Przedszkolak
Data rejestracji: 22.07.2009 19:59
|
Witam.
Jestem nowicjuszem w modyfikowaniu PHP-Fusion, w ogóle jeśli chodzi o PHP, to umiem sobie poradzić tylko w oparciu o przykłady. Wcześniej redagowałem stronę na dbv.pl, gdzie wszystko prawie wykonuje się w prosty, niemalże automatyczny sposób, lecz ostatnio postanowiłem przenieść stronę na własny serwer, wiedząc, że dzięki temu zyskam o wiele więcej możliwości.
Na stronie zainstalowałem PHP-Fusion 6.01.18 + moją ulubioną skórkę Azara i wszystko idzie pięknie, ale mam problemy w dwóch miejscach dotyczących modyfikacji strony.
Po pierwsze, chciałbym przenieść kategorie newsów w newsach na prawą stronę - domyślnie ustawione są one oczywiście po lewej. Wygooglowałem, że aby to zrobić, należy w pliku głównym skórki, czyli theme.php, zmienić odpowiednią wartość. Niestety, tejże wartości nie znalazłem. Czy ktoś mógłby mi doradzić, co powinienem zrobić?
Po drugie, ponieważ prowadzę stronę klanu zrzeszającego fanów pewnej gry, postanowiłem wykonać własną stronę rekrutacji członków, zawierającą formularz pocztowy. Wyszło nawet poprawnie, ale jest pewien szkopuł: strona jest wyświetlana na tle strony (w Azarze jest to brązowy kolor), a chciałbym, żeby wyglądała tak samo, jak pozostałe podstrony oraz panele (w Azarze kolor beżowy), zawierające dodatkowo nagłówek.
Kod tejże podstrony wygląda tak:
<?php
require_once "maincore.php";
require_once "subheader.php";
require_once "side_left.php";
echo'<p>Przeczytaj <b>uważnie</b> tekst zawarty poniżej.</p>
<p>Jeżeli chcesz dołączyć do drużyny Rain Soldiers, wiedz, że szukamy wyłącznie graczy chętnych, zaangażowanych, wiernych zespołowi i zdecydowanych dążyć do naszych celów.</p>
<p>Chcemy tworzyć zgrany, dobry zespół, stojący na twardych fundamentach, zwarty i gotowy do walki o najwyższe laury.</p>
<p><b>Nie musisz mieć wielkich umiejętności i doświadczenia, by zostać Deszczowym Żołnierzem. Potrzebne są Ci jedynie podstawy, takie jak znajomość większości ciosów i staż w Little Fighterze o długości co najmniej trzech miesięcy (online lub offline)</b>. Twoim dalszym szkoleniem zajmiemy się w klanie.</p>
<p>Pożądane cechy u potencjalnego kandydata to: wytrwałość, dążenie do samodoskonalenia się, cierpliwość, inteligencja i spryt.</p>
<p><b>Pamiętaj! Istotne jest nie to, co klan daje Tobie, a to, co Ty wnosisz do klanu!</b></p>
<p>Jeśli jesteś zdeterminowany, by zasilić naszą drużynę na stałe, wypełnij poniższe podanie. Powinno być ono wyczerpujące i dokładne, wpisując byle co zmniejszasz swoje szanse. Zostaw swój kontakt. Lider klanu lub tester sam się z Tobą skontaktuje.</p>
<p><b>Zanim napiszesz...</b><br />
- Zapoznaj się z <a href="/viewpage.php?page_id=16" target="_blank"><b><u>regułami walki</u></b></a> (kliknij, by zobaczyć)</p>';
if (count($_POST))
{
////////// USTAWIENIA //////////
$email = ''; // Adres e-mail adresata
$subject = 'Podanie o przyjęcie do klanu Rain Soldiers'; // Temat listu
$message = 'Podanie zostało wysłane. Lider klanu lub tester skontaktuje się z Tobą w najbliższym czasie.'; // Komunikat
$error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania podania'; // Komunikat błędu
$charset = 'iso-8859-2'; // Strona kodowa
//////////////////////////////
$head =
"MIME-Version: 1.0\r\n" .
"Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" .
"Content-Transfer-Encoding: 8bit";
$body = '';
foreach ($_POST as $name => $value)
{
if (is_array($value))
{
for ($i = 0; $i < count($value); $i++)
{
$body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value[$i]) : $value[$i]) . "\r\n";
}
}
else $body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value) : $value) . "\r\n";
}
echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error;
}
else
{
?>
<form action="?" method="post">
<div>
<table align="center" cellspacing="10">
<tr>
<td>
<u>Nick lub imię</u>:<br />
</td>
<td>
<input type="text" name="Nick lub imię" maxlength="20" class="textbox" style="width: 140px;" /><br /><small>Wpisz swój nick albo imię</small>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<u>Wiek</u>:<br />
</td>
<td>
<input type="text" name="Wiek" maxlength="2" class="textbox" style="width: 25px;" /><br /><small>Podaj swój wiek, nie bój się, nie będziemy Cię po nim oceniać</small>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<u>Doświadczenie</u>:<br />
</td>
<td>
<input type="text" name="Doświadczenie" maxlength="150" class="textbox" style="width: 350px;" /><br /><small>Ile czasu już grasz w LF2 w ogóle, a ile przez Internet</small>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<u>Zaangażowanie</u>:<br />
</td>
<td>
<input type="text" name="Zaangażowanie" maxlength="150" class="textbox" style="width: 350px;" /><br /><small>Jak bardzo chcesz się zaangażować w zespół, spędzać czas trenując itp.</small>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<u>Osiągnięcia</u>:<br />
</td>
<td>
<input type="text" name="Osiągnięcia" maxlength="150" class="textbox" style="width: 350px;" /><br /><small>Czy osiągnąłeś coś w LFie, byłeś już w jakimś klanie itd.</small>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<u>Dlaczego Rain Soldiers?</u>:<br />
</td>
<td>
<input type="text" name="Dlaczego Rain Soldiers?" maxlength="150" class="textbox" style="width: 350px;" /><br /><small>Dlaczego zdecydowałeś się wybrać właśnie ten klan, a nie inny</small>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<u>Dlaczego mamy Cię przyjąć?</u>:<br />
</td>
<td>
<input type="text" name="Dlaczego mamy cię przyjąć?" maxlength="150" class="textbox" style="width: 350px;" /><br /><small>Tutaj napisz, dlaczego właśnie Ty, przekonaj nas, dlaczego mielibyśmy zaakceptować Twoją kandydaturę</small>
</td>
</tr>
<tr>
<td colspan="2">
<u>Kontakt</u>:
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<input type="checkbox" name="Gadu-gadu" value="..." onclick="document.getElementById('01').style.display = this.checked ? 'block' : 'none'; this.form.elements['Nr GG'].disabled = !this.checked" />Gadu-gadu
</td>
<td>
<div id="01" style="display: none">
<input type="text" maxlength="10" class="textbox" style="width: 100px;" name="Nr GG" disabled="disabled" />
</div>
</td>
</tr>
<td>
<input type="checkbox" name="ICQ" value="..." onclick="document.getElementById('02').style.display = this.checked ? 'block' : 'none'; this.form.elements['Nr ICQ'].disabled = !this.checked" />ICQ
</td>
<td>
<div id="02" style="display: none">
<input type="text" maxlength="15" class="textbox" style="width: 100px;" name="Nr ICQ" disabled="disabled" />
</div>
</td>
</tr>
<td>
<input type="checkbox" name="E-mail" value="..." onclick="document.getElementById('03').style.display = this.checked ? 'block' : 'none'; this.form.elements['Adres e-mail'].disabled = !this.checked" />E-mail
</td>
<td>
<div id="03" style="display: none">
<input type="text" maxlength="25" class="textbox" style="width: 100px;" name="Adres e-mail" disabled="disabled" />
</div>
</td>
</tr>
</table>
<input name="Wyślij" value="Wyślij podanie" class="button" type="submit">
</div>
</form>
<?php
}
require_once "side_right.php";
require_once "footer.php";
?>