Zobacz temat
Po imporcie backup'u baza zaczyna źle kodować polskie znaki
|
|
pol102 |
Dodany dnia 16.07.2009 19:31:45
|
Przedszkolak Postów: 14 Data rejestracji: 15.05.2007 19:56 |
Sprawa jest teoretycznie prosta jednakże po 20 godzinach ambitnej walki i sprawdzeniu wszystkich porad wyrzuconych przez szukajkę poddaję się. PHP-Fusion jest na tyle nieprzewidywalny, że zaczynam mieć go dość. Posiadam wersję UTF'oską co jest podyktowane zamiłowaniem do języka ojczystego ale wracając do meritum sprawy... Już prawie 2 noce temu odbyłem migrację z prywatnego serwera na serwer elektroda.eu. Świeżo postawiony CMS pracuje stabilnie i elegancko koduje polskie znaki diakrytyczne ale gdy dokonuję importu dzieją się cuda niewidy. Dobrze kodowane wcześniej litery zastępują znaki zapytania. Typowy objaw niezgodności kodowania... Pieka powie, że było o tym milion razy tylko, że ja sprawdziłem wcześniej podane rozwiązania i... i one nie pomagają. Metoda porównywania napisów: utf8_general_ci (sprawdzone również w wersji polish) Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci Wymuszam to również w maincore.php i wyniki widać: lightning.elektro... Nie napiszę pomocy gdyż szanuję userów i ich domyślność :) Do zaznajomionego z problemem bliżej: baza którą aktualnie importuję została przeze mnie ręcznie poprawiona. Pieka, wybacz, nie znam wszystkich zwyczajów tutejszego forum, a dawno temu pomogłeś mi via gg. Co do samej bazy stwierdziłeś że jest kodowana w ISO... tylko, że w tym układzie jakim cudem pracowała pod UTF'oską wersją Fusiona nie powodując żadnych błędów? Co w tym układzie z nią zrobić? Wiadomość doklejona: Po długim okresie walki oraz masie niecenzuralnych słów rozwiązałem ten niesmaczny problem. Pieka usiadomił mi pewien fakt i w końcu wymyśliłem. Skonwertowałem bazę zapisaną w ISO poprzez gżegżółkę. Poprawiłem ręcznie krzaki w bazie za pomocą Notepada++. Sprawdziłem konfigurację w phpMyAdmin. Zmieniłem: na Zaimportowałem z poziomu PA i wszystko działa jak powinno. PW od moderatora:
Edytowane przez Pieka dnia 17.07.2009 00:19:23 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 22:29:36
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost |
Przejdź do forum: |