ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 20

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Kilka rozdzielczości zdjęć podczas dodawania do galerii
nobbek
Witam,
jestem ciekaw czy dało by się zrobić (zmienić) skrypt aby przy dodawaniu zdjęcia (tapety) o rozdzielczości powiedzmy 1920x1200 robił sam pliki o wielkości 1680x1050, 1440x900, 1280×800 itd. A następnie w widoku zdjęcia galerii można było wybierać który z tych plików otworzy. Mam nadzieje że dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi... (w razie czego zamieszczam zrzut ekranu)

images25.fotosik.pl/198/c04ab1931e619a84m.png

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 21.04 - 11:08

Edytowane przez Pieka dnia 21.04.2008 11:08:53

planetslajd.cba.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 07:31:45
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
MeTeo
Ale jaki to ma sens? Utrata jakości będzie kosmiczna. Poza tym (jak się domyślam) tapeta się dopasuje do pulpitu. Prościej by było powielić funkcje dodawania zdjęć i dodać kilka komórek w bazie i ręcznie dodawać kilka wersji... Ale czy to ma sens? Ja u siebie na panoramie wykorzystuje tapety z wyższych rozdzielczości i wyglądają o niebo lepiej niż te na moją (1440 x 900).

Pozdrawiam

nobbek
Ale mi waśnie chodzi o to aby nie robić tego ręcznie, dodaj sobie z palca powiedzmy z 100 tapet po 4 wielkości (czyli już 400 obiektów) - jak by można tylko raz wysłać a "skrypt" sam by pomniejszył zmieniła nazwę i dodał na stronę. A nie każdy chce używać tapety większej niż sam rozdzielczość. Przecież nie napiszę użytkownikowi że większe tapety są super a miliony innych użytkowników się mylą.

Więc jak dało by się coś takiego zrobić, czy faktycznie metoda z palca mi pozostaje?

planetslajd.cba.pl
MeTeo
Ale czy ty czytasz mnie i to co napisałeś? Piszesz, że nie będziesz udowadniał, że większe są lepsze (bo twierdzisz, że nie) ale chcesz je kompresować skryptowo gdzie utrata będzie duzo większa aniżeli by użyli większej tapety. Z tego co wiem, to galerie gdzie indziej opierają się na dodawaniu poszczególnych tapet, bo z tego co wiem, to nie ma skryptu, który zeskaluje zdjęcia ładniej niż programowo...

Opierając się na moim sposobie, łatwiej zrobić pod grafiką te linki z rozdzielczością, które otwierałyby pop-up z grafiką (jak teraz) tylko, że każdy pop-up miałby zmniejszenie grafiki przez width i height (przy tym będzie mało widać) tyle, że byłoby to jedno zdjęcie...

Nie wiem jaki jest sens pójścia na łatwiznę tracąc na efektywności...

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl