ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Philips SDVD8441 - czyta płyty, ale nie nagrywa
SebaZ
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z moją wypalarką Philips SDVD8441 siedzącą w moim notebooku BenQ R55EG. Wygląda to dosyć dziwnie, bo czyta wszystkie płyty (czasami wydaje dziwne dźwięki, ale po chwili zadumy otwiera każdą DVD, CD etc.), ale z wypalaniem ich jest już gorzej. 95% przypadków oznacza wyrzucenie płyty do kosza (niezależnie od producenta krążka). Czasami reset sterowników IDE (w menadżerze urządzeń) coś pomaga, ale nie zawsze. Np. dziś na kilkanaście prób udała się jedna i to właśnie po takim resecie driverów IDE. Jednak nagranie kolejnej płyty już się nie udało (myk ze sterownikami drugi raz nie zadziałał Sad ). Nie mam pojęcia co może być przyczyną, może wy pomożecie?

Pozdro
SebaZ

P.S. mam najnowszy dostępny firmware: PA49 (nie pytajcie o PX47, bo jest tak samo)

P.S.2 poprzez reset sterowników IDE mam na myśli odinstalowanie ich w menadżeże urządzeń, reboot kompa, a tym samym ponowna ich instalacja i włączenie DMA (chociaż wcześniej DMA było)
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 07:36:15
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Grzes
Nie mam tej konkretnie ale podobnie sytuacja ma się z moim nec'iem. Czyta w zasadzie wszystko, najpierw przestała nagrywać dvd-rw, później po jakimś czasie odmówiła cd-rw a teraz nawet cd-r nie chce nagrać. Przy próbie nagrania płyty najpierw dma mi się dla niej wyłącza a póżniej już tylko error.

Seba BenQ ma serwis działający w polsce? Pfft Weź do nich zadzwoń i się spytaj co z tym fantem zrobić.
Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie krzywy.gif

SebaZ
Chyba tak zrobię, bo nie chcę wysyłać lapka na gwarancję - jest mi potrzebny
Zadawanie pytań na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego każdy może być pozbawiony jeżeli nie będzie umiał z niego korzystać. Nie wymagaj więc natychmiastowej odpowiedzi.

Pieka
Przeczytaj, byc moze znajdziesz lek na swoje problemy:
1. http://cdrlab.pl/...z+%3F.html
2. http://cdrlab.pl/...e+DMA.html
Oba artykuly zamieszczone w CDRLab.

P.S. Jest jakis serwis, w ktirym nie zamiesciles tego tematu? Pfft
Edytowane przez Pieka dnia 10.12.2007 11:28:02
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
P.S. Jest jakis serwis, w ktirym nie zamiesciles tego tematu?
Chyba nie Cool

A co do linków: problem nie tkwi w ASPI (mam, miałem zainstalowane), ani w złym trybie PIO/DMA, gdyż był jest ustawiony, nie mniej jednak dzięki.

Zadzwoniłem na infolinię BenQ, a konkretniej to do Polskiego serwisu BenQ i koleś powiedział, żebym przeinstalował system, co też uczyniłem i zaraz będę sprawdzał czy pomogło.

Oczywiście podzielę się wrażeniami i wnioskami póxniej Smile
Edytowane przez Pieka dnia 10.12.2007 18:06:06

Pieka
SebaZ napisał/a:
..Zadzwoniłem na infolinię BenQ, a konkretniej to do Polskiego serwisu BenQ i koleś powiedział, żebym przeinstalował system, co też uczyniłem i zaraz będę sprawdzał czy pomogło.

Oczywiście podzielę się wrażeniami i wnioskami póxniej Smile

Pochwalisz sie efektem, czy nie ma czym? Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
Nie ma czym, bo to chyba uszkodzenie mechaniczne - najprawdopodobniej bufor padł Sad

czarny_
SebaZ napisał :
Nie ma czym, bo to chyba uszkodzenie mechaniczne - najprawdopodobniej bufor padł

Od początku stawiałem na uszkodzenie mechaniczne.
Nie chcesz, to nie odpowiadaj!

Pieka
SebaZ napisał/a:
Nie ma czym, bo to chyba uszkodzenie mechaniczne - najprawdopodobniej bufor padł Sad

Naczytalem sie sporo nt. tej nagrywarki i... Jestem przerazony awaryjnoscia i problemami z nia zwiazanymi.
Jedno dobre, bedziesz mial nowa Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
Najpierw zadzwonię do serwisu czy będą mieli na wymianę jakąś, bo zależy mi na tym aby w tym tyg. jeszcze wrócił do mnie lapek, a jak nie to wyślę po świętach dopiero.

A co do awaryjności - wielkich problemów nie ma, a wiekszość to wina sterowników i oprogramowania. 90% to złe ustawienia PIO/DMA, a to już nie jest wina sprzętu Smile
Edytowane przez SebaZ dnia 10.12.2007 21:24:51

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl