Zobacz temat
Trolling - możliwość zablokowania wielu rejestracji tej samej osoby pod zmienionymi nickami
|
|
Pinhead |
Dodany dnia 25.08.2009 10:30:10
|
Początkujący Postów: 136 Pomógł: 12 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 02.03.2009 11:58 |
Witajcie Mam nadzieję, że temat znajduje się w odpowiednim dziale Forum. Mam następujący problem. Po zbanowaniu jednego z userów, zbanowaniu jego IP i maila koleś rozpoczął serię rejestracji na innych nickach. Dla zmyłki używa bramek proxy, anonimatorów, itd. Wprowadziłem na stronie aktywację każdej rejestracji, od razu usuwam konta rejestrowane z podejrzanych IP, za pomocą whois, ripe.net i innych narzędzi udaje mi się przechwycić część rejestracji przez proxy. Niestety, zdarzają się błędy, i w kosmos poleciało konto najzupełniej niewinnego człowieka jaki chciał do nas dołączyć. Wiem, że można raportować spam na abuse@dany_provider. Mam w związku z tym pytanie - czy ten mechanizm działa w taki sposób, że blokowane jest userowi wejście na portal nawet jeżeli dostaje się przez proxy? i jak skorzystać z takiej pomocy, jak sformułować maila do jego providera? Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że wystarczy iż troll pojedzie do kolegi, i z jego kompa dokona bezproblemowej rejestracji, ale, jak zauważyłem, bawi się głównie nocami, w domu. Zaznaczam, że nie chodzi mi o to by zbanowany nie czytał treści serwisu, ale tylko o to, by po prostu uniemożliwić mu lewe rejestracje pod fałszywymi nickami i, tym samym, robienie trzody. Czy macie jakieś rady? Co zrobić z takim kolesiem ? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane przez Pieka dnia 25.08.2009 11:14:50 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 22:51:59
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
FiXik |
Dodany dnia 25.08.2009 16:55:18
|
Początkujący Postów: 183 Pomógł: 14 Data rejestracji: 19.02.2009 23:58 |
A nie lepiej stworzyć grupę userów np. aktywowani i wszystkie informacje, które są dostępne dla zarejestrowanych zrobić dla aktywowanych, potem odblokować potwierdzienie przy rejestracji i zostawić wszystko do czego nie trzeba specjalnego dostępu dla każdego usera. Na koniec wszystkich userów, których uważasz za potwierdzonych dodaj do grupy aktywni i masz po kłopocie (aktywni - możesz nazwać dowolnie). Ja mam tak na jednej ze stron, kto się zarejestruje ma dostęp tylko do możliwości złożenia podania (strona klanowa do gry), a po aktywacji konta (dodaniu do grupy) ma dostęp do całej strony. Łatwiej i nie trzeba co chwilę sprawdzać poczty.
może już nie szukajmy
|
|
Przejdź do forum: |