Zobacz temat
Wtyczka pozwalająca gosciom dodawać pliki do downloadu
|
|
michu2009 |
Dodany dnia 05.08.2009 21:56:55
|
Przedszkolak Postów: 7 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 18.06.2009 13:19 |
Witam wszystkich o tuż mam dla was propozycje aby ktoś napisał wtyczkę pod php fusion 7 taką aby ktoś z gości mógł dodawać pliki do download u czyli nazwa pliku kategoria i link do pliku. Czy była by taka możliwość napisania takiej wtyczki?
Edytowane przez Pieka dnia 05.08.2009 22:45:51 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 14:21:08
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Grzes |
Dodany dnia 05.08.2009 23:00:15
|
Zaawansowany Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
Witam Piszę tego posta nie po to by się zdeklarować, że taką wtyczkę napiszę a wręcz przeciwnie - z góry zaznaczam że się tego nie podejmę. Więc po co ten post? W trosce o wasze zdrowie Taka wtyczka to potencjalnie duży problem dla administratora. Nie mówię, że stworzenie czegoś takiego to głupota (dobrze wiem, że nie jednej osobie taki dodatek by się przydał) ale trzeba być świadom ewentualnych skutków. Ktoś stworzy coś prostego bez dodatkowych ograniczeń i wszyscy zaczną pobierać. Po pierwsze... skoro gość może dodać plik to i boty mogą. Miejsce na serwerach wirtualnych nie jednokrotnie (szczególnie tanich) jest mocno ograniczone. Nie problem taką stronę zablokować (konto pod stronę). Braknie Wam miejsca na dysku. Wypadało by zastosować takie mechanizmy jak captcha czy czasowe ograniczenia na adresy IP. Ograniczenie dopuszczalnego rozmiaru pliku to jednak podstawa. Inną kwestią jest notoryczne podsyłanie przez uparciuchów śmieci. Dziecku się narazisz i zacznie Ci przysyłać tego tyle, że odechce Ci się udostępniania takich opcji gościom. Dodatkowo pliki nadsyłane (przed opublikowaniem ich na stronie) powinny być umieszczane w katalogu niedostępnym z przeglądarki. Boty mogą próbować podsyłać pliki by znaleźć furtkę do strony. Wszystko to (i więcej) w różnych tematach było nie raz poruszane (przy okazji innych wtyczek). Ja tylko ostrzegam... Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie
|
|
Przejdź do forum: |