ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 33

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Instalacja
 Drukuj temat
Jak bezboleśnie przejść na 6.00.205
Rain
No właśnie - jak tego dokonać, jeśli mamy do czynienia z serwisem, który miał wprowadzonych wiele modów, infusionów i różnych poprawek drobnych we własnym zakresie? Cały nowy fusion jest poprawiony praktycznie ze względu na standard w3c html 4.01, do tego doszły inne, ważne zmiany. Modyfikowanie po kolei każdego pliku i nie nadpisanie choć jednej linijki z dajmy na to starą modyfikacją własną - jest niemożliwe wręcz, nie sposób pamiętać wszystkiego co sie modyfikowało - nawet gdy oznaczamy nowości komentarzami w kodzie - bo przecież niektóre fragmenty plików oprócz dodania nowych czasem sie zmieniało całkiem...

Problem mój dotyczy mojego serwisu - www.evermetalzine... - zastanawiam się, czy najlepszym wyjściem nie będzie zapisanie kopii bazy danych, wgranie pliku upgrade.php i wykonanie go by wprowadzić niezbędne modyfikacje dla utworzenia nowych tabel w bazie a potem... usuwać całość, instalować nowy fusion i potem powolutku wprowadzać modyfikacje jakie sie pamięta i poprawiać co tam wcześniej się poprawiało? Na co powinienem uważać, bo moze mi sie przytrafić po drodze? O upgrade.php pamiętam, o kopii bazy też - ale czy np. po zainstalowaniu nowego fusiona i potem próbie przywrócenia bazy nie bedzie zonków? (instalowałem ten patch od Digiego który zmieniał kompatybilność kopii baz na nowy standard fusiona)

Jak Wy sobie poradziliście z tym? Nie chcę tkwić w jednej wersji, zwłaszcza z wyobrażeniem niezałatanych, nowoodkrytych dziur, ale... przeraża mnie możliwość masy błędów i zagonienia się w kropkę przy aktualizacji.Sad A modyfikowanie każdego pliku o nowe rzeczy jest przecież nierealne - zwłaszcza, że nie ma nigdzie żadnego wielkiego changeloga pokazującego zmiany w każdym pliku (też wymyśliłem).

Proszę o pomoc.
Edytowane przez Rain dnia 01.11.2005 17:56:33

Wścibski Gość
Dodany dnia 24.11.2024 23:32:59
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
JazOOn
co do mnie to pamiętaj że można wgrać mody i inf od wersji 6.00.1xx - będą działać tyle że strona nie będzie zgodna z html 4.01...

Rain
Hm, czyli wtedy: gdy zainstaluję najnowszego fusiona i dogram znów mody - to przez nie całość straci zgodność ze standardem, dobrze rozumiem?

Ale moje pytanie brzmi - jak przejść bezboleśnie i na co uważać?Frown
[img]http://www.evermetalzine.com/images/banner01.gif[/img]
Wydaje Ci się, że wiesz wszystko o muzyce rock-metal?
www.evermetalzine... - Masz rację, wydaje Ci się.

JazOOn
Rain napisał/a:
Hm, czyli wtedy: gdy zainstaluję najnowszego fusiona i dogram znów mody - to przez nie całość straci zgodność ze standardem, dobrze rozumiem?

Ale moje pytanie brzmi - jak przejść bezboleśnie i na co uważać?Frown

to nie będzie aż tak bolało - przecież nie powiedziałem że strona się rozleci Smile tylko że nie będzie zgodna ze standardem html 4.01...wiesz co daje ta zgodność?

Rain
Wiem, że daje lepszą indeksację przez boty wyszukiwarek. Lecz czy tak bardzo mi potrzebna to nie wiem - pod samym względem indeksacji i pozycjonowania u mnie jest dobrze. Niemniej jednak te dziury niezałatane mnei martwią.

Dzięki za odpowiedź, ktos jeszcze może coś doda?
[img]http://www.evermetalzine.com/images/banner01.gif[/img]
Wydaje Ci się, że wiesz wszystko o muzyce rock-metal?
www.evermetalzine... - Masz rację, wydaje Ci się.

JazOOn
główna zaleta html 4.01 jest to że strona zgodna wygląda identycznie pod każdą przeglądarką - a jeśli nie będziesz miał zgodnej strony (np. gdy zainstalujesz dod. mody od 6.00.1xx) to będziesz musiał sprawdzić pod kilkmoma przeglądarkami czy wszystko ok wygląda

Arti79
Witam,
Podczas aktualizacji php-fuison do wersji 6.00.205 przy aktualizacji bazy, pojawił mi się taki komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
czy coś zrobiłem nie tak i co to oznacza?

Pozdrawiam
Artur

www.akacje8.pl
JazOOn
Arti napisał/a:
Witam,
Podczas aktualizacji php-fuison do wersji 6.00.205 przy aktualizacji bazy, pojawił mi się taki komunikat:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
czy coś zrobiłem nie tak i co to oznacza?

Pozdrawiam
Artur

wszystko jest ok - po prostu stary wersja 6.00.1xx nie ma tabeli news_cat - bo nie ma kategorii newsów - dlatego ten komunikat - pozatym wszystko ok

Arti79
Dzięki JazOOn

www.akacje8.pl
JazOOn
skoro wszystko jasne - Temat zamykam!

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl