ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 37

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Informacja o zapełnieniu skrzynki odbiorczej
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Po raz pierwszy w swojej kilkuletniej karierze piszę w tym dziale.
I może nieco inaczej, bo ja wiem jak zrobić, tylko co lepsze.
Piszę z Dziewczynami na keruzam.com i po raz kolejny już walę w nicość, mam załączone dodawanie wysyłanych PW, ale realnie kto po każdym sprawdza czy on się dodał do wysłanych a tym samym poszedł do użytkownika?
Widzę więc dwie możliwości alert komunikat o przepełnieniu, albo nadpisywanie ostatnim pierwszego.
I nie ma tu znaczenia pojemność, bo rzadko kto, może pozwolić sobie na 1000, mało prawdopodobne, na innych stronach, bez dedyka nie wykonalne.
Słucham echa i propozycji wykonania, gdzie to ja teraz mogę kliknąć komuś realne pomógł, jeśli da coś sensownego nawet w zarysie algorytmu, bo wykonanie dla mnie już nie stanowi większego problemu.
Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 17:02:31

wlodekp.europa.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 02:46:18
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Szapko
Może, automatyczne usuwanie PW starszych niż ileś tam dni?
Ale z tym nadpisywaniem też jest dobry pomysł...

chomik
No to i ja się dołączę do rozmowy, chociaż nie zależy mi na + bo i tak "nie jestem z stąd".
Dla mnie lepszym wyborem byłaby informacja dla użytkownika o przepełnieniu skrzynki.
Wtedy każdy mógłby sobie wybrać jakie wiadomości chce skasować.
Zapytacie się czemu tak akurat wybrałem? A to dlatego, że czasem mamy jaką ważną konwersację z druga osobą, która to (konwersację) chciało by się zachować na przyszłość.

Jeśli chcesz zarys, to proszę bardzo:

otwarcie nowej wiadomości do zredagowania --> sprawdzenie czy nie ma przepełnionej skrzynki wysłanych --> //Jeśli tak - komunikat // jeśli nie dalsze redagowanie. --> naciśnięcie wyślij (wysłanie?) i sprawdzenie czy odbiorca nie ma przepełnionej skrzynki --> jeśli ma, to komunikat // Jeśli nie - wysłanie wiadomości.
Oczywiście należałoby tu skorzystać z "lepkich formularzy" (chyba dobrze to nazwałem).
Takie jest moje zdanie.

https://niebanalnekadry.pl
Szapko
Przecież jak ktoś chce zachować ważną wiadomość to ma od tego Archiwum czy jakoś tak. Pfft
Edytowane przez Szapko dnia 28.05.2008 17:52:38

szymon
Nigdy nie miałem pełnej skrzynki, nie testowałem takowej sytuacji. Ale jeśli takiego czegoś nie ma, to trudno. A chodzi mi o coś takiego jak Wiadomości Oczekujące. Może to jest rozwiązanie?

EDYCJA:
Wtedy, gdy skrzynka przepełniona, wyskakuje gdzieś na boku komunikat - Wiadomości oczekujące - "12". Usuń zbędne wiadomości. Usuwasz wiadomości stare, przychodzą nowe. Coś jak w telefonach komórkowych.
Edytowane przez szymon dnia 28.05.2008 17:59:19

www.zloteskrzydlo.pl
bartek124
Lepsze jest powiadomienie. Pomyśl, komu się chce zrobić tak banalną rzecz i przenieść wiadomość do Archiwum? Nieliczni to robią.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
chomik
Jak dostanie powiadomienie, to może sam sobie przenieść wiadomości.

https://niebanalnekadry.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Fajnie aspekt wygląda nieco mniej kolorowo jak w Waszych wypowiedziach, bo
nie dostanie wiadomości o przepełnieniu, gdyż nic już nie pójdzie,
usuwanie wybranych PW nie wchodzi w rachubę, bo to ja wysyłam a on o tym nie wie, dlatego rzuciłem nadpisywanie pierwszego żeby nie tracić pozostałych, gdzie sprawę załatwi bezduszny automat.
Ale czytając Wasze uwagi dochodzę do wniosku, że tak jak jest info o Pw trzeba jak tutaj czerwono walić info o przepełnieniu na jeden przed, a może dwa, wspomniałem keruzam.com gdzie gro userów to Dziewczyny i korespondencja między nimi tak idzie i jeśli ja ich pomoc techniczna w randze administratora nie sprawdziłem to one tym bardziej to musi walić w oczy na dzień dobry, albo działać automatycznie bez wiedzy usera, bo czy mimo komunikatu usunie przepełnienie, nie każdy, bo nie wie jak więc chyba jednak automat tylko chodzi o jak najmniejsze straty i uciążliwość i nie rozbudowę bazy np o nowe archiwum.
DOPISANE W EDYCJI
Czytam wasze posty po kolei i analizuje, bo w każdym coś jest, inne spojrzenie niż moje często z klapkami rutyny.
Oczekujące to nowa tabela bazy, ale automat przesuwający do archiwum istniejącego jako bufor czasowy na podjęcie kroków i dopiero po zapełnieniu archiwum je nadpisujący i pulsujący komunikat o krokach systemu-przepełnieniu w user_info_panel jest chyba najmniej bolesną działalnością i w miarę optymalną.
I chyba nad takimi elementami wykonawczymi zacznę pracować, a może jeszcze coś, czego ja nie widzę dojdzie?
NAJWAŻNIEJSZE NOWE PW NIE MOŻE ZAGINĄĆ, PRZEPAŚĆ
Edytowane przez wlodekp dnia 28.05.2008 18:55:57

wlodekp.europa.pl
Pieka
Racja, nie ma sensu zajmowac sie juz pelna skrzynka, bo to jak leczenie. Kazdy dobrze wie, ze najskuteczniejsza jest prewencja, czyli w tym przypadku informacja o krytycznym stanie skrzynki i to najlepiej na 5-10 wiadomosci przed osiagnieciem maksymalnej ilosci wpisow.
Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 18:44:43
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Wooya
Wg mnie najlepiej wyslac powiadomienie w przypadku gdy dotarla do nas wiadmosc, ktora wlasnie zapelnila skrzynke, a pozniej po prostu wysylac nadmiarowe wiadomosci prosto na maila wraz z informacja by oproznic/zarchiwizowac swoja skrzynke.
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

by_ikar
Trochę odkopie temat, ale szukam czegoś na temat wiadomości i tak wpadłem na ten temat..

Tak więc, ja myślałem o czymś takim jak informacja która będzie się pojawiać w pw, nie będzie to żadne dopisywanie do wiadomości, ale będzie to warunek który będzie sprawdzał ile będzie wiadomości i może być to na czerwono, nie wiem wydaje mi się że najlepiej jak by było pod treścią PW które będzie odczytywane. Może informować o przepełnieniu że nie dostanie więcej wiadomości a faktycznie do limitu może brakować jeszcze dajmy na to 5 czy mniej wiadomości. Do takiego wykonania nie potrzeba żadnej nowej tabeli w bazie, więc będzie najmniej inwazyjne.
Może być dodatkowo umieszczony link "usuń zbędne wiadomości teraz" po kliknięciu wchodzi do skrzynki odbiorczej i zaznacza wszystkie wiadomości, albo pokazuje liste wiadomości, same tytuły które będą miały checkbox zaznaczony i niżej będzie button kasuj i jeżeli nie będzie mu zależeć na wiadomościach skasuje wszystkie, a jeżeli na jakichś będzie mu zależeć to można dopisać buttonik przenieś wybrane do archiwum czy coś..

Wydaje mi sie że funkcja nadpisująca wiadomości może być potrzebna, ale może być i zbędna. Bo jeżeli ktoś się nie nauczy że musi kasować wiadomości bo ma pełna skrzynkę to przyzwyczai się do lenistwa i bezmyślności i przestanie w ogóle myśleć o jakim kolwiek opróżnianiu skrzynki..

BTW powiadomienie na maila że dostał nową PW w tytule nie wiem w nawiasie czy w treści, ale lepiej by było i tu i tu może być również wspomniane o przepełnieniu skrzynki.

Pozdrawiam

http://dbpolska.net
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl