Zobacz temat
Niezwykłe uszkodzenie matrycy LCD
|
|
Gander |
Dodany dnia 17.08.2009 05:04:15
|
Bywalec Postów: 720 Pomógł: 37 Data rejestracji: 22.05.2005 23:17 |
Mam monitor LCD, 17", iiyama ProLite E431S, 5-cio letni. Przez cały okres użytkowania nigdy nie pojawił mi się żaden uszkodzony piksel czy subpiksel. Aż do dzisiaj, a właściwie wczoraj. Około 24 godzin temu zauważyłem w lewej dolnej części monitora jakąś plamkę, ale dopiero jakieś 12 godzin temu (15:00) zacząłem się jej bacznie przyglądać. Plamka była szara i wyglądała jak litera "n" z dłuższymi nóżkami. Plamka zajmowała powierzchnię około 3x5 mm. Przy uruchamianiu monitora zauważyłem że ma inną barwę, bądź przepuszcza więcej światła z tła. W tak starym monitorze uszkodzenia są normą, ale nie takie uszkodzenie. To bowiem cały czas się rozrasta. Plamka zgrubiała na całej powierzchni, prawie całkowicie zamieniając się w "kropę". Do tego prawdopodobnie jedna z "nóżek" rozrosła się do długości ok 25mm! Przed chwilą zobaczyłem jak jeden z pikseli wewnątrz plamy rozbłysł jasno po czym ściemniał i teraz świeci się tam czerwony subpiksel. Widzę też chyba niebieski i zielony obok. W życiu nie widziałem ani nie słyszałem o czymś takim... Ktokolwiek? PS. W dzień zrobię zdjęcie i zamieszczę w temacie. Wiadomość doklejona: Wewnątrz plamy widoczny jest już tylko 1 zdrowy piksel i 1 czerwony, na około reszta szara (czarna)... Edytowane przez Gander dnia 17.08.2009 12:22:11 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 22:17:53
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
khaman |
Dodany dnia 17.08.2009 14:23:43
|
Postów: 2507 Pomógł: 78 Data rejestracji: 26.06.2007 12:11 |
Ktoś musiał uderzyć w to miejsce, raczej samo z siebie tak się nie stanie. Jak pewnie wiesz LCD To Liquid Crystal Display, czyli jak sam właśnie widzisz kryształy są ciekłe. Matryca w tym miejscu została uszkodzona i się "wylewa". Generalnie do wymiany, nic z tym nie zrobisz. Może ktoś coś sprzątał, uderzył itp, to raczej typowe uszkodzenie mechaniczne. Tak wyglądają powylewane LCDki Posty pomocne oznaczaj jako pomógł Nie pomagam na PW/GG | Brak stopki = brak pomocy
|
|
Przejdź do forum: |