.09.2009 22:48:54
|
Przedszkolak Postów: 13 Data rejestracji: 07.09.2009 16:22 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Dzień jest to wczorajszy (15 września roku pańskiego 2009). Wrzuta.pl (serwer z którego korzystały praktycznie wszystkie wyszukiwarki) zablokowała dostęp do danych wyszukiwania pobieranych przez CURLA bądź file_get_contents. I tak oto Ci którzy w bazie zapisywali dane o piosenkach we własnych bazach przeżyją jeszcze jakiś czas. Czy to fair ze strony wrzuty? Oczywiście, że tak dlatego, iż mają o tym nawet wzmiankę w regulaminie w skrócie surowo zabraniamy. Co począć? Tutaj zapraszam do znajomej wyobraźni PW od moderatora:
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 22:58:54
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
by_ikar |
Dodany dnia 17.09.2009 02:04:02
|
Przedszkolak Postów: 20 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 11.06.2007 11:40 Złamana licencja |
Nie jestem ekspertem jeżeli chodzi o CURL'a, ale ostatnio chciałem się tym zabezpieczyć, bo z takich właśnie metod korzystają bramki proxy, okazuje się że zabezpieczenie przed curl'em lub file_get_contents nie należy do prostych, o ile w ogóle jest wykonalne. Dla czego? Ponieważ podczas pobierania strony przez bibliotekę curl, serwer proxy jest idetyfikowany identycznie jak przeglądarka. Więc chyba jedyną metodą jaką znam przed zabezpieczeniem curl jest zabezpieczenie strony przed przeglądarkami. Nie chcę tutaj niczego osądzać, ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, jednak ostatnio czytałem o metodach zabezpieczenia przed curl i właściwie nic nie znalazłem, wszędzie pisali że jest to nie wykonalne. |
|
|
ftcms |
Dodany dnia 17.09.2009 07:40:07
|
Przedszkolak Postów: 13 Data rejestracji: 07.09.2009 16:22 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Nie jest to takie trudne jak się wydaje. Pierwszy sposób to oczywiście po referer i automatycznie po IP. Następny sposób jest już ciut trudniejszy tzn. po największej ilości zapytań do bazy. Nie wiem jak to wrzuta zrobiła bynajmniej domeny/IP są pobanowane. Sprawdź to sobie pobierz curlem albo file_get_contents http://wrzuta.pl/...piosenka/1 Jeśli pobrana strona będzie miała napis Wystąpił błąd zamiast listy z danymi znaczy to iż zrobili automat do banowania jeśli nie znaczy się iż masz okrutne chwilowe szczęście. Możesz się pobawić w maskowanie useragent, referer nawet i proxy które zbyt wiele nie zamaskuje. |
|
|
by_ikar |
Dodany dnia 18.09.2009 14:14:04
|
Przedszkolak Postów: 20 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 11.06.2007 11:40 Złamana licencja |
Udało mi się wejść bez problemu, i jedną i drugą metodą, bez specjalnej modyfikacji useragent. Wiesz gdyby to działało na zasadzie blokowania dostępu przez curl czy file_get_contents wydaje mi się że działało by dla dla każdego, a szczególnie na wartościach domyślnych. Osobiście to widzę tak że konkretne adresy IP wyszukiwarek mp3 po prostu dostały bana. Bo ile to jest sprawdzić jakie ip ma wyszukiwarka? To jest chwila, a można określić dokładne położenie serwera nawet. Tak jak wcześniej pisałem, nie jestem w tym ekspertem, ale ostatnio jeden koleś co wchodzi do mnie na stronę przez bramki proxy zaczął mnie denerwować, pomyślałem że jest jakiś sposób, no i niestety nie znalazłem takowego. A jedynym wyjściem jest jak na razie, banowanie na rejestracje IP serwera na którym jest bramka postawiona. Tak samo wydaje mi się jest w przypadku wrzuty. Nawet nie musisz szukać tych bramek w sieci, wystarczy popatrzeć w logi i widzisz z jakich adresów było najwięcej żądań, szukasz adresu w jakimś db.ripe.net lub podobnym i już wiesz że to jest hosting a nie użytkownik. W takiej sytuacji dobrze jest postawić sobie serwer u siebie w domu, z tym że prędzej czy później i tak się dopatrzą. Muzyki jest masę na rapidach, megauploadach, sendspace, odsiebie, torrentach i innych sieciach p2p więc raczej pobierania muzy z sieci to nie zabije. Jak to mówią, natura znajdzie wyjście i z tej sytuacji |
|
Przejdź do forum: |