Zobacz temat
[Poszukuję] RAM SO-DIMM DDR II 667MHz CL=3
|
|
Milka |
Dodany dnia 05.02.2008 01:15:48
|
Zaawansowany Postów: 1372 Pomógł: 5 Data rejestracji: 02.07.2006 16:56 |
Witajcie drodzy Fusionowcy :) Zazwyczaj to Wy pytacie nas o różne rzeczy, tym razem zrobimy małą zmianę - to ja Was o coś zapytam. Otóż, 3 miesiące temu nabyłam sobie nowego laptopa, IBM Lenovo N200 T5250. Nie narzekałam na niego, co najwyżej na preinstalowany system, ale z biegiem czasu i do tego się przyzwyczaiłam, prócz tego, że na "start" sama Vista "zjadała" mi prawie 70% RAM (z 1GB). Niedawno postanowiłam dokupić sobie pamięci. Wybrałam firmę GoodRAM. Zadzwoniłam do sklepu, w którym kupowałam laptopa, czy pamięć będzie dobra. Poinformowano mnie, że tak i kości sprowadzono. Niestety, ale po włożeniu 2 nowych kości (2 x 1GB) system w ogóle się nie ładował. Komputer wykrywał RAM, ale nic poza tym. Przy kombinacji jedna pamięć oryginalna, jedna GoodRAM (po umieszczeniu ich w odpowiednich slotach - na odwrót nie działały) system działał. Myślałam, że może trzeba pogrzebać w BIOS'ie, ale okazało się, że to również nie to. Postanowiłam drążyć temat, bo przecież nie uzyskałam oczekiwanego efektu - 2 nowe kości razem nie działały. Zawiozłam laptopka i kości do sklepu, w którym kupiłam jedno i drugie i okazało się, że pamięci te mają różne opóźnienia (inaczej CL lub CAS - kilka zdań na ten temat w Wikipedii). Standardowe pamięci mają CL=5, zaś w moim notebooku CL=3. Tutaj zaczynają się schody. Sprzedawca w tym sklepie przeszukał wszystkie hurtownie i nie znalazł interesującej mnie pamięci. Dziś przekopałam naprawdę sporo stron i sklepów internetowych, ale jedyne co znalazłam, to pamięć Geila, niestety nie SO-DIMM, a zwykła. Moje pytanie brzmi, czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją? Może spotkaliście się z pamięcią SO-DIMM DDR II, 667MHz, CL=3 oraz pojemnością 1GB lub 2GB? Czekam na wszelkie Wasze uwagi w tej kwestii. Edytowane przez Milka dnia 05.02.2008 01:16:18 Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 06:31:44
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
piterus |
Dodany dnia 05.02.2008 07:31:02
|
Bywalec Postów: 490 Pomógł: 33 v7.02.07 Data rejestracji: 19.12.2005 09:29 |
Pierwsze pytanie. Czy kości były sprzedane jako pakiet do działania w trybie dualchanel? Mogli dać niby dwie takie same kości ale się mogą różnić czasami dostępu i już jest problem z ładowaniem systemu. Miałem kiedyś podobny problem przy swoim desktopie, ale to było na DDRach. Zobacz te kości. http://www.komput...,id,50338/ chociaż, że mają CL=5 ale jest pewne iż mają te same parametry. Jest to 2x1GB Będzie ciężko zdobyć z CL=3, ale ton nie powinna być wielka różnica w wydajności Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...
|
|
|
czarny_ |
Dodany dnia 05.02.2008 09:20:32
|
Bywalec Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 |
Jedno mnie tylko ciekawi, dlaczego sprzęt działał w konfiguracji stara kość i nowa kość ? Co do wypowiedzi piterusa, faktycznie zdarzają się (i to dużo częściej) kości sprzedawane razem, które na pewno działają w trybie dualchannel. Co do parametru CL, czy Twój laptop obsługuje tylko CL=3 czy może CL<= 3 ? Jak na razie znalazłem tylko dwie kości po 1 gB działające razem z CL = 4 i to w niemieckiej hurtowni. Myślę, jeszcze, że warto chyba lepiej zainwestować w jedną kość 2 gB niż w dwie po 1 gB. Nie chcesz, to nie odpowiadaj! |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 05.02.2008 11:39:15
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
Pieprzenie... CAS Latency nie ma nic do rzeczy. Im niżej tym lepiej, bo szybciej. Mały cytat: Im niższe CAS latency pamięci, tym szybciej powinna ona działać. Co oznacza, że nie ma znaczenia jakie sobie włożysz. Po prostu Twój laptop obsługuje szybsze pamięci niż kupiłaś (znając życie kupione od IBM były by najlepsze). Najprawdopodobniej kupiłaś jakieś trefne, nie działające w Dual Channel. A co do biosu: czasami DC trzeba w nim włączyć pozdro Seba Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Milka |
Dodany dnia 05.02.2008 13:37:07
|
piterus napisał/a: Powiedziano mi, że tak. To były dość popularne wśród laptopów pamięci GoodRAM'a i nigdy nie było z nimi problemów. Ponadto szef tego sklepu, który grzebał w laptopku i sprawdzał, dlaczego to nie działa, próbował włożyć kości innych firm (także CL5), ale efekt był ten sam (a raczej jego brak).Pierwsze pytanie. Czy kości były sprzedane jako pakiet do działania w trybie dualchanel? czarny_ napisał/a: Ponoć dlatego, iż stara pamięć (CL3) zwalniała do szybkości pamięci CL5 i razem to działało, ale po 1 nie na 100% wydajności, a po drugie przy takim układzie system lubi się wykrzaczać przy grafice i większym obciążeniu.Jedno mnie tylko ciekawi, dlaczego sprzęt działał w konfiguracji stara kość i nowa kość? czarny_ napisał/a: Tylko CL=3. Powiedziano mi, że do tego laptopa włożę tylko kości, które będą spełniać wszystkie warunki - typowo dedykowane. Jest to jakby zabezpieczenie IBM'a.Co do parametru CL, czy Twój laptop obsługuje tylko CL=3 czy może CL<= 3? SebaZ napisał/a: Ja nie jestem rewelacyjna w te klocki - orientuję się nieco, ale wszystkiego nie wiem, stąd mój temat - miałam nadzieję, że może ktoś z Was mi coś doradzi. Pieprzenie... CAS Latency nie ma nic do rzeczy. Im niżej tym lepiej, bo szybciej. Mały cytat: Im niższe CAS latency pamięci, tym szybciej powinna ona działać. Co oznacza, że nie ma znaczenia jakie sobie włożysz. Po prostu Twój laptop obsługuje szybsze pamięci niż kupiłaś (znając życie kupione od IBM były by najlepsze). Najprawdopodobniej kupiłaś jakieś trefne, nie działające w Dual Channel. A co do biosu: czasami DC trzeba w nim włączyć Co do Dual Channel - jest włączony, bo aktualnie mam 2x512MB, jednakże w BIOS'ie nie ma żadnych ustawień jeśli chodzi o RAM. Ja przekopałam go wzdłuż i wszerz, ten facet ze sklepu komputerowego także - niczego nie znaleźliśmy. Co do CL - jak pisałam wyżej, powiedziano mi, że tutaj włożę tylko pamięć z CL3 i żadną inną. Ja tutaj piszę to, czego wczoraj się dowiedziałam. Co mi radzicie? Spróbować jeszcze raz, z innymi kośćmi? P.S. Te 2 kości (GoodRAM'a) włożone do innego laptopa bezproblemowo działały - system normalnie chodził, wykrywał 2GB. I tak BTW to jak włożyłam 2x1GB GoodRAM'a to BIOS wykrywał mi 2GB, ale system nie działał. Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 05.02.2008 14:29:12
|
Zaawansowany Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
System mógł nie działać, a próbowałaś zresetować ustawienia biosu po włożeniu tych pamięci? Miałem sytuację, że po włożeniu tych samych pamięci, te same wielkości (GoodRam 2x1G system nie wykrywał, podobnie było z procesorem, dopiero przywrócenie ustawień domyślnych BIOSu zadziałało.
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Milka |
Dodany dnia 05.02.2008 19:30:38
|
SebaZ napisał/a: System mógł nie działać, a próbowałaś zresetować ustawienia biosu po włożeniu tych pamięci? Nie, o tym nie pomyślałam. Jutro będę próbowała włożyć do lapka RAM Corsair - wtedy zobaczę. Ogółem, dzwoniłam do serwisu Lenovo w Żywcu i powiedziano mi, że to to nie wina CL - mają zająć się sprawą - jutro mam do nich zadzwonić. Polecono mi aktualizację BIOS'u, jednak z tego, co do tej pory znalazłam to mam aktualną wersję. Może po prostu firmy się gryzą? Ja już po prostu nie wiem. Każdy mówi co innego. Kogo mam słuchać? Mam jeszcze kilka telefonów do wykonania - zobaczymy, co z tego wyniknie. Edit: Wczoraj byłam w sklepie i włożyłam do lapka pamięć Corsair (2x1GB) i wszystko elegancko działało :) O powodzie niedziałania GoodRAM'a za dużo mi nie powiedzieli, a w sumie to prawie nic. Ważne, że działa. W piątek mam do odebrania kości. Dzięki wszystkim za uwagi i wskazówki :) Edytowane przez Milka dnia 07.02.2008 10:09:13 Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 07.02.2008 10:32:50
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Zmartwilas mnie, bo mialem nadzieje, ze nasza firma, ktora jest GoodRam, bedzie bardziej kompatybilna z reszta swiata. Pozostaje miec nadzieje, ze to odosobniony przypadek. Wazne, ze juz wszystko zostalo wyjasnione i rozszerzenie pamieci jest tylko kwestia czasu Jestem jaki jestem
|
|
|
Milka |
Dodany dnia 07.02.2008 10:51:03
|
Pieka napisał/a: Zmartwilas mnie, bo mialem nadzieje, ze nasza firma, ktora jest GoodRam, bedzie bardziej kompatybilna z reszta swiata. Pozostaje miec nadzieje, ze to odosobniony przypadek. Raczej odosobniony, ponieważ jak wczoraj przyjechał Sebastian, przywiózł jakiegoś kolegę z laptopem Acera lub Asusa i tam te (wcześniej moje) kości GoodRAM działały bezproblemowo i zostały mu sprzedane. Po prostu mój Lenovo jest zbyt czuły BTW. Ten Sebastian ma właśnie Toshibę i w środku RAM Corsair - 2x1GB - jest bardzo zadowolony z tego zestawu. Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 07.02.2008 10:59:27
|
Milka napisał/a: ..BTW. Ten Sebastian ma właśnie Toshibę i w środku RAM Corsair - 2x1GB - jest bardzo zadowolony z tego zestawu. To cieszy, ale jak juz bede bral, to zdecydowanie nie 2x1GB, tylko 2x2GB Jestem jaki jestem
|
|
|
Milka |
Dodany dnia 07.02.2008 11:14:16
|
Pieka napisał/a: To cieszy, ale jak juz bede bral, to zdecydowanie nie 2x1GB, tylko 2x2GB Jasne - on ma XP i troszkę starszego laptopka, więc jemu 2GB w zupełności wystarczają. Informuję tylko, bo wiem, żę masz Toshibę i masz zamiar powalczyć z pamięciami. Co do cen - jak w piątek odbiorę kości to podeślę Ci PW (jeśli będziesz chciał) Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 07.02.2008 11:17:20
|
Milka napisał/a: ..Informuję tylko, bo wiem, żę masz Toshibę i masz zamiar powalczyć z pamięciami. Co do cen - jak w piątek odbiorę kości to podeślę Ci PW (jeśli będziesz chciał) Nie sadze aby rowniez mnie dotyczyla walka, mocno w to watpie Podeslij, jestem ciekawy o ile wiecej sobie zazycza, a ze tak bedzie nie mam watpliwosci patrzac na ceny w sklepach komputerowych. Jestem jaki jestem
|
|
|
Milka |
Dodany dnia 07.02.2008 11:23:20
|
Pieka napisał/a: Nie sadze aby rowniez mnie dotyczyla walka, mocno w to watpie Podeslij, jestem ciekawy o ile wiecej sobie zazycza, a ze tak bedzie nie mam watpliwosci patrzac na ceny w sklepach komputerowych. Tak tylko napisało mi się "powalczyć" - zapewne nie będziesz miał takich przebojów, jak ja Nie ma problemu, w piątek lub sobotę podeślę Ci PW. Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
Przejdź do forum: |