Zobacz temat
Wszystkie pola w rejestracji przy weryfikacji przez e-mail
|
|
syber |
Dodany dnia 17.01.2008 16:02:24
|
Przedszkolak Postów: 53 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 07.02.2007 10:10 |
Witam. Jak zrobić, aby przy rejestracji z weryfikacją przez e-mail były wyświetlone wszystkie pola do wypełnienia? DODANE W EDYCJI: Doszedłem do miejsca, w którym siedze od trzech dni... Zmieniłem w pliku register.php z "0" na "1" funkcję weryfikacji przez e-mail. Pogrubiłem ją w pliku register.php ponizej: Teraz wyświetlają się wszystkie pola, ale po wpisaniu numeru GG (który u mnie jest obowiązkowy), po rejestracji nie wyświetla się w profilu użytkownika :( Nie wiem co z tym fantem zrobić. Kombinowałem i dalej nic. Proszę jakąś dobrą dusze o pomoc, bo bez tego strona jest w połowie bezużyteczna. Pozdrawiam! PW od moderatora:
Edytowane przez syber dnia 23.01.2008 21:05:00 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 25.11.2024 11:21:08
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
wlodekp |
Dodany dnia 23.01.2008 21:50:51
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Powiem tak kiedyś zrobiłem obowiązkową miejscowość, obecnie w świetle postów koleżanki dopisałem jeszcze województwo z dodaniem do tabeli. A przy okazji tego stwierdziłem, że należy już na starcie zdecydować i wybrać tylko email albo bez i robić to pojedynczo w formularzu obie procedury razem gryzą się nazwy pól są inne. Jest to tylko wskazówka jak to przeskoczyć wzór w temacie z obowiązkową miejscowością pozostałe pola podobnie. Uprzedzając nie przewiduje, żebym ja robił taką modyfikację. |
|
|
syber |
Dodany dnia 23.01.2008 22:35:28
|
Przedszkolak Postów: 53 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 07.02.2007 10:10 |
Ważne, że odpowiedziałeś i dałeś wskazówkę, bo już myślałem, że nie ma mocnych Czytałem tamten temat, ściągnąłem register.php z efektem i widzę to blado... Będę grzebał, ale wątpie, że to zrobie, bo chciałbym dodać wszystkie pola przy rejestracji, a widzę, że tu przy samej miejscowości miałeś dużo grzebania... Cuż... Może lepiej pójść na łatwiznę i zrobić taki trik, że po aktywacji konta (kliknięciu w link aktywacyjny) przenosi nas do edycji profilu, w którym numer GG byłby obowiązkowy Osobiści wolałbym pierwsze rozwiązanie i nad nim posiedzę... Dziwi mnie to, że jeszcze nikt się nie zainteresował tą sprawą... Dam znać jak coś z tym porobie. Jeszcze raz dzięki! |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 23.01.2008 23:42:34
|
Moim zdaniem uczynienie wszystkich pól obowiązkowymi jest bezsensem, nikt tak Ci się nie zrejestruje, bo to za wiele wypełniania i zniechęca, moim zdaniem należy się skupić góra jedno dwa pola jeszcze, na których Ci z jakiś powodów zależy; I tak np na stronie: http://keruzam.com kalendarz wyświetla urodziny a mój dodatkowy mod wysyła meila do wyświetlanych solenizantów, bazuje to na wypełnionym polu daty urodzenia i np tutaj prawdopodobnie wstawię tą datę obowiązkową. Zauważ, że większość userów to Panie, które z natury nie chcą się chwalić taką datą, wiec jak je zachęcić przekonać do wypełnienia tego pola, bo obowiązek bez uzasadnienia może wielu zniechęcić całkowicie do rejestracji i przynieść więcej szkód jak korzyści. Tak więc należy mocno zastanowić się, które pola i czy aby na pewno. Masz tu konkretny przykład, gdzie, to pole technicznie nie stanowi problemu dodania, a nie ma go jeszcze ze względów czysto ludzkich odruchów na przymus kontra-weto. |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 23.01.2008 23:53:09
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Z tego co pamietam, to Gander opracowal swego czasu tego typu rejestracje, wiec kwestia jest kiedy sie pojawi i poda gotowe rozwiazanie.
Jestem jaki jestem
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 23.01.2008 23:57:39
|
Być może masz bardziej wiarygodne dane ja czytałem wyłącznie obietnicę Gandera dawno o extended profile, natomiast o rejestracji jako takiej nie. Czyżby obietnica została spełniona
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 24.01.2008 01:01:14
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
wlodekp napisał/a: Być może masz bardziej wiarygodne dane ja czytałem wyłącznie obietnicę Gandera dawno o extended profile, natomiast o rejestracji jako takiej nie. Czyżby obietnica została spełniona Mialo isc na Support, ale w zwiazku z tym, co napisales wczesniej nie zostalo przyjete. Nie chcemy przeciez ludzi wykanczac Jestem jaki jestem
|
|
|
syber |
Dodany dnia 24.01.2008 15:31:31
|
wlodekp napisał/a: Moim zdaniem uczynienie wszystkich pól obowiązkowymi jest bezsensem, nikt tak Ci się nie zrejestruje, bo to za wiele wypełniania i zniechęca, moim zdaniem należy się skupić góra jedno dwa pola jeszcze, na których Ci z jakiś powodów zależy Źle mnie chyba zrozumiałeś... Chciałem, żeby wszystkie pola były widoczne (a nie obowiązkowe) w rejestracji z włączonną weryfikacją przez e-mail i to osiągnąłem. Obowiązkowe dałem tylko pole z GG, tylko że po aktywacji konta w profilu użytkownika w polu z GG nie wyświetla się podany w formularzu rejestracyjnym numer. Wczoraj w nocy siedziałem nad register.php z tematu gdzie zrobiłeś obowiązkową miejscowość. Zmieniłem wszystkie user_location na user_yahoo, bo to za numer GG odpowiada i $location na $user-yahoo i maila mi już nie chciało wysyłałć :/ Czekam niecierpliwie na Gandera... |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 24.01.2008 15:54:09
|
Przy potwierdzaniu email pole formulrza miejscowości ma nazwę location bez email user_location. Dlatego pisałem o rozdzieleniu procedur pole to yahoo baza $yahoo z email takimi nazwami pola zmiennej operuj
Edytowane przez wlodekp dnia 24.01.2008 15:55:13 |
|
|
syber |
Dodany dnia 24.01.2008 22:01:31
|
Zmieniłem: $location --> $yahoo user_location --> user_yahoo oczywiście nie wszystkie. Te co powinny zostać to zostały i nadal kiszka. Pisze, że nie można zarejestrować, a powodu nie ma. Jak masz chwilę czasu to możesz rzucić okiem w ten register.php (załącznik), ale najpierw doczytaj do końca... Teraz tak myślę, czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby rejestrowanie bez weryfikacji, ale przy pomyślnym zakończeniu rejestracji wysyłana byłaby automatycznie wiadomość na maila z podziękowaniem, loginem i hasłem. > Dużo byłoby przy tym roboty? Ostateczne rozwiązanie mogłoby być następujące: Po rejestracji i odebraniu maila w celu atywacji konta wbijamy w link atywacyjny, a on nas loguje i przenosi do edycji profilu, a tam ustawiłbym obowiązkowy numer GG :) W miarę dobry sposób i myślę, iż łatwiejszy w realizacji. W register.php w sekcji linka aktywującego mam takie coś co według mnie odpowiada za automatyczne logowanie po kliknięciu w link aktywacyjny: W setuser.php mam takie przeniesienie: Jeżeli zmieniłbym w setuser.php przeniesienie z index.php na na edit_profil.php to każdego po zalogowaniu przenosiłoby do edycji profilu, a chciałbym, żeby przenosiło tylko tego kto pierwszy raz zaloguje się na stronie - automatyczne logowanie po rejestracji (klinięciu w link aktywacyjny). > Czy to tesh byłoby trudne w realizacji? (chyba mniej niż poprzednie rozwiązanie) Pozdrawiam! |
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 25.01.2008 06:12:29
|
Moim zdaniem: Rejestracja z weryfikacją email jest już pewną restrykcją i wyświetlanie w niej wszystkich pól jest błędnym założeniem, w tym miejscu przyszły użytkownik ma widzieć tylko to co obowiązkowe. Mówiłem o rozdzieleniu, bo w przypadku wyłączenia email w formularzu wystąpią po dwa pola dotyczące tego samego tutaj tak będzie z yahoo bo miejscowość wcześniej usunąłem z drugiej sekcji dołączanej i w tym przypadku przesył następuje z tego zdublowanego pola a nie z pierwszego. To właśnie w tym miejscu te pola mają inne nazwy; 1 yahoo 2 user_yahoo Tymi nazwami nie można żonglować ot tak sobie, każda jest przypisana do odpowiedniej procedury i nie działają zamiennie użyte w złym miejscu. Przy weryfikacji email nie działają komunikaty błędu javascript, tylko te główne Przy tej modyfikacji np komunikat od nazwy miejscowości przypisałem do sprawdzania pierwszej litery nazwy jako dużą litera i wyskoczy on zarówno w przypadku nie wypełnienia pola jak i napisaniu nazwy małą literą. Komunikat od yahoo error wystąpi w przypadku niewypełnionego pola. Nie jest to gotowiec pod Ciebie, bo tego typu rzeczy nie będę robił tylko pokazanie, procedury ,w jaki sposób dlatego zawiera także miejscowość obowiązkową i tak ze swojej modyfikacji usunąłem rozwijalną listę województw, a dodałem to Twoje yahoo. Do pełni szczęścia plik locale/register.php należy uzupełnić o dopisane komunikaty błędów: $locale['412'] = "Nazwy miejscowo¶ci piszemy duż± liter±"; $locale['413'] = "Proszę podać ID yahoo"; EDYCJA info plik register.php pochodzi z v6.01.13 i obsługuje podwójne kodowanie md5, żeby nie było zbędnych pytań typu nie mogę się zalogować.
wlodekp dodał/a następującą plik:
Edytowane przez wlodekp dnia 25.01.2008 06:30:43 |
|
Przejdź do forum: |