Zobacz temat
Brak tematów na forum pomimio ich obecności w bazie
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 06.04.2009 19:52:42
|
Bywalec Postów: 630 Pomógł: 41 v7.02.07 Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
Witam z reguły radziłem sobie sam czytając forum, ale tera potrzebuje pomocy kogoś kto się zna. Otóż ostatnio wchodząc na stronę zdziwieniu mojemu zaskoczyło mnie zniknięcie wszystkich tematów na forum jedynie co pozostało to informacja o ilości Tematów, postów i kto ostatni napisał na danym dziale na forum. Pomyślałem że coś sie stało z baza albo nie wiem ale Tematy jak i posty są w bazie wszystkie i nie ma objaw żeby coś było uszkodzone. Postanowiłem wgrać kopie bazy całego forum i nic próbowałem też naprawy tabel optymalizacji. Co mogło się stać że nagle Wszystkie tematy zniknęły mimo że w bazie są a forum ich nie pobiera. Proszę co mogę zrobić żeby nie straci tego. Edytowane przez Pieka dnia 06.04.2009 20:48:24 Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 00:48:05
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
Chemikpil |
Dodany dnia 06.04.2009 20:44:16
|
Bywalec Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
W pierwszej kolejności nadpisz pliki forum na serwerze. Jak to nie pomoże to przyda się adres strony i będziemy myśleć
Nie pisać na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej odsłonie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
Grzes |
Dodany dnia 07.04.2009 06:29:15
|
Zaawansowany Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
Po upewnieniu się, że to nie viewforum.php niepoprawnie wyświetla informacji sprawdź tabelę prefix_threads. Liczba postów/tematów przechowywana jest w tabeli prefix_forums, lista wątków właśnie w prefix_threads a posty w prefix_posts. Jeśli to nie plik to w phpmyadminie sprawdź czy ta tabela aby nie jest pusta, może jest uszkodzona? Ewentualnie spróbuj ją przywrócić. Pamiętaj tylko o jednym, jeśli przywracasz starszą wersję to zostają Ci posty w prefix_posts które nie zostaną nigdy wyświetlone bo nie ma informacji o ich istnieniu w formie wpisu dot. wątku w prefix_threads. Po przywróceniu kopii sprawdź ostatni thread_id (największy) a następnie zadaj zapytanie: select * from prefix_posts where thread_id>MAX To wyświetli Ci te posty. Możesz z nimi zrobić co chcesz - włącznie z usunięciem. Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie
|
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 07.04.2009 18:17:09
|
Dzięki Grzesiu ponownie jednak to baza, a dokładnie tabela prefix_threads, o której zapomniałem ;/ odzyskałem co chciałem, ale jedno pytanie mnie jeszcze męczy dlaczego samo nagle uległo uszkodzeniu, że wszystkie tematy zniknęły. Pytam bo nie chce mieć kiedyś podobnej akcji.
Edytowane przez hoopak dnia 07.04.2009 18:18:58 Pomogłem Kliknij Pomógł
Życie to chwila zbyt krótka aby móc .... Życie to chwila / trzeba patrzeć i podziwiać |
|
|
piotrek199214 |
Dodany dnia 07.04.2009 21:18:08
|
Bywalec Postów: 977 Pomógł: 168 v7.01.05 Data rejestracji: 17.12.2007 21:05 |
Samo raczej by się nie skasowało. Może coś edytowałeś i przez złe sformułowanie np zapytania wykasowało ci wszystkie dane z tej tabeli. Bądź ktoś się włamał i wyczyścił tą tabele. Pozdrawiam Pomogłem Ci? Wystarczy podziękować i oznaczyć post jako pomocny Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz. |
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 07.04.2009 21:51:05
|
DJPromo napisał/a: Otóż ostatnio wchodząc na stronę zdziwieniu mojemu zaskoczyło mnie zniknięcie wszystkich tematów na forum jedynie co pozostało to informacja o ilości Tematów, postów i kto ostatni napisał na danym dziale na forum. @piotrek199214 Chyba do końca nie przeczytałeś mojego postu wyraznie napisałem, że jak wszedłem na stronę to już tych tematów nie pokazywało. Nie będziemy tu już dalej rozpisywać się szkoda czasu, ale chciałbym uniknąć kiedyś podobnej sytuacji, że będę miał już x tematów a mi je szlak trafi nagle. Najwyżej zmienię hosting Ps../ do moderatora można zamknąć temat Edytowane przez DJPromo dnia 07.04.2009 21:52:14 Pomogłem Kliknij Pomógł
|
|
Grzes |
Dodany dnia 07.04.2009 22:11:53
|
Zaawansowany Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
DJPromo napisał/a: Dzięki Grzesiu ponownie jednak to baza, a dokładnie tabela prefix_threads, o której zapomniałem ;/ odzyskałem co chciałem, ale jedno pytanie mnie jeszcze męczy dlaczego samo nagle uległo uszkodzeniu, że wszystkie tematy zniknęły. Pytam bo nie chce mieć kiedyś podobnej akcji. Powodów jest wiele. Przykładem może być fakt, iż tabele faktycznie przechowywane są jako pliki (trzy na tabelę dla MyISAM) na dysku. Awaria systemu plików to jedna z ewentualnych przyczyn. Dlaczego w takim razie nie rzucało błędami? Dlaczego tabela pusta a nie zgłaszana jako uszkodzona? Może to nie awaria systemu plików a może hosting przywrócił "jakąś" kopię? Możemy tylko zgadywać teraz. Jeśli faktycznie nie jest to z Twojej winy ani (odpukać) nikt się nie włamał i dla psikusa tabeli nie wyczyścił to pewnie nie ustrzeżesz się przed tego typu awariami. Dbanie o mysql spada na hosting w przypadku serwerów wirtualnych. Jedyne co możesz zrobić to regularne kopie które nawet my tu na dedyku wykonujemy dziennie. Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie
|
|
Przejdź do forum: |