ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 13

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Artykuły a znaczniki BBcode [a] kontra <a>
praca666
Witam
Mam taki problem, mam kod html w standardowych znacznikach np. [a] a jak wiadomo php-fusion obsługuje w <a>. Czy jest możliwość przerobienia żeby czytał i tak i tak lub wersje z "[]"?
Każdy pomysł mile widziany.
Edytowane przez praca666 dnia 10.05.2008 13:42:38

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 17:33:23
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
piotrek199214
praca666 napisał/a:
Witam
Mam taki problem, mam kod html w standardowych znacznikach np. [a] a jak wiadomo php-fusion obsługuje w <a>. Czy jest możliwość przerobienia żeby czytał i tak i tak lub wersje z "[]"?
Każdy pomysł mile widziany.

O ile mi wiadomo "[a]" - to jest znacznik BBcode, a <a> to jest kod html. Zależy gdzie to ma być wstawiane, czy ci chodzi wszędzie ma być możliwy kod html. Bo jak pamiętam ja się pytałem o rozwiązanie żeby na forum można było stosować kod html, lecz Grzes mi napisał że po przez umożliwienie wstawiania kodu HTML jest to niee bezpieczne dla swojej strony.

edit:
jeżeli ci chodzi o artykuły proponuję włączyć funkcje w ustawieniach (PA>Zarządzanie stroną>Pozostałe>Używać edytora TinyMCE?= TAK.).
Edytowane przez piotrek199214 dnia 10.05.2008 12:57:18

www.piocom.eu
praca666
Masz racje jest to znacznik bbcode - mój błąd. Potrzebuję tylko to wstawiać w zawartość treści artykułów.

edit: opcję TinyMCE mam włączoną i dalej nic ;]
Edytowane przez praca666 dnia 10.05.2008 13:00:08

piotrek199214
Aby to wstawić to musisz zdefiniować tą funkcje w maincore, a później w artykułach. Moim zdaniem lepsze rozwiązanie z "Używaniem edytora TinyMCE"

edit:
To nie dobrze. Zaraz sprawdze czy na forum nie było takiego czegoś.
Proszę temat: http://www.php-fu...post_76977
i jeszcze jeden:
http://www.php-fu...ad_id=6320
Edytowane przez piotrek199214 dnia 10.05.2008 13:05:04

www.piocom.eu
praca666
U mnie edytor TinyMCE działa, lecz gry wklejam treść kodu to czyta go jako ciąg tekstu razem z kodem. Próbowałem wkleić go w opcję "html" ale też nic z tego.

piotrek199214
Acha tobie o to chodzi. A próbowałeś: wchodzisz w artykuły: wyskakuje ci ten cały panel TinyMCE i szukasz przycisku HTML i wstawiasz. Lecz ja nie wiem co ten kod oznacza
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
Bo sprawdzałem w swoim edytorze html to nic sie nie zmienia.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 10.05.2008 13:23:17

www.piocom.eu
praca666
No dokładnie tak, chodzi mi o to, że mam kod z forum (nie zintegrowanego z php-fusion) i tam mam kodowanie bbcode, a chciałbym pewien post wstawić jako treść artykułu. Post dosyć długi i dużo znaczników bbcode jest a przestawiać ręcznie pod artykuł jest żmudne i czasochłonne. Jak nie ma na to sposobu to zrobię ręcznie, ale może się okaże że jednak jest to wykonalne ;]

edit. Znalazłem rozwiązanie takie, żeby na forum poprostu zamienić kodowanie bbcode na html. Zaraz przerobie i zobaczę czy działa.
Edytowane przez praca666 dnia 10.05.2008 13:27:57

piotrek199214
praca666 napisał/a:
No dokładnie tak, chodzi mi o to, że mam kod z forum (nie zintegrowanego z php-fusion) i tam mam kodowanie bbcode, a chciałbym pewien post wstawić jako treść artykułu. Post dosyć długi i dużo znaczników bbcode jest a przestawiać ręcznie pod artykuł jest żmudne i czasochłonne. Jak nie ma na to sposobu to zrobię ręcznie, ale może się okaże że jednak jest to wykonalne ;]

No dobra bo jeżeli masz to z jakiegoś FORUM to pamiętaj że jeżeli [a] jest tam tak zdefiniowane to może to być odpowiedzialne np za <br> i trudno mi powiedzieć. Ale i tak nie za bardzo rozumiem. Mozesz pokazać ten kod?

Może ci to pomoże:
Plik maincore.php linia ok. 365-397

green - to jest znacznik BBcode
red - a to jest zdefiniowane do czego on sie będzie odwoływał w HTML.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 10.05.2008 13:32:04

www.piocom.eu
praca666
Kurcze jak wkleję kawałek kodu to go tutaj zamienia prawie że idealnie.... Więc za bardzo nie mam jak Ci pokazać go....

Początkowo w maincore.php miałem tak:

Oczywiście na tym od początku nie działało. Więc zmieniłem na tak:

Pozmieniałem znaczniki [i\] i [/i\] na takie jakie są w kodzie który chcę wstawić na i , no i dalej mi ich nie zamienia... Oczywiście w kodzie powyżej ich nie widać bo tutaj pewnie je już zinterpretowało i zamieniło....

Edit: No i poznikały wartości w "[]" bo je forum zinterpretowało...
Edytowane przez praca666 dnia 10.05.2008 13:52:59

piotrek199214
Ale ono ci nie pozmienia jeżeli nie masz tego zdefiniowanego w pliku maincore.php. Bo jeżeli chcesz dać [a] to skąd ma to wiedzieć że to dla ciebie oznacza <a> Musisz wszystko poustawiać, chyba że mylimy tematy. Ja już sie powoli gubie Wink.

www.piocom.eu
praca666
Dobra postaram się to napisać jaśniej ;]

W pliku maincore.php

Red - Zmieniam na wartość "[a]" - taką jaką mam w moim kodzie
Green - Zmieniam na wartość "[/a]" - taką jaką mam w moim kodzie
Dalej widać, że mam mi powyższe wartości zamieniać na te oznaczone Blue, tylko że jak wykonałem te czynności to coś za bardzo mi nie chce tego zamieniać... NO chyba że coś źle robie...

piotrek199214
Czyli coś takiego w maincore.php:

Ale jeżeli chcesz użyć tego po przez BBcode to musisz wyłączyć TinyMCE.

I w artykułach masz taki kod odpowiedzialny od bbcode:

Edytowane przez piotrek199214 dnia 10.05.2008 14:22:35

www.piocom.eu
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl