ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 18

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
safe_mode - korzyści i zagrożenia
Czytacz
No właśnie. Safe_mode pozwala m.in. fusionowej galerii tworzyć katalogi pod konktretne albumy. Jednak w jakimś celu jest on domyślnie zazwyczaj włączony na serwerach. Jakie więc zagrożenia wiążą się z wyłączeniem owego trybu?

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - bartek124 24.04 - 15:00

Edytowane przez bartek124 dnia 24.04.2008 14:59:42

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 04:31:31
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Domyślnie to prawie wszyskie płatne hostingi, ale nie tylko przeszły na safe mode off.
A powiem tak, każdy admnistrator, który nie chce użerać się z geniuszem wynalazców na darmosze, daje safe mode on i po prostu ma spoko, bo mu nikt za mocno nie podskoczy, bo nie ma jak i czym.

wlodekp.europa.pl
bartek124
Tryb Bezpieczny

Funkcje ograniczane/wyłączone w trybie bezpiecznym
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
Czytacz
Liczyłem na bardziej ogólne informacje Smile czy warto mieć go włączonego, czy może więcej z tym problemów niż korzyści?

Jeżeli chodzi o zastosowanie serwera, to siedzi na nim php-fusion, coppermine i joomla (zapewne joomla już niedługo)

bartek124
Słuchaj, ten serwer jest tylko Twój? Nie będzie miał nikt inny na nim strony itp? To wyłącz, ułatwisz sobie pracę. Safe_mode ogranicza userom dostęp do pewnych funkcji, jak sama nazwa wskazuje, dla bezpieczeństwa.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
A co to za serwer, jaki system czy udostępniasz go komuś jako serwer, bo jeśli mówimy tylko o pociągnięciu cmsa dla Ciebie to żeby mieć chodzące wszystkie bajery safemode off większy komfort pracy to jest fizyczny twój komp serwer czy dedyk?

wlodekp.europa.pl
Czytacz
Serwer "kupny", wirtualny. Nie wyobrażam sobie żeby firma miała stawiać dedyka dla 2GB pojemności ;-)

Jeżeli chodzi o udostępnianie przestrzeni to jest to niewykluczone, ale mam możliwość w panelu przypisać katalogom .htaccess - o ile mi wiadomo to właśnie za jego pomocą mogę operować safe_mode.

Tak więc, jeżeli udostępnię komuś przestrzeń razem z subdomeną, to mogę ograniczyć takiemu użytkownikowi możliwość namieszania włączając safe_mode w .htaccess znajdującym się w macierzystym katalogu tego użytkownika, nie mylę się?

A Ty masz dostęp w takim razie z poziomu tego konta do php.ini i safe mode off i on, bo teoretyczne dywagacje mnie nie interesują, bo akurat ten temat przerobiłem na kilku swoich prywatnych serwerach kompach, a Twoje off, on wydaje się być jedynie w swerze marzeń, spytałem o dedyka bo taki ma tą opcję dostępną inne śmiem wątpić, ja by na pewno nie dał na 2 gb na miejscu admina.
DOPISANE W EDYCJI
I mówię tu o serwerach, które sam postawiłem-skompilowałem ze źródeł od podstaw, jako, że strona mój podpis jest stroną tylko do testów nowych rzeczy fusion i nie tylko dla Polaków moja lewa nawigacja zawiera my private server info, gdzie widać jakiego systemu używam na swoim serwerze.
Edytowane przez wlodekp dnia 24.04.2008 17:41:45

wlodekp.europa.pl
Czytacz
do php.ini nie mam. przynajmniej nie znalazłem. Ale panel pozwala mi utworzyć .htaccess i przypisać go wybranemu katalogowi na moim koncie, a z tego co znalazłem w necie, można w nim ustawiać safe_mode:
http://www.forumw...964ba21ce0

Chyba że to się da zrobić jedynie przy ściśle określonych warunkach.

A sprawdziłeś już czy Ci to działa.
Dziwię się, że pragniesz ten tryb załączyć, bo zazwyczaj użytkownikom marzy się odwrotna sytuacja, sam sobie zafundujesz wiele ograniczeń i może żle przeczytałem, Twojego posta nieco wyżej, ale to załączone safemode nie pozwoli fotek umieszczać w swoich podkatalogach, bo zablokuje mkdir tworzenie katalogów, a Ty pisałeś odwrotnie o dobrodziejstwach safemode, na pewno nie dla usera, bo nałoży restrykcje na Ciebię.
I tak całkiem na koniec sprawdziłeś chociaż php.info w Pa w jakim trybie masz konto?

wlodekp.europa.pl
Czytacz
Sprawdzałem, jednak albo nie działa albo robię coś nie tak. Nie ustawiałem wcześniej .htaccess i zwyczajnie nie wiem co dokładnie powinienem zrobić. W PA nie mam żadnych informacji dotyczących moich uprawnień. Przy ustawieniach www/ftp, w zaawansowanych opcjach mam takie pozycje, w których mogę zmienić wartość na tak/nie:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Oprócz tego mam możliwość stworzenia pliku .htaccess - podczas jego tworzenia mam do wypełnienia następujące pola:

Login użytkownika:
Treść:
Hasło:
Powtórz hasło:

Login i hasło, jak rozumiem umożliwiają dostęp do katalogu jedynie użytkownikom znającym te dane. Natomiast pole "treść jest dla mnie zagadką. Stworzyłem na próbę taki plik i w środku wygląda mniej więcej tak:

Co poszczególne funkcje mi dają?
Co powinienem zmienić/wpisać, żeby przekonać się, czy mogę sterować safe_mode czy nie?
Jeżeli nie mogę operować safe_mode, to czy jest jakiś sposób, żeby zdjęcia w galerii mimo wszystko były umieszczane w poszczególnych katalogach? Takie katalogi mógłbym tworzyć ręcznie przez ftp.
(jeżeli ostatnie pytanie zbytnio odbiega od tematu, chętnie założę nowy wątek)

Pieka
Z poziomu pliku .htaccess nie ma mozliowsci zmiany pracy serwera.
To po pierwsze i najwazniejsze.

Tego typu operacje przeprowadzasz w pliku httpd.conf lub php.ini i do tego wymagany jest restart Apacha.
Ale to, czy sie da, uzaleznione jest od ustawien serwera danego hostingodawcy i najlepiej pytac o zrodla.
W wymienionym pliku wpsiujesz dla danego konta/katalogu:

lub

Pamietaj, najlepszym zrodlem informacji odnosnie Twojego serwera jest jego hosting i tam kieruj swoje zapytania.
My tu mozemy sobie jedynie teoretyzowac i gdybac nie znajac ustawien i specyfiki serwera.

Celem uzupelnienia ponizej podaje kilka linkow (totalna zbieranina), ktore byc moze pomoga Ci zrozumiec dzialanie trybu safe_mode i pliku htaccess oraz zasady tym sterujace:

To tak w razie, gdybys nie chcial mi wierzyc na slowo ;)
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Czytacz napisał/a:
Jeżeli nie mogę operować safe_mode, to czy jest jakiś sposób, żeby zdjęcia w galerii mimo wszystko były umieszczane w poszczególnych katalogach? Takie katalogi mógłbym tworzyć ręcznie przez ftp.
(jeżeli ostatnie pytanie zbytnio odbiega od tematu, chętnie założę nowy wątek)

Nie ma potrzeb zakładania nowego wątku a jedynie posłużenie się dosłowne swoim nikiem na naszym forum, bo w tej kwestii sam napisałem kilkanaście postów, zresztą podobnie jak Kolega SA i ewentualne kontynuowanie w nich problemu.
Ja tak daleko nie poszedłem teoretycznie jak Pieka szukając wyjaśnień, jednak przypomnę, co mówiłem, restrykcje safemode nakłada administrator i nie po to żeby każdy mógł je zdjąć(bo byłoby to bez sensu).
I rzeczywiście, kiedy zmieniam tryb do celów testowych przy podobnych pytaniach wykonuję restart serwra logicznego Apache komendą apacectrl restart.
I dalej to, że nie masz dostępu do pliku php.info z PA świadczy także o tym, że jest załączony włąśnie tryb safemode.
Twój hostingodawca doszedł do wniosku, że konto 2GB jest zbyt liche na safemode off i traktuje je jak frre.
Chociaż jak pisałem gro hostingów na obecną chwile w walce o klienta na kontach płatnych, nawet tych słabych przeszło na off, a te resztki dinozaurów jak Twój wytnie rynek, bo każdy prędzej czy później da nogę od nich jak nie zmądrzeją i nie dojdą do aksjomatu, że to użytkownik jest ich pracodawcą i może im zafundować bezrobocie.

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl