Zobacz temat
Warunki sprawdzające poprawność godziny audycji - nie działają
|
|
zezol |
Dodany dnia 09.04.2009 23:50:13
|
Bywalec Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Witam :) Z tejże okazji, że będę rozkręcał radio internetowe piszę wtyczkę ramówki radia. W sumie można powiedzieć, że skończyłem. No ale przejdę do sedna. Chcę zrobić takie zabezpieczenie przed dodaniem audycji, która miałaby być w czasie, w którym już jest (ktoś wcześniej dodał) jakaś audycja. Przykładowo: Istnieje już audycja 15:00 - 16:00. I warunki mają być tak postawione, aby nie można było dodać audycji której godzina koliduje z inną, tzn.: - 15:30 - 17:00 - 14:30 - 15:30 - 15:15 - 15:45 Co do tej częścji kodu, to wzorowałem się na gotowym skrypcie ramCast. Tam to zabezpieczenie jak najbardziej działa, lecz w moim skrypcie, po małym dostosowaniu - nie mogę dojść dlaczego - nie działa. Kod który za to odpowiada: Rozwiń Kod źródłowy PHP Do tego mała legenda: $odh - godzina rozpoczęcia audycji z POST $odm - minuta rozpoczęcia audycji z POST $doh - godzina zakończenia audycji z POST $dom - minuta zakończenia audycji z POST Gdyby ktoś znalazł przez co te warunki mogą nie działać albo wpadł na inny sposób takiego zabezpieczenia to prosiłbym pisać. Ktoś mi radził aby zamiast czterech pól odpowiadających za godzinę użyć daty unixowej, ale teraz już nie mam ochoty zmieniać tyle. W sumie to ten wyżej przedstawiony sposób powinien działać, więc gdzieś może jest jakiś byk. |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 02:54:24
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Grzes |
Dodany dnia 10.04.2009 00:11:49
|
Zaawansowany Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
Po pierwsze zapytaniem uzyskujesz tylko jeden rekord a nie wszystkie dla całego dnia. Zamiast for skorzystaj z while. Rozwiń Kod źródłowy PHP Druga sprawa, nie podoba mi się to łączenie liczb: $dane[$i]['odh'].".".$dane[$i]['odm'] W ten sposób uzyskasz łańcuch tekstowy zamiast wartości liczbowej z kropką. Masz dwa wyjścia, widzę że chcesz godzinę zapisać w formie liczby z przecinkiem. Spróbuj to tak zapisać: $dane[$i]['odh']+($dane[$i]['odm']/10) Dla 1h i 20min otrzymasz liczbę 1.2 Albo zamień to na minuty. ($dane[$i]['odh']*60)+$dane[$i]['odm'] i je porównuj. Uzyskasz coś podobnego do unixowego znacznika czasu ale będą to minuty liczone od godz 0:00 aktualnego dnia. Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie
|
|
|
zezol |
Dodany dnia 10.04.2009 22:15:18
|
Bywalec Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Wielkie Ci dzięki @Grzes! Męczyłem się z tym dość długo - z marnym efektem. A tu wystarczyło zmienić rodzaj pętli i po krzyku... PS. Co do łączenia liczb, to wybrałem ten 1. sposób. W najbliższym czasie możecie się spodziewać nowej wtyczki ramówki radia. W sumie będzie to pierwsza taka wtyczka dla Fusiona . |
|
Przejdź do forum: |