Nasza strona używa ciasteczek do przechowywania pewnych informacji na Twoim komputerze. Więcej na ten temat znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Aby strona działała poprawnie, zaakceptuj nasze ciasteczka.
Witam.
Czy jest możliwość przesłania "nietypowych" znaków metodą POST? Pisząc nietypowych mam na myśli takich, które można wprowadzić poprzez kombinację ALT+[kod ASCII] na klawiaturze numerycznej? Na przykład: ® © § ¦ i innych takich?
Po przesłaniu chciałbym mieć jeszcze możliwość zapisania ich do ciasteczek i do bazy danych.
Pomysł wziął się stąd, że robię stronę o grze, w której nazwa postaci może zawierać dowolne znaki. Gracze będą rejestrować swoje postacie wpisując informacje i nich. Właśnie dlatego jest mi to potrzebne.
Czy jest taka możliwość?
EDIT: Jak widzę tutaj nie ma takiej możliwości, ponieważ są one zamieniane. Mi zależy na pozostawieniu ich takimi jakie są lub możliwości późniejszego przywrócenia ich do pierwotnego stanu.
Wymyśliłem takie coś:
każdy ze znaków wpisanego nicku postaci zamienić na jego odpowiednik ascii (ord()), zapisać do tabeli, oddzielając każdy odpowiednik przecinkiem, później implodować przed wyświetleniem, a każdą wartość powstałej tablicy zamienić chr() na odpowiedni znak. Problem polega na tym, że wczytywana wartość $_POST['nick'] jest tak zakodowana, jak te, które napisałem wyżej, tzn znak ampersand, hash i numer.
Wydaje mi się, że można by przepuścić taki string przez funkcję, która by szukała znaków &#, a następnie ; i zostawiała tylko to, co jest między nimi. Tylko jak takie coś zrobić?
Czy takie coś będzie "bezpieczne" i czy jest dopuszczalne?
Bo jak narazie nie znam innego wyjścia. Co o tym sądzicie?