ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 33

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Wyswietlanie kodu ([code][/code])
Wooya
Kurcze. Staram sie opracowac jakas procedure, aby wyswietlanie zrodla kodu na forum bylo kolorowane. Wiem, ze jest funckja highlight_source() w PHP niestety proba podmiany wartosci zmiennych $ubbs[xx] w funkcji parseubŹle) (maincore.php) nie przynosi zamierzonych efektow (nadal "czarno-biale" ) Frown Moze ktos juz sprobowal cos takiego zrobic i mu wyszlo? Wink

PS: probowalem tez show_source() ale tysz nie ladzia Sad
Edytowane przez Wooya dnia 28.07.2005 09:31:08
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 05:45:04
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Shaolin
Na eXtreme przy pisaniu postów masz funkcję parse - ładnie wszystko koloruje :).
working

Wooya
Shaolin napisał/a:
Na eXtreme przy pisaniu postów masz funkcję parse - ładnie wszystko koloruje Smile.

Dzieki Smile Zerkne Wink
koder_1.png

Wooya
SebaZ napisał/a:
na extreme został uzyty system kolorowania składni syntax - koloruje wiele języków - nie tylko php - gdzieś jest na forum u nas albo poszukaj na google wpisując syntax

Dzx. Już znalazłem na extreme Smile Szkoda tylko, że ten skrypt jest taki szyyybbbkkiiii... Pfft
koder_1.png

SebaZ
tzn?? nie rozumiem w czym on jest szybki ??
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Wooya
SebaZ napisał/a:
tzn?? nie rozumiem w czym on jest szybki ??

To był sarkazm Smile Szybki - w sensie mułowaty Pfft Spróbuj przerobić nim jakiś 100 liniowy kodzik. Umrzeć z patrzenia w klepsydrę można Grin Ale fakt faktem, że spisuje się wyśmienicie.
Edytowane przez Wooya dnia 01.08.2005 13:17:54
koder_1.png

SebaZ
LOL - szybszy ciężko byłoby zrobić bo do porównania jest mnóstwo słów kluczowych a on ma w swoich tablicahc do zmiany większość wyrażeń i zwrotów
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Wooya
SebaZ napisał/a:
LOL - szybszy ciężko byłoby zrobić bo do porównania jest mnóstwo słów kluczowych a on ma w swoich tablicahc do zmiany większość wyrażeń i zwrotów

Są o wiele szybsze narzędzia: highlight_string() i highlight_file() w samym PHP. Niestety podpięcie tych funkcji bezpośrednio do PHP-Fusion spełzło mi na niczym Frown Po prosti zamiast kolorów mam czarne znaczki i z jakichś powodów kod miast wyświetlać się tabeli wywala się poza nią...
koder_1.png

SebaZ
hehe, no właśnie Smile

SebaZ
sorki że post pod postem ale chce żeby wooya to zobaczył Smile

Jest jeden szkopuł te funkcję są szybkie ale nie tolerują tzn nie zauważają znaków htmlspecialchars, np: &_nbsp , $_gt, &_lt (ten znaczek '_' daję bo fusion bierze to jako kod i pokazuje już wynikowe znaki Wink) itd... i to powoduje złą interpretacjkę kodu no i w większości przypadków powielanie spacji i rozciąganie i rozwalanie tabel. Te funkcje są poprostu jescze niedopracowane.

Dlatego proponuję uzycie tych funkcji a to co będzie w resultcie to przefiltrować jeszcze string_replace bądź eregi_replace
Edytowane przez SebaZ dnia 02.08.2005 13:03:38

Wooya
SebaZ napisał/a:
sorki że post pod postem ale chce żeby wooya to zobaczył :)

Jest jeden szkopuł te funkcję są szybkie ale nie tolerują tzn nie zauważają znaków htmlspecialchars, np: &_nbsp , $_gt, &_lt (ten znaczek '_' daję bo fusion bierze to jako kod i pokazuje już wynikowe znaki ;)) itd... i to powoduje złą interpretacjkę kodu no i w większości przypadków powielanie spacji i rozciąganie i rozwalanie tabel. Te funkcje są poprostu jescze niedopracowane.

Dlatego proponuję uzycie tych funkcji a to co będzie w resultcie to przefiltrować jeszcze string_replace bądź eregi_replace

Myślałem także nad trochę innym rozwiązaniem. Wyłapać [ code ] [ / code ] z posta posłać do parsera, zapisać wynik w pliku o przypadkowej nazwie (tmp) i wyświetlać dynamicznie powstały plik w < i frame > ale z tym też mi nie bardzo wyszło :D Na razie korzystam z GeSHi bo lepszego rozwiązania nie ma, ale znając siebie, dojdę wreszcie jak zmusić fusiona do puszczenia kodu przez highlight :)

Co ciekawe. W infusionie file_manager jest wykorzystana funkcja show_source() (alias do highlight_file()) i pokazuje kodzik ladnie pokolorowany :) Tak wygląda fragment z tego infusiona:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

a tak wynik dzialania:
wooya.mac.aplus.pl/images/file_man_scr.jpg

Ciekawe, nie? :)
Edytowane przez Wooya dnia 02.08.2005 14:22:56
koder_1.png

SebaZ
nie powiem - nie powiem bo nieźle to wygląda.. Tylko teraz to wykorzystać Smile moze uzyj tej funkcji ?

SebaZ
gadaliśmy na GG ale coś nie pasowało z linijkami kodu ;) więc oto on

wstaw go w viewthread.php przed
czy jakos tak. Ważne żeby było przed i bez błędów niedomknięcia tagów :)

Potem napisz na forum jakiś post z uzyciem [ code ]no i wstaw kod php i zapisz go. Potem otwórz normalnie jakbyś go czytał.

efekt jest taki jak na obrazku. Na obrazku zaznaczyłem też miejsca które trzeba poprawić, tzn wyświetlanie htmlspecialchars jak pisałem wcześniej, ale to pryszcz. Potem wrzucić to w quote i żeby załamało linię i bedzie git.

Kolorowanie będzie gotowe :) A wstawić to do czego się chce to już chyba dasz radę :)
SebaZ dodał/a następującą grafikę:
kolorowanies_skladni[133].jpg

Wooya
Niestety - caly czas black & white Sad
koder_1.png

SebaZ
nie może byc black and white Pfft bo u mnie też nie zawsze załapuje- musze odświeżyć czasami nawet po kilka razy i dopiero załapuje ale napewno koloruje Pfft

Wooya
SebaZ napisał/a:
nie może byc black and white Pfft bo u mnie też nie zawsze załapuje- musze odświeżyć czasami nawet po kilka razy i dopiero załapuje ale napewno koloruje Pfft

Bede probowal, ale na razie zostane przy GeShi Smile Dzieki za uwage i pomoc.
koder_1.png

SebaZ
spox. Ja też próbuję - zaraziłeś mi tym pomysłem zrobienia kolorowania i postawnowiłem się za to wziąć GrinGrin

Wooya
SebaZ napisał/a:
spox. Ja też próbuję - zaraziłeś mi tym pomysłem zrobienia kolorowania i postawnowiłem się za to wziąć GrinGrin

He he Smile Mnie to chodzilo po lbie juz ladny czas, ale wszelkie proby spelzly na niczym. Jednego jestem pewien. Trzeba przerobic funckje parseubŹle) z maincore.php wtedy bedzie po sprawie. GeSHi tez sie wciska do maincore i jakos dziala, wiec trzeba znalesc tylko odpowiednie rozwiazanie. Zaleta tago bedzie wielka: speeeed! Grin
Edytowane przez Wooya dnia 04.08.2005 11:30:54
koder_1.png

SebaZ
nioe da się tego w parseubb() bo to zmienia znaki htmlowskie. Trzeba albo przed albo po. Czyli potrzebna jest nowa funkcja. np. taka:

wszystko niby miodzio ale nie chce mi kolorować i tego teraz nie kapuje bo wczesniej kolorowało elegancko :(:(:( tylko że całego posta a teraz rozdziela kod od zwykłego tekstu

Wooya
SebaZ napisał/a:
nioe da się tego w parseubb() bo to zmienia znaki htmlowskie. Trzeba albo przed albo po. Czyli potrzebna jest nowa funkcja. np. taka:

wszystko niby miodzio ale nie chce mi kolorować i tego teraz nie kapuje bo wczesniej kolorowało elegancko :(:(:( tylko że całego posta a teraz rozdziela kod od zwykłego tekstu

I właśnie w tym cały szkopuł :D
koder_1.png

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl