ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 32

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Postać w grze - profil na stronie PHP
QooBooS
Witam.
Stworzyłem dziś stronę, która ma być moim małym prywatnym projektem. Polegać będzie ona na tym, iż użytkownicy będą zakładać konta i oprócz edycji profilu będzie tam także edycja "profilu" postaci w grze. Część formularza takiej edycji zrobiłem, gorzej jest z kilkoma polami, z którymi nie mogę sobie poradzić.

Adres strony: www.conquerpostac...

Problemem jest pole "Umiejętności". Użyłem przy nim skryptu JS, który, po przyciśnięciu przycisku obok, dodaje poniżej takie samo pole. Jak się za to zabrać, jeśli będą to listy rozwijane, obok nich będą pola tekstowe, z czego każda linijka będzie jakby jedną "wartością" w bazie danych (nazwa umiejętności, poziom jej wytrenowania i procent ukończenia danego poziomu trenowania). Myślałem o tablicy, która do bazy wpisywałaby coś w stylu: {(nazwa1,poziom1,procent1),(nazwa2,poziom2,procent2),...}, a następnie (w innej podstronie) odczytywało te wartości jako oddzielne umiejętności (każda składowa tablicy byłby jedną umiejętnością, np. w jednym miejscu wyświetlałoby
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
i tak do każdej umiejętności). Poza tym nie wyobrażam sobie, aby po wysłaniu formularza, rozpoznawało pola (dodane przez przyciśnięcie przycisku dodającego pola) po parametrze name, który jest dla każdego taki sam (skill). Czy w takim razie skrypt JS powinien dodawać identyfikator za nazwą pola (np. skill1 dla pierwszego pola, skill2 dla drugiego,...)? Czy w PHP nie ma takiego problemu i jakoś sobie poradzi?

Proszę o pomoc w stworzeniu tego formularza (o uzupełnienie funkcji na podstawie tej pierwszej, "stałej" linijki w "Umiejętności" (umiejętności na liście będą wszędzie takie same). Proszę, aby w przypadku odwoływania się do bazy danych, pola w tabeli, do których będziecie się odwoływać, nazywały się tak samo jak "name" poszczególnych pól.

Kod pliku polapostaci.php:

PS: Do osób, które mnie kojarzą: nie używam już EP IV, tylko PHP-Fusion w wersji 6.01.15

Wiadomość doklejona:
Witam.
Poradziłem sobie z tym po prostu zmieniając formularz. Teraz mam inny problem, który z pewnością potraficie rozwiązać. Niestety, ja nie mogę dojść, co jest źle.

Po stworzeniu dwóch formularzy, napisałem polecenia wrzucające dane do bazy, a teraz chcę je odczytać. Chciałbym to zrobić przy pomocy pętli, która tworzyłaby odpowiednie pola tylko wtedy, gdy wartość aktualnie sprawdzanego pola jest różna od ''. Próbowałem na różne sposoby, ale coś nie chce mi to wyjść. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Kompilator nie potrafi sobie przetłumaczyć $i w parametrach zmiennej $nazwapola. Jak w takim razie ustawić, aby mysql_field_name zawsze sprawdzało nazwę aktualnie przerabianego pola?

Tabela przedstawia się następująco:

Pole z samą nazwą umiejętności informuje pętlę, czy zaznaczono tą umiejętność w poprzednim formularzu (możliwości są dwie: albo pole zawiera wartość 'on', albo ''). W przypadku, gdy wartość jest 'on', wtedy pętla ma tworzyć trzy pola, jedno zablokowane zawierające nazwę kolumny (czyli nazwę umiejętności), drugie i trzecie mają mieć nazwę [nazwapola]L i [nazwapola]P (poziom umiejętności - L i procent ukończenia danego poziomu - P) i mają być puste.
Czy mógłby ktoś poprawić kod, aby pętla działała, jak należy? Nie mogę sobie z tym dać rady...

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 14.10 - 19:40

Edytowane przez QooBooS dnia 21.10.2008 22:59:09

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 00:40:46
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl